skip to Main Content
Arbetsförmedlingen Varnar För Resursbrist Till Följd Av Asylkrisen

Arbetsförmedlingen varnar för resursbrist till följd av asylkrisen

Visst gör det ont när knoppar brister, skrev Karin Boye i diktsamlingen För trädets skull.

Det är också kännbart när resurserna brister. Framför allt för de människor som har behov av dessa resurser. Liv som kunde gått i blom blir i stället en tillvaro där hösten följs av frost, av vinter och sedan intet mer.

Arbetsförmedlingen får det inte att gå ihop. Utgifterna kommer att spränga budgetramarna, till följd av det stora antalet asylsökande – etableringsuppdraget är gökungen i boet.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tar det med godan ro och menar att allt kommer att gå bra. En visa vi börjar känna igen från regeringen; allt är under kontroll, tills helt plötsligt ingenting är under kontroll – följt av ett obligatoriskt “vem hade kunnat ana att det skulle gå så här”?

Tja, i det här fallet anar uppenbarligen Arbetsförmedlingen att det inte kommer att bli så kul framöver, varken för asylinvandrare och långtidsarbetslösa eller för arbetsförmedlarna.

Förresten – det går inte jättebra för stunden heller, vad gäller att förverkliga regeringens nya planer för arbetsmarknadspolitiken. Traineejobben, som är tänkta att kompensera för den avskaffade skatterabatten för unga, har det trögt i portgången.

Trots ständigt sänkta målsättningar lyckas verkligheten underträffa dikten och det med råge. I aktuell statistik från Arbetsförmedlingen redovisas ett (1!) tillsatt traineejobb.

Nå, det är en bit kvar av 2015. Siffran kanske hinner – åtminstone – fördubblas innan årsskiftet.

Utsikterna för extratjänsterna (som ska ersätta fas 3) är det visst också lite si och så med – kommunerna har av allt att döma fått annat att prioritera, än att leta fram enkla arbetsuppgifter och kvalificerade handledare till tidigare fas 3-deltagare.

I ett föränderligt och kaotiskt samhälle förefaller i vart fall en sak konstant – regeringens avstånd till verkligheten.

Arbetsförmedlingens verklighet

Det rekordhöga antalet asylsökande gör att Arbetsförmedlingen larmar om betydligt högre utgifter de närmaste åren, rapporterar Sveriges Television. Myndigheten varnar också för att den akuta situationen kommer att medföra att olika insatser försenas, bland annat de “extratjänster” som är tänkta att ersätta fas 3:

I somras räknade Arbetsförmedlingen med att 45.000 skulle in i etableringsuppdraget år 2019 – nu tror Arbetsförmedlingen att det handlar om 121.000.

Arbetsförmedlingen ser också att det ökande antalet nyanlända leder till att regeringens vallöften, som skulle hjälpa unga och långtidsarbetslösa tillbaka i jobb, drar ut på tiden.

Sveriges Television: Arbetsförmedlingen varnar för resursbrist

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson är inte nådig mot regeringen Löfvens politik, vad gäller arbetsmarknad och hantering av arbetslösheten:

Den som söker förtroende ska inte lova EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och sedan påstå att detta går att åstadkomma med ams-åtgärder.

Att AF nu varnar för att man får skriva upp arbetslöshetsförväntningarna i decemberprognosen är så nära en dödsattest jobbmålet kan få.

Svenska Dagbladet: Löfvens jobbmål officiellt dött
Arbetsförmedlingen: Prognoser för utbetalning 2015-2019
Hämta rapport: Arbetsförmedlingens återrapportering 2015

Traineejobb, en blandning av utbildning och praktik, var tänkt att utgöra en möjlighet för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. 32.000 nya sådana jobb var målsättningen för Socialdemokraterna. Men verkligheten visar sig vara motspänstig, meddelar Sveriges Television:

Statistik som SVT begärt ut från Arbetsförmedlingen visar att de bara har ett registrerat traineejobb i sitt datasystem. Myndigheten tror totalt att det handlar om “en handfull” som ännu inte registrerats.

Det är betydligt lägre än vad Arbetsförmedlingen tidigare förväntat sig. Regeringen lovade i genomsnitt 590 traineejobb till unga arbetslösa under året. Arbetsförmedlingen sänkte i slutet av juli prognosen till 400 traineejobb, och oktoberprognosen är sänkt ytterligare till 100 jobb.

Sveriges Television: Av 32 000 traineejobb blev det bara ett

Vem var det då som drog vinstlotten och fick detta (hittills) enda traineejobb (se inslaget ovan)? Bevakningens redaktör har, med hjälp av Hallsta/Sura tidning, lyckats hitta en ung kvinna i Hallstahammar:

I går blev det inte bara en nystart i livet för Madelein Bjurbäck – hon blev historisk också. Hon blev den första i landet att få ta del av regeringens nya satsning på att få arbetslösa unga vuxna in på arbetsmarknaden genom traineejobb.

– Det betyder att jag äntligen känner att jag tar ett nytt steg i livet, säger 24-åringen som varit utan jobb, med något litet undantag, sedan hon gick ut gymnasiet.

Hallsta/Sura: Madelein blev historisk

Kommunernas verklighet

Hot och våld är vardag för många av landets 36 000 socialsekreterare, skriver Jenny Sonesson, socionom och liberal debattör, i Dagens Samhälle. Allt färre socionomer vill ta på sig det blytunga myndighetsansvaret som utgör samhällets yttersta skyddsnät:

Sveriges socialtjänst står på randen till ett sammanbrott. Sju av tio socialsekreterare vill säga upp sig enligt Akademikerförbundet SSR. Kommuner över hela landet har ytterst svårt att rekrytera socialsekreterare, även via bemanningsföretag.

En gång i tiden var jag socialsekreterare med barnärenden på mitt bord. År 2015 skulle jag aldrig utsätta mig och min familj för det på grund av hotbilden.

Dagens Samhälle: Sveriges socialsekreterare rättsstatens kanariefåglar

När den där allra sista luftbubblan kramas ur förvaltningen kan det få effekter som är svåra att förutse för den som inte kan organisationen från insidan, skriver statsvetaren Peter Santesson, opinionschef vid Demoskop, i en krönika i Dagens Samhälle:

På engelska kallas den för organisatorisk “slack” – den lilla överskottskapacitet som behövs inom en organisation för att ha handlingsutrymme och kunna anpassa sig till förändringar och oväntade händelser. Och det händer något med en verksamhet som är belastad till maximum och mister all slack.

För när precis all kapacitet är inbokad, varenda minut i kalendern är fylld och varenda lokal är fullt tagen i anspråk, finns inte längre någon som helst flexibilitet. Organisationen blir stum och stel. När en oväntad händelse då inte kan lösas genom improvisation och ommöblering, när alla resurser redan är tagna i anspråk, finns bara icke-lösningarna kvar: köer, väntan, avslag.

Dagens Samhälle: När allra sista luftbubblan kramas ur förvaltningen

Syrasatt verklighet

Vy från Riksbron, söderut:

Follow her down to a bridge by a fountain where rocking horse people eat marshmallow pies.

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök