skip to Main Content
Företagens Villkor Och Verklighet

Företagens villkor och verklighet

I veckans bonusbevakning flyttar vi för ett ögonblick uppmärksamheten från arbetslöshet och arbetsmarknadspolitik, till näringslivet och dess villkor.

Tillväxtverket har kommit med årets upplaga av undersökningen “Företagens villkor och verklighet”. Framtidstron är stark och många företag vill växa, men det är ofta knepigt att hitta personal med rätt kompetens.

Årets tillväxtkommun hittar vi i Småland. Ledtråd: ett globalt företag, grundat av Ingvar Kamprad, hade sitt första varuhus här.

Den amerikanska tidningen The Atlantic har uppmärksammat den svenska entreprenörsandan och det goda företagsklimatet. Vi länkar till en välmatad artikel, som också ger läsekretsen möjlighet att träna engelsk läsförståelse.

Som passande avrundning en titt på några av de senaste årens prisbelönta nya företag i Sverige. Hos ett par av dem har vingarna växt och givit lyftkraft, men ett tredje hade inte samma lycka utan landade hos konkursförvaltaren.

Tillväxt – fast med förhinder

Det går bra för svenska små och medelstora företag. Sju av tio företag vill växa men många har svårt att hitta personal med rätt kompetens. Det visar Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet 2017:

De företag som har starkast framtidstro och vill växa mest finns inom hotell- och restaurang. Även företagen inom handeln samt inom information och kommunikation har en hög tillväxtvilja. Lägst är tillväxtviljan hos vård- och omsorgsföretagen. Här har tillväxtviljan sjunkit markant, med hela 16 procentenheter sedan förra undersökningen från 2014.

De hinder företagen ser för att växa är framför allt att de har svårt att hitta den personal de söker. Mer än vart fjärde företag (28 procent) ser detta som ett stort tillväxthinder. Bland de större småföretagen (10-49 anställda) och de medelstora företagen (50-249 anställda) är denna andel ännu större (cirka 50 procent).

Ett annat tillväxthinder som företagen upplever är lagar och myndighetsregler. Nästan vart fjärde företag (24 procent) ser detta som ett stort hinder för tillväxt. Det gäller särskilt för företag inom transport och energi, vatten, el. Den största ökningen sedan 2014 i andelen företag som ser detta som ett stort tillväxthinder finner vi inom handeln och byggsektorn. Denna andel har dock legat still i många branscher.

Innovationer är vanliga bland svenska små och medelstora företag. Nästan hälften av de undersökta företagen uppger att de under de tre senaste åren utvecklat och sålt nya eller väsentligt förbättrade produkter. I huvudsak är det egna uppslag som genererar de innovationer som företaget utvecklar, men även kunder bidrar till utvecklingen av nya varor och tjänster.

Tillväxtverket: Företagens villkor och verklighet 2017
Hämta rapport: Företagens villkor och verklighet 2017

Småländsk företagsamhet

Arena för Tillväxt har utsett Älmhult till Årets tillväxtkommun. Priset delades ut den 14 oktober:

– Det är extra roligt att få ge priset till en kommun utanför de större tillväxtregionerna. Älmhult utmärker sig med sitt målmedvetna tillväxtarbete, sin öppenhet och kreativitet. Älmhult tar också en aktiv roll i det regionala utvecklingsarbetet och är ett gott exempel på en kommun som genom en tydlig riktning och strategi skapat såväl stark tillväxt som hållbar samhällsutveckling, säger Katrien Vanhaverbeke, chef för Arena för Tillväxt.

Arena för tillväxt: Älmhult är Årets tillväxtkommun

Arena för tillväxt: Prisutdelning i Älmhult

Svensk dynamik i transatlantiska ögon

Den amerikanska tidningen The Atlantic har uppmärksammat det goda svenska företagsklimatet och den svenska entreprenörsandan:

Global companies like Spotify, the music-streaming service; Klarna, the online-payment firm; and King, the gaming company, were all founded [in Sweden].

Stockholm produces the second-highest number of billion-dollar tech companies per capita, after Silicon Valley, and in Sweden overall, there are 20 start-ups – here defined as companies of any size that have been around for at most three years – per 1,000 employees, compared to just five in the United States.

Sweden also ranks highest in the developed world when it comes to perceptions of opportunity: Around 65 percent of Swedes aged 18 to 64 think there are good opportunities to start a firm where they live, compared to just 47 percent of Americans in that age group.

Sweden does prove that a dynamic economy can coexist with relatively high taxes and a robust safety net. And it also proves that economies can change over time, from places where new businesses are few and far between to places where they thrive.

The Atlantic: Why Does Sweden Have So Many Start-Ups?

Upp som en sol – och sedan?

Ett avancerat sårvårdsplåster, en ögonrörelsekamera som kan upptäcka dyslexi och en app som räddar överbliven restaurangmat övertygade den svårflirtade juryn i Framtidens entreprenör. Men hur gick det sedan?

När matsvinnsappen Karma kammade hem segern i fjol hade den just nått marknaden. Knappa året senare har kärnteamet, som initialt bestod av de fyra grundarna, vuxit till 20 spelare och den första blygsamma skaran användare är nu uppe i 150.000.

Lexplores screeningverktyg för läs- och skrivsvårigheter blev juryns favorit i Framtidens entreprenör 2015. Nu blickar grundarna västerut och jobbar hårt för att etablera företaget på den amerikanska marknaden.

Framtiden såg lovande ut för Swedish Pharma som med sina högteknologiska plåster utnämndes till Framtidens entreprenör 2014. Men fortsättningen blev inte så flygande som man hade hoppats och efter några turbulenta år försattes bolaget i konkurs i juni.

Svenska Dagbladet: Så gick det för stjärnskotten

Stjärnskott med lång livslängd

Rod Stewart:

And you wear it well …

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök