skip to Main Content
Avvecklingen Av Fas 3 Påbörjas I Höst – Inflödet Från Fas 2 Ska Stoppas

Avvecklingen av fas 3 påbörjas i höst – inflödet från fas 2 ska stoppas

Så har då arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) presenterat regeringens närmare planer för avvecklingen av fas 3, vid en presskonferens den 25 augusti.

Det mesta var känt sedan tidigare, med extratjänster och utbildningar som de mest prominenta ersättningsåtgärderna. Möjligheten till utbildning som alternativ till deltagande i fas 3 har redan funnits sedan någon månad tillbaka. Extratjänsterna blir tillgängliga från början av november – förutsatt att det finns arbetsgivare inom kommun och landsting som vill anställa.

En ny nyhet är att regeringen avser att stoppa inflödet till fas 3, med start senast i början av 2016.

Rimligtvis innebär det att de arbetslösa som lämnar fas 2 av Jobb- och utvecklingsgarantin därmed måste prioriteras till extratjänster och utbildningar. Vilket i sin tur förstås betyder att de arbetslösa som redan befinner sig i fas 3 kommer att få vänta i kö på sin tur för en extratjänst.

Eller om det är otur de väntar på – det är fullt möjligt att en extratjänst kan visa sig sämre än en bra fas 3-placering. Vad gäller ekonomin, finns det nog en risk för att den som just nu befinner sig i fas 3 med aktivitetsstöd nära ersättningstaket, kommer att upptäcka att den “riktiga lönen” för det “riktiga jobbet” (extratjänsten) lämnar mindre i plånboken än vad aktivitetsstödet i fas 3 ger.

Den befintliga fas 3-strukturen kvarstår tills vidare, vilket förefaller klokt. Det lär ta tid att slussa över 36 000 fas 3-deltagare i ersättningsåtgärder som ingen ännu vet riktigt vad det kommer att bli av. Frågorna finns där, men svar saknas ännu i hög utsträckning:

Hur många extratjänster får vi se och när? Hur populära blir utbildningsplatserna, hur många kommer att tillåtas gå utbildning av Arbetsförmedlingen och kommer det verkligen att leda till jobb?

Och om utfallet inte blir det förväntade, kommer då inskrivningarna i fas 3 att återupptas igen?

Veckans omvärldsbevakning fokuserar givetvis på fas 3-avvecklingen. Mer information och kommentarer från olika håll hittar läsaren som vanligt i de länkade texterna.

Fas 3 är som bekant en på många håll impopulär företeelse, varför mycket positivt på kort tid sagts om avvecklingen i sig. Den gris i säcken som ersättningsåtgärderna än så länge utgör, har hittills bemötts med en mer reserverad optimism.

Det saknas dock inte ifrågasättande, informerade och välformulerade genmälen mot regeringens planer och beslut. Bevakningens redaktör har lyckats hitta några sådana. Väl bekomme, och läs som vanligt kritiskt och med eftertanke.

Allting tar en ände, ibland med förskräckelse

Regeringen inleder nu utfasningen av fas 3, skriver Affärsvärlden. En helt ny uppgift är att inflödet till fas 3 från fas 2 ska stoppas, senast från början av 2016:

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson beskriver det som en mycket stor arbetsuppgift. Det handlar om att 36 000 personer ska hitta anställning, praktikplats eller utbildning, samtidigt som inflödet till Fas 3 måste stoppas.

Många i Fas 3 har varit utan arbete mycket länge och många har en funktionsnedsättning. Många utländskt födda har samtidigt för dåliga språkkunskaper. Regeringen har dock mycket höga ambitioner när det gäller att lösa arbetslösheten på riktigt, betonar Ylva Johansson.

Förordningarna för extratjänsterna i välfärden ska vara klara i november och sedan är man beroende av hur snabbt kommuner och landsting vill anställa personer på extratjänsterna som är subventionerade anställningar. Det är arbetsgivaren som avgör, konstaterar Johansson.

Arbetsmarknadsministern noterar att inflödet av personer i jobb-och utvecklingsgarantin är betydande från det så kallade etableringsuppdraget rörande nyanlända. Att stoppa tillflödet av arbetslösa är viktigt, framhåller hon.

Affärsvärlden: Regeringen fasar ut Fas 3

Fas 3 har egentligen aldrig haft några varma vänner, skriver Timbros välfärdsansvarige Johan Ingerö i en debattartikel i Aftonbladet (karl’n har tydligen inte hört talas om Blåelds Lasse Reuterberg!):

Ylva Johansson flaggar nu för så kallade extrajobb, betalda av staten, med 75 procents arbetstid. Som exempel på var dessa extrajobb ska placeras nämner hon vården. Detta borde nu inte förvåna någon. Närhelst det ska skapas låtsasjobb så är det för det mesta skolor, förskolor, äldreboenden och sjukhus som förväntas administrera dem.

Av någon anledning tycks många politiker tro att lärare, förskollärare, undersköterskor och vårdbiträden även har tid att agera arbetslivscoacher.

Detta är det verkliga “avskaffandet” av Fas 3: stora summor spenderas till ingen nytta, och arbetarna på välfärdens fabriksgolv får ännu fler arbetsuppgifter. Den offentliga sektorn distraheras ytterligare från sin kärnuppgift: att tillhandahålla de välfärdstjänster vi alla betalar via skattsedeln.

Under tiden cementeras det gamla problemet, nämligen att stora grupper på arbetsmarknaden har svårt att få de jobb som finns eftersom de saknar de färdigheter (lämplig utbildning, svenskkunskaper, erfarenhet) som jobben kräver.

Aftonbladet: Fas 3 avskaffas – men inte egentligen

Civilsamhället och ideella föreningar ställs utanför möjligheten att ta del av regeringens nya extratjänster. Det innebär bland annat att människor med särskilda behov inte längre kan jobba kvar i verksamheter som är lämpade för dem och som de känner sig hemma och trygga i:

Göran Wahlqvist är chef för Röda Korset på Gotland och är kluven till regeringens beslut. Han tycker att det är bra att de nya extratjänsterna är avlönade enligt kollektivavtal, men han oroas av att alla personer som idag är i fas 3 ska jobba i välfärdssektorn.

– Jag tror inte att alla människor passar för den typen av uppdrag, säger Göran Wahlqvist.

Han säger att personer i fas 3 ofta har någon form av funktionshinder och det är väldigt olika vilken kapacitet personerna har och vilka arbetsuppgifter de kan utföra.

Därför tror han att välgörenhetsorganisationer som Röda Korset som har erfarenhet av att stötta människor i svåra situationer kan vara en bättre väg in i arbetslivet för många än en anställning i skola eller omsorg.

Sveriges Radio: Röda Korset ställs utanför regeringens jobbsatsning

Fas 3 har förvisso fått mycket kritik, men alla deltagare och före detta deltagare är inte missnöjda. Kim Nordholm, som fick en anställning inom Frälsningsarmén efter att ha haft en fas 3-plats där, berättar för Sveriges Radio:

– Fas 3 var en väldigt jobbig period i början innan man kom igång med allting, men det var hemskt skönt att ha någonting att göra, säger tidigare deltagaren Kim Nordholm till P4 Jönköping.

– Att man som fas 3-arbetare känner sig utnyttjad och får en så dålig ersättning, det är väl det de hade behövt jobba på i första hand genom att höja ersättningen.

– Det är lite tråkigt [nu när fas 3 försvinner], många mister en plats att gå till och många mister chansen att få en anställning på grund av att det dras in, säger Kim Nordholm.

Sveriges Radio: Skilda åsikter när fas 3 försvinner

Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson funderar över äldreomsorgen, vilka krav som borde ställas på de anställda och varför det är så svårt att locka kvalificerad arbetskraft. Regeringens planer på att placera före detta fas 3-deltagare i äldreomsorgen, med långvarig arbetslöshet som främsta och kanske enda merit, ser hon som en underskattning av arbetsuppgifterna och nedvärderande för yrkesgruppen:

Svaret jag fick var en innerlig beskrivning av gamla människor som något alldeles särdeles. Något värdefullt och viktigt att få viga sina yrkestimmar åt.

Varför hör vi så sällan omsorgsyrken beskrivas så och varför är det så få som uttrycker en önskan om att få verka just där?

Lönen är alldeles uppenbart en bidragande orsak till yrkets status som genomfartsled. Likaså antyder satsningar som exempelvis regeringens förslag att personer i Fas 3 ska fasas ut och istället arbetstränas i bland annat äldreomsorgen, som om yrket kan utföras utan vederbörlig utbildning och lämplighetsprövning.

Om den personal som tar hand om våra äldsta skulle erfara samma granskning som dagisanställda, skulle krav på urskiljning bli självklara. Bara de bäst lämpade, och mest engagerade, är bra nog.

Svenska Dagbladet: Vem vill jobba med äldreomsorg?

Sista ordet om fas 3, för den här gången, går till Skaraborgs Allehandas chefredaktör Niclas Lindstrand. Han tycker sig se saker som går igen från svunna dagar, fast under andra namn och i annan skepnad:

På Göran Perssons tid hette det aktivitetsgaranti. Skillnaden i grad av meningslöshet och risk för missbruk var försumbar. Persson hade också plusjobb. Där kunde man som arbetsgivare få gratis arbetskraft oavsett om man var privat eller offentlig.

Före Perssons garantier var det ett hamsterhjul mellan a-kassa och AMS-åtgärder som gällde. Inte heller så värdigt eller meningsfullt. Inte heller den förtidspension som man drog fram ur rockärmen för att snygga till siffrorna och som alla icke regeringstrogna nu fruktar ska göra comeback.

Johanssons uttalande, hur fint det än lät, ställde mer frågor än det besvarade. Hon är uppenbarligen själv en av regeringens hårdast arbetande ministrar och dessutom smart nog att inte presentera alla detaljer på en gång. Då skulle det ju gå att komma med invändningar. Därför vet vi ingenting om hur framtiden ser ut för de 36 000 som redan förvisats till fas 3.

Vad extratjänsterna egentligen ska bestå av är den största frågan.

Skaraborgs Allehanda: Sista ordet om fas 3

Vuxna män gör saker tillsammans

The National Anthem of Wales:

Mae hen wlad fy nhadau yn annwyl i mi …

(This land of my fathers is dear to me …)

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök