skip to Main Content
Blåelds Projektledare Lisa Karlsson Ställer Ut Textila Verk På Österlens Museum

Blåelds projektledare Lisa Karlsson ställer ut textila verk på Österlens museum

Syateljén Blåtyg

Lisa (nr. 2 från vänster i bilden) leder arbetet i vår syateljé Blåtyg. I ateljén hos Blåeld Akademien i Farsta designas och tillverkas bland annat tygväskor som går till försäljning i presentbutiken You are an Angel i Gamla Stan.

Lisa Karlsson textil verk

Författaren Björn Ranelid invigde i april utställningen KarlssonX2 med Stig T Karlssons foton från Österlen och Lisa Karlssons textila verk.

Lisa Karlsson textil

Fotografen Stig T Karlsson vistades i början av 1960-talet på Österlen och tog en serie foton som 2002 publicerades i boken ”Minnesbilder från Österlen” med text av Björn Ranelid.

Lisa Karlsson är textilkonstnär och har arbetat med lapptäckesteknik i den äldsta konstnärliga traditionen – det dekorativa ornamentet. I utställningen visar Lisa ett dussintal stora textila verk som har inspirerats av dekorativa ornament inom islamisk och indisk konst. Det finns även verk med tydlig koppling till mönsterteman från Dalarna.

Lisa Karlsson textil

Arbetet med lapptäcken är en långsam process där gamla textilier återvinns och fogas samman, bit för bit, till nya, komplexa helheter.

Hur lång tid tar det?
Text av Lisa Karlsson

Dessa lapptäcken har kommit till under en period av tjugo år. De flesta täcken tar lång tid att göra och de blir alltid stora, 200×300 cm ungefär. Det får ta sin tid. Eller rättare sagt, jag tillåter mina täcken att få ta min tid i anspråk, trots att jag egentligen är en rastlös natur. Som med barn; de ska ha den tid de behöver annars blir det inte bra. Otålig blir jag inte längre. Det är som att öppna en kran. Jag tänker i färg och form och kan inte låta bli. Ibland får man helt enkelt stänga av.

Jag kommer aldrig hinna med alla de täcken som finns i mitt huvud och i mina skissblock. Själva tekniken är ju så enkel, man syr ihop tyglappar, men de olika sätten att sy ihop dem på är oändliga. Just de obegränsade valmöjligheterna är en fantastisk frihet men också en utmaning. Man kan få beslutsångest för mindre. Vissa täcken lever sitt eget liv, de blir till och formas av sig själva. Där kommer villrådigheten aldrig in. Andra tar längre tid på sig innan de vill bli klara.

Hur lång tid tar det? Många frågar mig om tiden. Det är inte konstigt för tiden och arbetet manifesteras i alla de små tyglapparna, men jag vet aldrig hur lång tid det tagit att sy ett täcke – för de tar inte min tid, de ger mig tid.

Lisa Karlsson - Österlens museum

Utställningen pågår till den 31/12 2017. Läs mer på muséets hemsida.


Foto från utställningen: Torgny Santesson

Back To Top
×Close search
Sök