skip to Main Content
Arbetsförmedlingens Generaldirektör Skapar Svarta Rubriker

Arbetsförmedlingens generaldirektör skapar svarta rubriker

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har skapat negativa rubriker kring sin myndighet under sommaren som gått.

I centrum för kritiken står samarbetet med konsultföretaget Gaia Leadership. Flera områden är på tapeten: upphandlingen, faktureringen, arten av de levererade tjänsterna, de bristfälliga resultaten och generaldirektörens otvungna samvaro på fritiden med ledningen i Gaia.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) hävdar att Mikael Sjöberg är hennes “viktigaste generaldirektör”. Om så är fallet, vore det rimligt att hon höll ett mer vakande öga på Sjöbergs handel och vandel.

Men den som följt arbetsmarknadspolitikens utveckling under Ylva Johanssons tid som ansvarig i regeringen, har kunnat se en minister vars fokus är påtagligt snävt; det riktas mot en grupp arbetslösa – nyanlända asylinvandrare – och mot i huvudsak en arbetsmarknadspolitisk åtgärd: extratjänsterna.

Övrigt, inklusive Arbetsförmedlingens inre liv, får till synes fladdra fritt i vinden. Blåser det av en händelse åt rätt håll en stund – “så bra”. Vänder vinden och blir sned, så – “jaha”.

Fungerar inte Arbetsförmedlingen – tillsätt en överdirektör. Om det ändå inte blir riktigt bra? Ja, men då kanske vi med tiden kan prova med en superdirektör. Men om inte heller det lyfter verksamheten? Okay, i så fall får vi någon gång framöver bita i det sura äpplet och tillsätta en nykter direktör. Om det går att hitta en sådan, i den nya tidens svenska myndighetskultur.

Generaldirektörens excesser i olika avseenden är om inte annat ett symptom på det uppenbara: Arbetsförmedlingens uppdrag är för omfattande, för svårt att lyckas med och myndigheten är otillräcklig – trots 14.000 anställda.

När personalstyrkan, under stor press och stundtals i medialt rampljus, inte kan lösa sin uppgift är det inte förvånande om ledningen börjar visa prov på flyktbeteende. Men det löser förstås inga problem.

Det är plågsamt för de arbetslösa, pinsamt för de anställda och borde vara genant för arbetsmarknadsministern.

Det är hög tid för ett verklighetsförankrat beslut: lägg ner Sjöberg och gör om resten, radikalt.

Den magiske generaldirektören

Aftonbladets Daniel Swedin hoppades att det senaste regeringsskiftet skulle få bort alla “penningkåta hokus pokus-figurer” från Arbetsförmedlingen. Men tji fick han:

Arbetsförmedlingen gör en “förnyelseresa”. Folk är besvikna på myndigheten, och det måste ändras. Nyckelspelare i denna resa är ledarskapskonsulten Gaia Leadership.

De har anordnat mängder med seminarier åt Arbetsförmedlingens chefer och hjälpt myndigheten att ta fram förslag till omorganisation, samt coach och ledarskapskurser. De har bland annat låtit Arbetsförmedlingens chefer diskutera om de är “eld” eller “vatten” för att sedan fakturera runt 114 miljoner kronor.

Nu kommer nya avslöjanden från Dagens Industri. Arbetsförmedlingen har betalat mängder av fakturor i 20.000-25.000 kronorsklassen till Gaia. För det har man fått saker som heter “värdeordskortlekar”, “vattentrappan” och “mindfulness”, men hur många timmars arbete som konsulterna faktiskt lagt ned vet ingen.

Efter en muntlig överenskommelse mellan AF:s tidigare tillförordnade personaldirektör Thomas Wolf och Gaias Micael Mathsson har företaget kunnat fakturera Arbetsförmedlingen med fasta schablonbelopp. Och det har man alltså gjort. Konsulter har kunnat få 2.500 [kronor] i timmen för att anordna seminarier.

Aftonbladet: Hokus pokus på Arbetsförmedlingen

Den andeskådande generaldirektören

Aftonbladets krönikör Eva Franchell har ledsnat rejält på Arbetsförmedlingens utflykter i de ockulta tassemarkerna:

För några år sedan anlitade [dåvarande] generaldirektören Angeles Bermudez Svankvist 952 privata coachföretag som skulle göra de arbetslösa bättre på att söka jobb. De fick gå igenom allt från hypnos och beröringsterapi till knackning på huvudet, men inte fick de några jobb.

Alliansregeringen pumpade in nästan tre miljarder i projektet, men coacherna gav inget resultat. Folk var lika arbetslösa som förut och Angeles Bermudez Svankvist fick sparken.

Den här gången är det Gaia Leadership som anlitats för 114 miljoner kronor. Nu är det Arbetsförmedlingens chefer som knackats på huvudet, eller i varje fall har fått diskutera om de är eld eller vatten. På Gaias hemsida kan vi läsa att företaget jobbar med “relational management, sustainabilitet, resiliens och agilitet”.

Lite flum kan man tåla om verksamheten leder till resultat. Men Arbetsförmedlingen behåller sin sistaplacering bland Sveriges myndigheter. Förtroendet är i botten. De långtidsarbetslösa som förr gick på coachkurser får fortfarande inga jobb.

Det är dags att jaga ut andarna och sluta flumma. Arbetsförmedlingen har över 350.000 inskrivna som arbetssökande. 70 procent av dem har en utsatt ställning på arbetsmarknaden. De behöver arbetsträning och beredskapsjobb men knappast fler flummiga chefer.

Aftonbladet: Arbetsförmedlingen hemsökt av andar

Den festande generaldirektören

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg gick på kräftskiva och midsommarfest hos sin coach och konsult – som tidigare fakturerat Arbetsförmedlingen 114 miljoner kronor, skriver Expressen:

Högste chefen på Arbetsförmedlingen, generaldirektör Mikael Sjöberg, är vän till en dyr konsult som fakturerat mer än 100 miljoner kronor, uppger Dagens Industri.

Sjöberg har varit på kräftskiva och midsommarfest hos konsultföretaget Gaia Leaderships grundare Micael Mathsson. Men Sjöberg kallar honom “min coach enligt upphandlat coachavtal”, skriver [Dagens Industri].

Fackförbundet ST protesterade häromdagen hos Arbetsförmedlingens ledning mot att Gaia har anlitats utan samverkan eller förhandling med facket. Fackförbundet kräver skadestånd.

Expressen: Arbetsförmedlingens GD festade med dyr konsult

Den oförstående generaldirektören

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg löser inte sitt svåra uppdrag genom att satsa miljoner på ledarskapskurser som inte hjälper de mest utsatta att få jobb, skriver Liv Beckström på Dagens Arenas ledarsida:

Antalet arbetssökande utan tillräckliga förutsättningar [växer] hela tiden. Undra på att folk är arga och att medarbetarna på fältet är frustrerade.

Detta möter generaldirektör Mikael Sjöberg – som många andra ledare – med en konsultstyrd och kostsam “förnyelseresa” för sina chefer, där både innehållet och formerna starkt ifrågasatts.

Sammantaget ges bilden av en osund konsultkultur och en generaldirektör som inte förstått sitt uppdrag, eller som valt fel väg för att utföra det. Och det får inte upp de förtroendesiffror som ligger i botten.

Sjöberg borde kräva fler jobb och utbildningar att förmedla som tar hänsyn till att dagens arbetslösa behöver mycket mer av hjälp och stöd.

Dagens Arena: Arbetsförmedlingen behöver inga fler förnyelseresor

Den icke fungerande generaldirektören

Sverige har inte marginaler för en Arbetsförmedling som inte fungerar, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Lydia Wålsten:

Bara en av hundra svenskar tycker att Arbetsförmedlingen fungerar. Frågan är om den finns kvar om ett år. Det säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, med anledning av att AF tappar förtroende i årets Anseendeindex. För att råda bot på kulturen pågår en konsultdriven satsning inom AF – “förnyelseresan”.

Medarbetare vittnar om att förnyelseresan är en flummig organisationsförändring som ingen förstår. Lägre chefer förväntas presentera individuella planer som på Gaia-språk kallas DPE, “det personliga erbjudandet”. Samtidigt är organisationens chefer måna om att leverera rätt arbetslöshetsprocent till generaldirektören, men i stället för att säga som det är – att förväntningarna är orealistiska – trycker de ut ansvaret på mellanchefer och handläggare.

Personalomsättningen är hög. Och när kommunikationsdirektören gör en intern utvärdering av förnyelseresan är läsningen så nedslående att den aldrig kommuniceras.

Arbetsförmedlingen är en av Sveriges dyraste myndigheter som bara tycks växa. 14.000 anställda och ett anslag på nästan 80 miljarder kronor. Det motsvarar nästan tio procent av statens utgifter eller fyra gånger så mycket som polisens budget.

Svenska Dagbladet: Ge myndigheten ett värdigt slut

Utflykter i det ockulta är ej att rekommendera

Ark, öppna dig!

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök