skip to Main Content
Ska Man Vara Med I Facket?

Ska man vara med i facket?

Det är en bra fråga. Särskilt nu när Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) har varit ute i blåsväder för en tid sedan.

Tyvärr har väldigt många gått ur Kommunal under den här tiden. Jag hoppas verkligen att de har gått med i någon annan fackförening istället så att deras reaktion på Kommunals lednings klantigheter inte leder till att de står utan fackligt skydd om det skulle uppstå en konflikt mellan dem och deras arbetsgivare.

Jag är den förste att uttrycka min avsky för och ta avstånd från det ledningen i Kommunal har gjort. De har helt klart missbrukat sitt förtroende och bör alla avgå omedelbart. Däremot bör man som medlem i facket Kommunal ta sig en extra funderare innan man i vredesmod säger upp sitt medlemskap. Om man avslutar sitt medlemskap sätter man sig själv i en sårbar position eftersom man inte längre har något fackligt medlemskap. Det finns många olika fackförbund/fackföreningar och man kan säkert hitta en där ledningen fungerar bättre och gå med där istället, eller så stannar man kvar i Kommunal och engagerar sig lokalt i facket och försöker påverka organisationen inifrån. Självklart kan man också gå ur facket, men då bör man veta att man tar en risk för egen del genom att man inte längre har ett fackligt skydd vid en eventuell konflikt med arbetsgivaren. Det kan ju vara dumt att “att ta sin Mats ur skolan”, Mats kanske behöver gå i skolan för att lära sig saker.

Man skall komma ihåg att de lokala fackliga företrädarna på just ditt företag där du jobbar inte har någon direkt koppling till den absoluta fackliga ledningen i Kommunal. De kan dessutom vara väldigt duktiga och bra personer.

Man brukar säga att makt korrumperar och att egenintresset aldrig ljuger, båda påståendena är nog sanna, men man kan som facklig representant (eller politiker eller företagsledare) vara mer eller mindre medveten om den risken och motarbeta sådana egna tendenser om de dyker upp. Det kan man göra på många olika sätt, alla personer är ju olika och behöver således agera på ett för dem klokt sätt i en sådan situation. Om man är medveten om risken är det ju lättare att vara observant på sitt eget beteende. Man kan fråga sina nära och kära vad de tycker om en och hur man har utvecklats, ofta får man en fingervisning från dem om de upplever en förändring i ens personlighet eller ett annorlunda beteende. En egen coach eller psykolog eller liknande kan också vara bra att bolla tankar och idéer med.

Som vanlig arbetare måste man fråga sig om det är värt att vara med i en fackförening som kanske myglar och fuskar. Det är bara man själv som kan svara på det. Oavsett vad svaret blir måste man dock också tänka på sig själv och sin situation. Är det smart att helt gå ur facket bara för att ledningen burit sig dumt åt? Skulle du sluta köpa Coca-Cola om du fick veta att ledningen för bolaget har misskött sig? Man får försöka skilja på sak och person vilket inte alltid är så lätt. Man bör också försöka skilja på ledning och organisation. Ledningen för en organisation kan bära sig korkat åt fastän resten av organisationen är bra. Det kan givetvis också var tvärtom. Det viktiga är att man tänker till och inte missgynnar sig själv i vredesmod.

Jag har själv agerat i vredesmod i liknande situationer. Just under den period när Skandias ledning hade klantat till sig ordentligt råkade jag vara kund i Skandiabanken men gick omedelbart till en annan bank när den nyheten kom ut. Jag lade dock inte pengarna i madrassen eller tog ut dem och lade dom nånstans i skogen. Jag skaffade en annan bank. Det finns ju flera banker att välja mellan. Det kloka valet som medveten kund är ju att undersöka marknaden (kolla vilka banker det finns), kolla hur de har skött sig, så långt det nu är möjligt, fråga andra kunder vad de tycker om sin bank. Kolla priser och avgifter för de tjänster man vill ha och sedan välja den bank som är bäst sammantaget, eller minst dålig. För man bör nog ha en bank, även om man inte har så mycket pengar.

Oavsett om man vill köpa banktjänster, livsmedel eller andra varor eller tjänster är det nog bra att kolla lite på alternativen.

Om man inte gillar vad “facket” gör kan man ju börja med att delta i de möten som facket ordnar, det förutsätter dock att man är medlem. På mötena kan man uttrycka sin åsikt i olika frågor som berör fackets verksamhet och fackets roll på arbetsplatsen. Om de lokala förtroendevalda inte lyssnar eller tar till sig eventuell kritik kan man ju faktiskt själv ta på sig ett förtroendeuppdrag, det vill säga att man får en roll i det lokala facket och kanske kan påverka på så sätt. På årsmötet väljs nya funktionärer (fackliga representanter). Alla som är medlemmar i facket kan nomineras till förtroendeuppdrag i facket. Kanske kan det leda till en ny karriär för någon, kanske kan man som förtroendevald lära sig mer om vad facket egentligen sysslar med.

Jag tycker man skall vara med i facket och också engagera sig mera om man tycker att facket bär sig dumt åt. Om alla bara håller tyst och går ur facket vid minsta lilla tecken på mygel lär ingen tjäna på det utom de som vill mygla, de kan ju fortsätta med det om alla deras kritiker går ur facket!

Förutom möjligheten att påverka finns det många andra fördelar med att vara med i facket. Flera rabatter på försäkringar till exempel, en inkomstförsäkring ingår ofta i fackavgiften eller kan köpas som tillägg till medlemskapet. Inkomstförsäkringen garanterar att du får 80 procent av din tidigare lön om du blir arbetslös.

En del fackföreningar ger sina medlemmar möjligheter att studera med ett bidrag. Det kan vara kurser som ger mera kunskaper och färdigheter i det jobb som man har.

Facket självt har också flera kurser och möjligheter till studier, för nya medlemmar eller för förtroendevalda. Att lära sig till exempel mötesteknik (hur ett föreningsmöte går till) kan man ha nytta av för resten av sitt liv. Att läsa sitt kollektivavtal ordentligt, hur många gör det egentligen? Det kan vara väl värt mödan att ta reda på vad man har för rättigheter och skyldigheter på jobbet, vilken lön man har rätt till, hur lång semester man har, vad som gäller vid sjukdom eller ledighet för vård av barn, allt detta står i kollektivavtalet.

Det viktigaste för oss människor är väl att vi kommunicerar med varandra. Bara då kan vi påverka vår situation och åstadkomma saker, ingen är stark ensam, tillsammans kan vi uträtta underverk!

Om man vill lösa ett problem, oavsett vad det är, bör man väl kolla med andra om de kanske upplever samma problem, om så är fallet kanske man kan prata sig samman och agera tillsammans för att lösa det. Om man bara sitter själv och funderar är det lätt hänt att ens tankar bara går runt och runt och att man kommer fram till att det inte är någon ide att agera, “-det kommer ändå att gå åt skogen”.

Ett klassiskt exempel är när man till exempel har missat att betala en räkning, för att man inte har råd, eller bara för att man slarvat och glömt bort att betala. Vad gör man då? Många förtränger det hela och hoppas att det skall lösa sig ändå. Det visar sig oftast vara en dålig taktik. Bättre är att ta kontakt med den/de  som har skickat räkningen och säga som det är eller hitta på en bra ursäkt om man skäms, och komma överens om hur man skall lösa situationen. Skulden lär inte försvinna! Tvärtom blir den bara större och större ju längre man väntar med att göra något! Har man otur och låter bli att göra något kan det leda till personlig konkurs, det kan gå fortare än man tror. Står man sedan i ett register med en betalningsanmärkning på sig kan man inte ta några lån eller hyra någon bostad eller starta eget företag på tre år. Teckna telefonabonnemang, även mobilabonnemang, kan man inte heller göra under dessa tre år då man finns med i registret för betalningsanmärkningar.

Så, det är bättre att agera för att försöka lösa sin situation än att inte göra någonting, det gäller alltid och i alla sammanhang!

 

 

Johannes Hacker

Gammal trött gubbe i keps som arbetar socialt i ett socialt företag. Demokrati kräver arbete och arbete för alla ger en demokratisk framtid.

Back To Top
×Close search
Sök