skip to Main Content
Nålpengar Till De Sociala Företagen

Nålpengar till de sociala företagen

Regeringens satsning på sociala företag om 60 miljoner kronor över tre år, är långt ifrån så generös som den framställs från arbetsmarknadsdepartementets sida. 60 miljoner kronor – det är inte mer än kostnaden för omkring 70 extratjänster om året under dessa tre år.

Det rör sig trots allt om drygt 300 sociala företag som ska dela på resurstillskottet. Med i dagsläget bortåt 3.000 anställda och uppemot 7.000 personer i arbetsträning, praktik och sysselsättning.

Skulle de 60 miljonerna riktas direkt till anställningar, skulle det alltså motsvara en tjänst om 75 procent på vart fjärde socialt företag. Knappt.

Det är snart tre månader sedan inflödet till fas 3 ströps. Under denna tid bör åtminstone 8-9.000 av deltagarna i Jobb- och utvecklingsgarantin ha passerat 450-dagarsgränsen, vilket bland annat gör dem formellt berättigade till extratjänster.

På ett knappt halvår har det skapats lite drygt 400 extratjänster – det börjar lukta, om inte fiasko, så i vart fall en besvärande avvikelse från prognoser och förhoppningar.

Uttryckt på ett annat sätt – det har på ett halvår skapats en tjugondel så många extratjänster, som det på tre månader har tillkommit arbetslösa berättigade till dem (c:a 400 ställt mot c:a 8.000).

Å andra sidan – dessa ynka (får vi väl ändå säga) 400 extratjänster kostar på årsbasis sex gånger så mycket som vad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson “storslaget” satsar på socialt företagande.

Nålpengar? Styvmoderligt?

Frågan är om inte Askungen blev bättre behandlad av sin styvmor.

Hon hade dessutom möss (fas 3-deltagare) och småfåglar (fas 3-anställda) till sin hjälp.

När de positiva effekterna av fas 3 förklingat, kommer det bara att återstå trasor av de sociala företagens balklänning. Askungen själv lär vara så svårt anorektisk att de livsuppehållande organen börjar svikta, ett efter ett.

Sic transit gloria mundi.

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök