skip to Main Content
Utanförskap Och Fattigdom För Gammal Som Ung

Utanförskap och fattigdom för gammal som ung

I veckans omvärldsbevakning serveras en handfull notiser om utanförskap i dagens Sverige, insamlade under semestermånaderna juli och augusti.

Det handlar om sviktande välfärdssystem, gamla och unga, pensionärer och arbetslösa, och det berör människor från olika delar av världen.

Bland dysterheterna också en färsk litania om segregationen mellan invandrad och infödd. En återkommande klagovisa, som även denna gång spår ruskiga konsekvenser för samhälle och individ i den fallerande integrationens kölvatten.

En liten ljusglimt bjuds: den som har en släkting med jobb någonstans, kanske själv kan få in foten på samma arbetsplats. Nepotismen frodas också i Sverige.

De har gjort sin plikt mot samhället – nu äter de sin rätt hos Stadsmissionen

Andelen fattiga pensionärer i Stockholm blir allt fler och en del har det så illa ställt att de inte har råd att köpa mat hela månaden. Räddningen har blivit ideella hjälporganisationer, rapporterar Sveriges Television:

Många pensionärer har bara några hundralappar kvar när räkningar och hyra betalats in. Nu upplever de ideella verksamheterna i Stockholm att läget blivit så allvarligt att många äldre inte ens har råd att äta.

På Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm har antalet årliga besökare ökat från drygt 3.000 till över 11.000 pensionärer på bara tre år.

– Maten som vi bjuder på kan vara den enda tillagade måltiden som äldre får under dagen, säger Marika Hjelm Siegwald på Stockholms Stadsmission.

Sveriges Television: Pensionärer har inte råd att köpa mat

Giv åt Stål en matkupong även

There were thirty million English who talked of England’s might,
There were twenty broken troopers who lacked a bed for the night.
They had neither food nor money, they had neither service nor trade;
They were only shiftless soldiers, the last of the Light Brigade.

The old Troop-Sergeant was spokesman, and “Beggin’ your pardon,” he said,
“You wrote o’ the Light Brigade, sir. Here’s all that isn’t dead.
An’ it’s all come true what you wrote, sir, regardin’ the mouth of hell;
For we’re all of us nigh to the workhouse, an’ we thought we’d call an’ tell.”

O thirty million English that babble of England’s might,
Behold there are twenty heroes who lack their food tonight;
Our children’s children are lisping to “honour the charge they made – “
And we leave to the streets and the workhouse the charge of the Light Brigade!

Rudyard Kipling: The Last of the Light Brigade

Arbetslösa måste låna för att få ekonomin att gå ihop – trots a-kassa

A-kassan räcker inte till, visar en undersökning från Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO):

Den senaste medlemsundersökningen från SO visar att fyra av tio arbetslösa har lånat pengar för att få ihop sin ekonomi – trots att de får ersättning från sin a-kassa.

– Arbetslöshetsförsäkringen ska ge trygghet i perioder av arbetslöshet. Och för att lägga fullt fokus på att söka nytt jobb behöver man få ihop sin privatekonomi, säger SO:s kanslichef Melker Ödebrink.

Arbetslöshetskassornas Samarbetsorganisation: 4 av 10 arbetslösa måste låna för att få ihop ekonomin

Alla vägar leder till Stadsmissionen i Stockholm

Allt fler personer med utomeuropeiskt medborgarskap söker hjälp hos Stockholms stadsmission. I fjol var tre av fem som sökte sig till verksamheten “Crossroads” så kallade tredjelandsmedborgare, enligt Sveriges Television:

I juli var det fler än vanligt som sökte sig till Stockholms stadsmissions stödverksamhet för EU-medborgare och så kallade tredjelandsmedborgare – det eftersom flera liknande verksamheter håller stängt under sommaren.

På Stockholms stadsmission tror man att allt fler tredjelandsmedborgare kommer söka sig till Sverige framöver.

Sveriges Television: Fler tredjelandsmedborgare söker hjälp hos Stadsmissionen

Lokalen är och förblir betongförorten

Unga med invandrarbakgrund stannar kvar i områden med mycket låg inkomst även som vuxna. Därmed hotar en segregation som fortsätter i generationer, skriver tre forskare i en debattartikel i Arbetet:

Klassklyftor och socioekonomisk segregation är inte något nytt, men de senaste årtiondena har båda ökat dramatiskt i Sverige. I storstädernas förorter växer en generation ungdomar, till stor del med invandrarbakgrund, upp i en miljö med låga inkomster och hög arbetslöshet.

I en nyutkommen studie visar vi att ungdomar med föräldrar från utomeuropeiska länder ofta inte bara växer upp i låginkomstområden, utan även bor i liknande grannskap som vuxna.

Arbetet: Segregationen snart som i USA
Svenska Dagbladet: Så blir vi sjuka av arkitekturen

Allt fler unga förtidspensioneras

Antalet unga som får aktivitetsersättning, det som tidigare hette förtidspensionering, har ökat med 51 procent de senaste tio åren. En anledning är att arbetsmarknaden har blivit hårdare för personer med funktionsnedsättning, rapporterar Sveriges Television:

I dag är det 37.000 personer under 29 år som inte anses kunna arbeta. Därför är de beviljade så kallad aktivitetsersättning. Det är 51 procent mer än vad som fick den ersättningen för 10 år sedan. Det visar siffror som SVT Nyheter har fått fram från Försäkringskassan.

– Under de senaste decennierna har det blivit svårare att komma in på arbetsmarknaden för unga med funktionshinder. Kraven ökar hela tiden och det gör det svårt, det är få arbetsgivare som är beredda att ta emot dem, säger Hans Goine, filosofie doktor i hälsovetenskap vid Uppsala Universitet.

Sveriges Television: Kraftig ökning av unga som “förtidspensioneras”

Släkten är bäst

Nepotism, så kallad svågerpolitik, är relativt vanlig på svenska arbetsplatser, skriver Arbetet:

14 procent av de anställda på en genomsnittlig arbetsplats har en släkting på samma jobb. Av dem är sex procentenheter från samma hushåll. Den vanligaste relationen är syskon. Det här visar en ny studie i kulturgeografi från Umeå Universitet.

Att släktingar jobbar på samma arbetsplats är vanligare på mindre ställen (2-4 anställda) och de största (över tusen anställda). Det är också vanligare i mer glesbebyggda områden, inom tillverkningsindustrin och på arbetsplatser där många har lägre utbildning.

Arbetet: Släktrekrytering överraskande vanligt
Hämta forskningsstudie: Släktband på arbetsplatsen

Bland höghus, låghus och dårhus

Imperiet:

Jag stinker bortslösade timmar, mina vänner luktar uppgivenhet …

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök