skip to Main Content
Extratjänsterna Sniglar Sig Fram, Medan Fas 3 Faller Ifrån

Extratjänsterna sniglar sig fram, medan fas 3 faller ifrån

Det är dags för en ny avstämning vad gäller utvecklingen för extratjänsterna (betänkligt svag) och avvecklingen av fas 3 (rask), samt att kasta en förströdd blick på läget i Jobb- och utvecklingsgarantin (stabilt).

Förra gången studerade vi förändringarna mellan vecka 4 och vecka 8 2016. Den här gången flyttar vi fyra veckor framåt och jämför siffrorna för vecka 12 med de som gällde vecka 8.

Extratjänster

Det fanns 179 extratjänster tillsatta i hela landet vecka 8 2016 . Vecka 12 hade det ökat till 275 extratjänster, vilket ger en tillväxt med 96 platser under de fyra första veckorna av mars månad. Det är i paritet med ökningen under februari (93 extratjänster) – en stadig, men än så länge ack så långsam tillväxt.

I Stockholms län var 7 extratjänster tillsatta vecka 8 2016 . Vecka 12 hade det vuxit till 16 extratjänster. Bättre än en fördubbling, således. Antagligen förekommer det ändå inte något större firande på arbetsmarknadsdepartementet, med anledning av den (mikroskopiska) framgången.

Det går fortfarande betydligt långsammare med tillväxten av extratjänsterna än vad visioner och prognoser flaggat för. Siffrorna för Stockholms län är en ren pinsamhet.

Det är värt att upprepa att den första riktigt intressanta avstämningspunkten är vid halvårsskiftet 2016. Enligt Arbetsförmedlingens prognos från oktober 2015 bör antalet extratjänster i landet då vara uppe kring tre och ett halvt tusen. Ett antal under tvåtusen ska nog betraktas som ett smärre bakslag för regeringen.

I ljusskygga idrottskretsar hade det varit dags att börja fundera på doping. Vilket preparat som skulle ordineras är väl uppenbart: tillväxthormon.

Fas 3

Vecka 8 2016 fanns det 36.516 deltagare i fas 3, sett över hela landet. Vecka 12 hade antalet sjunkit till 33.106 personer. En minskning med 3.410 deltagare de senaste fyra veckorna.

I Stockholms län fanns det 6.462 deltagare i fas 3 vecka 8 2016 . Vecka 12 hade antalet reducerats till 5.836 individer. Således en minskning med 626 deltagare.

Det innebär en nedgång i antalet deltagare i hela landet om c:a 9,3 procent, räknat mellan vecka 8 och vecka 12 2016. I Stockholms län var nedgången omkring 9,7 procent under samma tidsintervall.

Notera att hastigheten i nedgången av antalet deltagare i fas 3 ökade under mars, både i Stockholms län och i landet i stort.

Om vi räknar från den 1 februari, då inflödet till fas 3 ströps, är nedgången i hela landet 15,8 procent och i Stockholms län 14,9 procent.

Jobb- och utvecklingsgarantin (inklusive fas 3)

Det fanns 104.588 deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantin i hela landet, vecka 8 2016. Vecka 12 var motsvarande siffra 104.225 deltagare. Det innebär en lätt minskning med 363 deltagare de senaste fyra veckorna.

I Stockholms län fanns det 17.967 deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantin vecka 8 2016. Vecka 12 var antalet 17.914 deltagare. Även här en obetydlig minskning, med 53 deltagare.

De senaste årens trend vad gäller Jobb- och utvecklingsgarantin består således, också ett par månader in på nedtrappningen av fas 3. Antalet deltagare är i stort sett konstant, med marginella förändringar.

 

Faktauppgifter är hämtade ur Arbetsförmedlingens veckostatistik.

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök