skip to Main Content
Ylva Johanssons Verkstad 0 – Bilverkstaden 1

Ylva Johanssons verkstad 0 – Bilverkstaden 1

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) har ådragit sig fordonsbranschens missnöje, genom att oförsiktigt peka ut bilmekaniker som ett enklare arbete som inte kräver så mycket utbildning.

Nu har hon fått svar på tal från företrädare för branschen, i ordalag som ställer tvivel om ministerns egen kompetens. Det svider måhända, men svedan drabbar i så fall ingen oskyldig.

Som det heter i ett gammalt ordspråk: Sådant läder skall sådan smörja ha.

Vi har tidigare uppmärksammat den socialdemokratiska “verkstaden” inom arbetsmarknadspolitiken. I den aktuella konfrontationen är det inte svårt att utse bilverkstaden till segrare.

Att frågan om nödvändiga kunskaper för vissa förment “enkla” jobb lyfts fram, borde också rikta strålkastarljuset mot de utbildningar som är tänkta att ge skolungdomarna dessa kunskaper.

Här finns oroväckande tecken på svåra brister, både hos utbildningarna och bland elevunderlaget.

Bäst kanske att någon annan än Ylva Johansson tar sig an de problemen. För Sveriges och Sverigebildens skull.

Kunskapssamhället ger svar på tal till politikerväldet

Att uttala sig som arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) har gjort, om bilmekaniker som ett yrke som inte kräver så mycket utbildning, är ett slag i ansiktet, skriver Motor-Magasinet:

En av de som reagerat på Ylva Johanssons framträdande i Agenda är Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF):

– Att utmåla oss och våra arbeten i fordonsbranschen som enkla, visar hur dåligt insatt arbetsmarknadsministern är, säger Bo Ericsson upprört. En allt mer intensiv teknik och materialutvecklingen påverkar verkstäder, idag har vissa bilar och lastbilar upp emot 200 noder/processorer som sköter om alla systemen.

– SFVF har genomfört tekniklektioner för Allmänna Reklamationsnämndens beredningsjurister, domare, ledamöter, Konsumentverket, Hallå konsument och Konsumentvägledare för att öka förståelsen om fordon. Självklart vill vi erbjuda Ylva Johansson samma lektion för att säkerställa att liknande uttalande inte ska ske igen, säger Bo Ericsson.

Motor-Magasinet: Fordonsbranschen rasar mot Ylva Johansson
Motor-Magasinet: Ylva Johansson bjuds in till inspirationsdagen 100% Verkstad och får gratis-pren på Motor-Magasinet

Ylva Johansson har genom Arbetsmarknadsdepartementet låtit svara på kritiken mot hennes uttalanden om yrket bilmekaniker, skriver Motor-Magasinet. Dock kvarstår kritik från fordonsbranschen mot ministern:

“Vi har många lediga jobb [hos] många arbetsgivare som inte får tag i personer som har rätt kompetens. Det kräver inte så långa utbildningar att jobba i industrin, inom äldreomsorgen eller jobba som fordonsmekaniker.”

“Med kort utbildning menar statsrådet att det inte krävs högskoleutbildning. Statsrådet har inte hävdat att arbete inom industrin, äldreomsorgen eller fordonsindustrin är enkla arbeten som antyds i artikeln”, skriver Arbetsmarknadsdepartementet.

Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF), kommenterar:

“Det finns i princip ingen plats för ‘fordonsmekaniker’ med låg utbildning i dagens fordonsverkstäder utan att alla som utbildas måste bland annat ha IT-kunskap och kallas ‘fordonstekniker’! Detta gäller inte bara personbilar utan alla fordon.

“En avancerad PC har idag 4 processorer, en vanlig bil har uppemot 100 och som flest 240 processorer. Vi reparerar även gasfordon, hybrider och elfordon med höga strömstyrkor.”

“Det finns inga ‘korta’ utbildningar eller som ministern tror någon form av quick fix och sen anställer vi vem som helst. Fordonsbranschen behöver välutbildade, motiverade och sociala medarbetare.”

Motor-Magasinet: Ylva Johansson förklarar sig. Men SFVF inte riktigt nöjda

Motorbranschens Riksförbund bjuder in arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) till ett studiebesök i en bilverkstad, skriver branschportalen Bilnyckeln. Detta efter hennes TV-uttalande om att bilmekaniker skulle vara ett enklare arbete som inte kräver så mycket utbildning:

– [Ylva Johanssons] uttalande är djupt olyckligt och grundar sig på fördomar om vår bransch, menar Motorbranschens Riksförbunds vd Tommy Letzén.

Därför bjuder branschorganisationen för landets bilhandlare och bilverkstäder på stående fot in den socialdemokratiska arbetsmarknads- och etableringsministern till ett besök i verkligheten, på en bilverkstad.

– Jag vill påstå att bilbranschen ligger i teknikframkant när det gäller såväl mekanik som elektronik. Bilar är idag kraftfulla datorer som kontinuerligt kommunicerar internt inom bilen, men även med omvärlden. Inom några år står vi inför automatiska transportsystem i våra storstäder. Allt tillsammans ställer höga kompetenskrav på teknisk personal i branschen, menar Tommy Letzén.

Bilnyckeln: Välkommen till en bilverkstad Ylva Johansson!

Faller fritt, som i en mardröm

Det råder brist på kunnigt yrkesfolk i Sverige, inom såväl byggnads- och verkstadsindustrin som hos fordonsverkstäderna. Trots detta skyr ungdomarna dessa yrkesutbildningar på gymnasiet. Här ett inslag i Sveriges Television från förra sommaren:

Bristen på praktisk arbetskraft har varit stor i många år. Yrkesutbildningarna lockar inte unga. Inom till exempel buss- och lastbilsverkstäderna är situationen densamma som hos byggbranschen. Där rekryterar man liksom byggsidan arbetskraft från utlandet, från skolan är det sedan länge klent med tillströmningen.

– Sedan 2010 har jag vänt blicken mot Rumänien och där har vi nu rekryterat sex stycken till Stockholm och 15 till övriga landet, säger Jörgen Westh som är eftermarknadschef på företaget Neoplan som reparerar bussar och lastbilar.

På hans företag är man också missnöjd med kvalitén på den utbildning som ungdomar får på gymnasiets yrkeslinjer.

– Kvalitén är låg, enormt låg. Inom alla yrken du utövar så måste du ha en grund att stå på, och den grunden tycker jag saknas, säger Jörgen Westh.

Sveriges Television: Brist på yrkesfolk inom byggbranschen

Efter ett kvarts sekel som yrkeslärare bestämde sig Erni Bergenstråhle för att kliva av. Han förklarade varför i en debattartikel i Svenska Dagbladet i höstas. Texten utgör en vidräkning med en svensk yrkesutbildning som enligt Bergenstråhle är i fritt fall:

Utvecklingen har gått framåt med en faslig fart de senaste tio åren inom de flesta hantverksyrken när det gäller metoder, tekniker, material, miljö- och energitänk. Skolan ska utbilda i yrkestraditioner och historiska tekniker, nutida relevanta tekniker och metoder samt förbereda eleverna för vart utvecklingen går. De flesta skolor lever ringa upp till detta.

Skolor presenterar lögner om APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande), påstår att eleverna har “innepraktik” i skolan då skolan inte lyckats skaffa den lagstadgade praktiken. Sanningen är att på väldigt många skolor är eleverna hemma och lediga under praktikperioder och praktikdagar. När jag skriver väldigt många, så menar jag väldigt många.

Min erfarenhet från yrkesprogrammen är också att mognaden hos många elever är så låg att de bränner de praktikplatser som en lärare kanske ändå lyckats få fram. Eleverna dyker inte upp, kommer för sent, sticker hem utan att säga till. De vägrar delta eller sitter och surfar på mobilen.

Att yrkesprogrammen på detta sätt fylls av elever som inte har förkunskaper eller mognad för att gå i gymnasiet, än mindre ta ansvar och sköta sina praktikperioder sänker kvaliteten än mer på utbildningarna och våra framtida yrkesmän och yrkeskvinnor. Företag som blivit brända ett par gånger tar inte emot några nya praktikanter. Trots att flera branscher skriker efter folk.

Svenska Dagbladet: Lärare: Yrkesutbildningen i skolan är i fritt fall

När ABS-lampan lyser rött, vad gör arbetsmarknadsministern då?

Bosse Bildoktorn:

Nu kör vi då gamla gem-metoden.

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök