skip to Main Content
Ett år Klokare

Ett år klokare

I veckans mediebevakning hade vi med en färsk debattartikel i Dagens Nyheter, skriven av Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Bland andra tänkvärdheter från Sjöbergs penna, står den här passusen att finna:

Det krävs ingen avancerad analysförmåga för att komma fram till att Sverige inte kan klara av förra årets höga asylinvandring år efter år.

Därefter fortsätter generaldirektör Sjöberg med ett resonemang, som i korthet går ut på att det krävs samordnade insatser av olika slag och från flera viktiga aktörer, om det ska gå att få till en framgångsrik etablering av de nyligen anlända asylinvandrarna.

Utöver Arbetsförmedlingens åtgärder behöver Migrationsverket korta handläggningstiderna, bostäder behöver ordnas fram, det krävs kraftfulla satsningar på vuxenutbildning och därtill reformer på arbetsmarknaden.

I huvudsak förnuftigt och sansat resonerat av generaldirektören, sett till den situation som råder. En i vart fall i tjänsten klok karl, alltså, denne Mikael Sjöberg.

För ett år sedan lät det dock annorlunda. Faktiskt i stort sett tvärt emot. Då ansåg Sjöberg att en sådan invandring som vi till slut fick se under 2015, var något alldeles nödvändigt för det svenska samhället.

I samband med att Arbetsförmedlingens rapport “Nettoinvandring, sysselsättning och arbetskraft” släpptes i början av april 2015, torgförde generaldirektör Sjöberg denna åsikt i en intervju med Dagens Nyheter:

För att klara välfärdens finansiering behöver vi få hit uppemot 100 000 invandrare per år.

Och se – Mikael Sjöberg blev bönhörd innan året var till ända.

Antalet asylsökande var förra året 163 000. Av dessa bör c:a 80 000 avvisas, enligt en uppgift från inrikesminister Anders Ygeman. Ta återstoden, drygt 80 000 asylsökande som kan räkna med upphållstillstånd, och krydda med en dos arbetskraftsinvandring (c:a 17 000 personer 2015, enligt Migrationsverket), så är vi framme vid generaldirektör Sjöbergs önskade 100 000 invandrare.

Han borde varit nöjd. Men i stället förefaller verkligheten ha blivit visionen övermäktig och stämt Sjöberg till såväl eftertanke som förnuft. Återigen, ur dennes aktuella debattartikel i Dagens Nyheter:

Det krävs ingen avancerad analysförmåga för att komma fram till att Sverige inte kan klara av förra årets höga asylinvandring år efter år.

Mikael Sjöberg – en klokare generaldirektör i dag än för ett år sedan. Till glädje för hans anställda på Arbetsförmedlingen och, förhoppningsvis, till båtnad för alla arbetslösa runtom i riket, invandrade såväl som infödda.

Klokheten sprider sig uppåt i partiet

Mikael Sjöbergs partikamrat, statsminister Stefan Löfven förefaller också han ha blivit klokare under det senaste året.

Vid Socialdemokraternas kongress i slutet av maj 2015 var motioner om invandring och integration i praktiken bannlysta. Dessa frågor var inte så viktiga utan kunde vänta till kongressen 2017, lät de styrande i den interna socialdemokratiska nomenklaturan meddela.

Denna socialdemokratiska inställning avspeglade sig också i regeringens sammansättning från första början – integrationsfrågorna skulle kunna klaras med vänster hand av justitieminister Morgan Johansson, var det tänkt.

I nutid är det, som bekant, ett helt annat ljud i skällan.

Den senaste förstärkningen av integrationspolitiken från Stefan Löfvens sida, är att han gett arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ett utvidgat uppdrag. Förutom de arbetsmarknadspolitiska frågorna ska Johansson framöver i realiteten verka som integrationsminister, dessutom med befogenheter både vad gäller bostäder och utbildning.

Om det är den rätta omorganisationen och den rätta personen att ges ett så tungt och övergripande ansvar återstår att se. Att det är klokt av statsminister Löfven att förstärka regeringens fokus mot integrationsfrågor, är nog många ändå överens om.

En klok vecka för socialdemokratin, alltså. I vart fall i jämförelse med hur det lät för mindre än ett år sedan.

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök