skip to Main Content
Utspel I Almedalen: Moderaterna Vill Satsa 10 Miljarder Kronor På Att Subventionera Fler Jobb För Invandrare Och Unga

Utspel i Almedalen: Moderaterna vill satsa 10 miljarder kronor på att subventionera fler jobb för invandrare och unga

Rikspolitiken har helt dominerat i massmedieutbudet från Almedalen. Framför allt då partiledarnas tal och olika utspel i för undersåtarna mer eller mindre angelägna frågor.

Denna mediala prioritering får förstås genomslag i redaktörens urval bland de nyheter, som basunerats ut från Visby under veckan som gått.

Bevakningen inleds med det största oppositionspartiet, Moderaterna, och deras utspel om kraftigt ökade subventioner till jobb för invandrare och unga. Vederbörlig kritik bifogas.

Statsminister Stefan Löfven får därefter sitt Almedalstal refererat, kompletterat med en kommentar om hans framtoning.

Den tredje och sista partiledaren som bereds plats i Almedalsbevakningen är Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Hon var kanske den som väckte mest uppmärksamhet bland partiledarna, med ett välslipat och skarpladdat tal.

Här kan kort sägas, att talet i väsentliga delar nog bör ses som en del av en pågående omorientering i synen på den rådande migrationspolitiken. Omorienteringen har framtvingats av den väljarflykt till Sverigedemokraterna som det senaste halvårets opinionsmätningar visat på och äger rum över hela den borgerliga linjen.

Den nyblivna KD-ledarens tal var det hittills vassaste uttrycket för en ny inriktning på området, som en ledare för ett alliansparti levererat.

Det är möjligen därför talet mottogs med sådana lovord från borgerliga skribenter som en längre tid varit kritiska till den förda politiken, men av väl kända skäl (den goda svenska elit som gillar olika vet hur man förtrycker dissidenter) tigit därom. Eller på sin höjd vid enstaka tillfällen fört fram sina kritiska synpunkter i förtäckta ordalag och med små bokstäver.

Men nu rosas det alltså med eftertryck – en god partiledare för ett humanitärt parti, ung kvinna och nybliven mamma därtill, som vågar låta som Antikrist! (Men notera, att Antikrist fortfarande kallas nyfascist. Inga royalties lär betalas ut eller uppskattning visas, oavsett hur mycket övriga politiska fraktioner samplar ur hans låtskatt.)

Omvändelse, sa Bill. Under galgen, sa Bull. Jojo, men det finns fortfarande gott om plats bland Sveriges vida fält och skogar, sa den elake Måns. What? Me worry?, sa Alfred E. Ullenhag.

Om tala är silver och tiga är guld – ja, då hade årets Almedalsvecka kanske ändå en strimma guld i kanten, alla tal till trots. Ty om vissa allvarliga och påträngande problem i det svenska samhället talades det nästan inte alls, om vi ska tro en av Expressens mest ansedda skribenter.

Inte ens den längsta resa, även efter en omorientering, är påbörjad förrän det också tagits ett steg. Minst.

Moderaterna i Almedalen 2015

Moderaterna föreslår ett stort reformpaket som ska lösa “det nya utanförskapet” och få fler unga och utrikesfödda i jobb. Bland annat vill de sänka skatten på arbete för de med låga inkomster:

– Var sjunde person lever i utanförskap. Det är två grupper som utmärker sig: Unga och utrikes födda. Många unga får aldrig in den första foten på arbetsmarknaden, säger Anna Kinberg Batra, partiledare för moderaterna, vid en pressträff i Almedalen.

Partiet föreslår därför ett “första-jobbet-avdrag” med sänkt skatt på arbete för de med låga inkomster.

Skattesänkningarna beräknas ge 10 000 nya jobb. Sju av tio av dem kommer direkt från utanförskap, enligt beräkningar som Moderaterna har gjort.

Sveriges Television: M vill satsa 10 miljarder på fler jobb

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har kvalificerat sig för titeln Veckans jultomte i Almedalen, med sitt utspel om jobbskatteavdrag på nio miljarder kronor. Det anser i vart fall Expressens ledarredaktion:

Kinberg Batra vill inte kalla skattesänkningen som riktas till lägre avlönade för jobbskatteavdrag. Den ska enligt nymoderat språkbruk kallas för “förstajobbet-avdraget”. Moderaterna räknar med att skattesänkningen på nio miljarder kronor ska leda till motsvarande 10 000 nya heltidstjänster. Det innebär alltså en statsfinansiell kostnad på 900 000 kronor per jobb. Tala om dyra julklappar mitt i sommarvärmen!

Har staten verkligen råd med det? Nej, enligt Riksgäldens senaste prognos måste staten låna 71 miljarder kronor i år och 25 miljarder nästa år. Och då har ekonomin ändå hyfsad tillväxt.

Expressen: Kinberg Batra är årets jultomte i Almedalen

Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu bygger en ledartext kring moderaternas utspel om nya satsningar mot utanförskapet. Teodorescu konstaterar dock, enkelt och utan störande reservationer, att moderaternas stora dilemma är ett helt annat än sökandet efter ett fungerande åtgärdspaket:

Det riktiga dilemmat [för moderaterna] är det stora tappet till SD. Ett tapp som förmodligen bara kan stoppas av en seriös diskussion också om migrationens omfattning, något som givet Sveriges reglerade invandring inte borde vara så kontroversiellt som det blivit.

I sitt tal lyfte Kinberg Batra den svåra situationen i Grekland och framhöll att “förtroende för politiska och ekonomiska system tar lång tid att bygga upp men kan snabbt raseras. Och när ekonomin och samhället inte fungerar och levererar är det vanliga löntagare och pensionärer, och den som behöver samhällets hjälp som mest, som kommer i kläm”.

Kanske en iakttagelse värd att applicera också på den politiska situationen i Sverige?

Göteborgs-Posten: Moderaternas stora dilemma

Socialdemokraterna i Almedalen 2015

För socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven var det hans första Almedalstal i rollen som statsminister. Aftonbladet refererade Löfvens tal:

Stefan Löfven inledde sitt tal i Almedalen med att hylla samhällsbyggare – de som går till jobbet varje dag, som strävar för ett bättre liv och ett bättre land.

Han lyfte fram regeringens jobbagenda som bygger på framtidsinvesteringar, en aktiv näringspolitik samt satsningar på kompetens och matchning.

Stefan Löfven avslutade talet med att uppmana till politiskt samarbete.
– Ett jämlikt samhälle arbetar vi ihop till i vårt anletes svett – så låt jobbet börja. Tack för att ni har lyssnat.

Aftonbladet: Stefan Löfven: Låt jobbet börja

Sydsvenskans ledarskribent Tobias Lindberg efterlyser ett tydligare ledarskap från statsminister Löfven, i det oroliga läge som råder:

Oklarheten i centrala frågor har blivit närmast symptomatisk för Löfvens ledarskap.

“Låt mig vara tydlig”, upprepar han – men ofta för att sedan vara fortsatt vag. Och att döma av en Sifomätning, som publicerades i Svenska Dagbladet på måndagen, tycks väljarna i vissa fall inte tro att regeringen har några trovärdiga svar.

Sydsvenskan: Tydligare ledarskap krävs, Stefan Löfven

För lång och trogen tjänst

En av alla de vardagshjältar som gick till jobbet i ur och skur, var verkmästarn i magen. Han stod pall för det mesta, men ibland bleknade också denne härdade veteran:

Ja men fy fan för franska vitlöksostar!

 

Kristdemokraterna i Almedalen 2015

Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor är tydligt förankrad i det budskap hon levererade i Almedalen, skriver Svenska Dagbladets gästbloggare Fredrik Johansson. En fråga, bland många, är dock om Busch Thor kan hålla i sitt budskap och översätta det i en politisk handling som rimmar med retoriken:

Det är svårt att inte hävda att Ebba Busch Thor gjorde en mycket stark debut i Almedalen. Entusiasmen bland – i brist på bättre uttryck – kärnborgerliga väljare bland åhörarna var betydande. En ny Bohman! Hon talar klarspråk! Äntligen!

Busch Thor lät bitvis som en härförare i en sort civilisationernas kamp. Vår frihet. Vår värdighet. Vårt sätt att leva. De som hotar den västerländska civilisationen ska veta att det är en ny sheriff, eller i alla fall ny kd-ledare, i stan.

En annan inte helt oväsentlig indikation på talets framgång var därför att det retade upp grupper med vilka Ebba Busch Thor nog gärna vill ha en ideologisk konfliktyta.

Svenska Dagbladet: Ebba Busch Thor – från civilisationernas kamp till barnkammaren

Talande tystnad i Almedalen 2015

Det kommer rekordmånga ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Det har skapat en ohållbar situation som regeringen måste ta tag i, skriver Expressens ledarskribent Anna Dahlberg:

Vilka är de mest akuta frågorna på regeringens bord just nu? Frågar ni mig skulle jag svara de skenande sjukskrivningarna och den kraftiga ökningen av ensamkommande flyktingbarn.

Talande nog var båda dessa frågor nästan helt frånvarande under Almedalsveckan i Visby. Varken politiker eller näringslivets lobbyister har något intresse av att diskutera så allvarstyngda ämnen.

Men verkligheten tränger sig på.

Expressen: Vi måste prata om de ensamkommande barnen

Klart slut från Almedalen 2015

Johan Westerholm, en av bevakningen betrodd och ofta anlitad samhällskommentator, ger sina sammanfattade intryck av veckan i Almedalen:

Har Almedalsveckan ett värde? Definitivt. Partiledartalen är egentligen ointressanta men ger en legitimitet i form av inramning.

Det intressanta är vad som sägs på gator, torg och seminarier och här blev kontrasten till partiledartalen tydlig. Årets frågor – migrationen samt hotet från globala terrororganisationer – dominerade minst två dagars seminarier samt var ett ämne som i praktiken alla kunde ha en åsikt om eller något att säga.

Migrationen, och såväl riksdagens som regeringens oförmåga att möta utmaningarna kommer prägla svensk inrikespolitik för minst ett decennium till. Även om vi skulle stänga gränserna idag och bara ta emot kvotflyktingar är den skuld vi har arbetat upp så pass stor att det kommer ta minst en generation att få vardagen att fungera för dagens nyanlända.

Aldrig har det varit så tydligt att Almedalsveckan är två veckor i en. En för partiledarna att leva i, i sin bubbla, en annan på seminarier, gator och torg.

Ledarsidorna.se: Två veckor i en

Tiga är guld

The Tremeloes:

Silence is golden, but my eyes still see …

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök