skip to Main Content
En övergripande Idé För Vår Verksamhet är Att Lindra Social Misär

En övergripande idé för vår verksamhet är att lindra social misär

Blåeld och Blå Bandet har en lång tradition av arbete med sociala frågor och har under de senaste åren alltmer börjat arbeta förebyggande, framförallt med och för långtidsarbetslösa i olika verksamheter.

En av dessa verksamheter är Popcornbutiken i Bandhagen som får sina kläder från vårt lager i Farsta som i sin tur får kläder från givare i framförallt Södertälje och Stockholm, dels får vi kläder direkt från privatpersoner, dels från kyrkor som samlar in kläder bland sina församlingsmedlemmar.

Vi har turen att ha väldigt generösa givare och en del av de kläder vi får in vill vi skänka direkt till olika organisationer och verksamheter som vi gärna vill samarbeta med.

(Att hitta dessa verksamheter är ett grannlaga arbete. Ett arbete som undertecknad just nu försöker ta sig an.)

Det finns en uppsjö organisationer som påstår sig arbeta med olika former av välgörenhet, en del seriösa och en del mindre seriösa. Att hitta de som är seriösa kan vara svårt, inte minst för allmänheten som vill hjälpa till, alla kan ju inte kolla upp de verksamheter som finns, man har ju dessutom ofta nog med att försöka få vardagen att gå ihop.  En bra hjälp att välja ut seriösa organisationer är ju att kolla om dom har ett så kallat 90-konto, ett plusgirokonto som börjar med siffrorna 90, dessa plusgironummer är reserverade för seriösa organisationer som måste visa exakt vart pengarna går och som har krav på sig att bara en liten del får gå till omkostnader och administration.

För oss i Blåeld och Blå bandet är det viktigt att de organisationer vi samarbetar med har samma värdegrund och människosyn som vi själva har.

Under ganska lång tid har jag arbetat i olika projekt, en del betalda, en del obetalda, de flesta med någon sorts socialhumanistisk värdegrund. Det kan vara politiskt arbete såväl som rent praktiskt arbete. En organisation som jag stött på flera gånger i olika sammanhang är en organisation som heter Ny Gemenskap som ger hjälp till självhjälp till hemlösa och andra utsatta personer. Ny Gemenskap är en helt brukarstyrd organisation som ger sina egna medlemmar ett avgörande inflytande över den egna verksamheten och därmed också en chans att växa med nya uppgifter och ökat ansvar, inte bara för sig själv personligen utan även för en större grupp av medbröder och medsystrar.

Jag är stolt över att Blåeld och Blå bandet nu samarbetar med Ny Gemenskap och skänker kläder och annat till dem.

En annan organisation vi samarbetar med är Migrationsverket. De har nyligen öppnat ett nytt boende för nyanlända immigranter alldeles i närheten av vårt secondhand-lager så det känns naturligt för oss att hjälpa till genom att skänka dem kläder och leksaker för barnen. Vi har nyligen donerat fem barnvagnar till fem blivande mödrar som bor på boendet som har ambitionen att bli det bästa flyktingboendet i Sverige. Blåeld har tillsammans med hyresvärden och föreståndaren för boendet inrättat en öppen förskola för de barn och föräldrar som behöver den servicen.

En annan välfungerande organisation vi samarbetar med är Convictus som har flera dagverksamheter för hemlösa med inte bara handfast service såsom tvätt- och duschmöjligheter samt mat, utan även juridisk hjälp och läkarhjälp. Convictus började som en organisation som skulle bekämpa HIV och AIDS på alla tänkbara sätt, främst med läkarhjälp till insjuknade personer till en början. Utvecklingen har gått mot mera spridda verksamheter, både geografiskt och insatsmässigt. De samarbetar med flera privata företag som hjälper dem på olika sätt. Vi på Blåeld skänker bara kläder till deras verksamhet för hemlösa, Bryggan.

En fjärde samarbetspartner när det gäller att skänka kläder är Klara kyrka i Stockholm som bedriver omfattande verksamheter för hemlösa i Stockholms city med bland annat Klaragården som är till enbart för hemlösa kvinnor, en ofta förbisedd grupp hemlösa med lite andra behov än de som är ”de vanligaste”, nämligen män.

Så här står det på Ratos hemsida om Klaragården:

I början av 1990-talet ökade en grupp utsatta människor i Stockholm – kvinnor som lever i hemlöshet. Kvinnor som dagligen konfronteras med gatans hårda villkor och samhällets förakt. Många är beroende av män för att överleva och priset de får betala är högt.

Insikten fick Stockholms Stadsmission att planera en frizon där utsatta kvinnor är välkomna i vilket skick de än befinner sig i. Den 8 mars 1993 invigdes Klaragården som Sveriges första lågtröskelverksamhet för kvinnor. Klaragården är en fristad från droger, våld, prostitution och kriminalitet.

För att kunna påbörja och ta sig igenom en förändringsprocess eller bara orka med sin vardag är det viktigt att få sina basbehov tillfredställda. På Klaragården finns möjlighet att duscha, få rena kläder, äta, vila, sova och umgås.
Klaragården stöttar kvinnorna i att hålla kontakt med sitt privata och professionella nätverk och länkar vidare till socialtjänst, missbruksvård, psykiatri och annan sjukvård.

(Klaragården drivs av Stadsmissionen som ju har en enorm verksamhet, inte minst flera secondhandbutiker. Stadsmissionen är i sin tur en del i den stora Axelsson-Johnsson-koncernen. Även företaget Ratos med en av Sveriges mäktigaste familjer som ägare, familjen Söderberg, stöder Klaragården.)

Johannes Hacker

Gammal trött gubbe i keps som arbetar socialt i ett socialt företag. Demokrati kräver arbete och arbete för alla ger en demokratisk framtid.

Back To Top
×Close search
Sök