skip to Main Content
Om Socialt Företagande, Arbetsmiljö Och Valfläsk I Omvärldsbevakningen Vecka 36

Om socialt företagande, arbetsmiljö och valfläsk i omvärldsbevakningen vecka 36

Veckans bevakning uppmärksammar sociala företag. Verksamheten bedrivs ofta i det lilla och obemärkt. Men småskalighet betyder också närhet och vad stort sker, sker även i det tysta.

Sjuktalen har börjat öka igen, efter en nedgång åren efter lanseringen av det nya sjukförsäkringssystemet. Ett gammalt sjukdomsspöke från 1990-talet, utbrändhet, florerar fortfarande. Det smyger sig på när ingen tittar och slår klorna i allt för ambitiöst arbetande människor, som slagit dövörat till för kroppens och själens varnande signaler.

Ingen valrörelse utan rejäla portioner valfläsk. Redaktören har valt ut några bitar som berör arbetsmarknad och arbetsmarknadspolitik. Det handlar om socialt företagande, skogsjobb och satsningar på Arbetsförmedlingen. Beträffande det sistnämnda så vill regeringen lägga större resurser, medan Socialdemokraterna säger sig vilja göra något som liknar “total make-over”.

Vad respektive alternativ nu skulle göra för skillnad för den långtidsarbetslöse, som sedan länge förstått att han eller hon har sig själv att skylla och bara sin egen bristfälliga förmåga att lita till.

Om Arbetsförmedling, arbetsmarknadspolitik, regering och opposition verkligen kunde och ville göra en skillnad, skulle Sverige knappast ha en konstant arbetslöshet om åtta procent av arbetskraften.

Med detta sagt: missa inte bevakningens kulturella och andliga budskap denna vecka. De ger kanske ingen vägledning, men väl hugsvalelse och inspiration. Och ett litet hugg i hjärtat.

Socialt företagande

Satsningen Gröna Jobb startades i början av 2013, som ett samarbete mellan Tranås kommun och Arbetsförmedlingen. Syftet är att ge meningsfulla jobb åt långtidsarbetslösa:

Första året fungerade mycket bra för verksamheten. Deltagarna trivdes med arbetssättet och några av dem har nu kunnat anställas.

Tranås Tidning: Gröna jobb kan bli socialt företag

Krami Göteborg är ett samarbete mellan kriminalvården, social resursförvaltning och Arbetsförmedlingen kring personer som vill lämna ett liv i kriminalitet och missbruk bakom sig. Verksamheten tilldelades tidigare i år Stora sociala företagsfrämjarpriset, för sitt samarbete med sociala företag i Göteborg:

– Jättekul att vi uppmärksammas. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med de sociala företagen genom åren. De betyder oerhört mycket för våra deltagare. De blir en språngbräda ut i arbetslivet. Här får de den tid och det utrymme de behöver efter att ha varit borta från arbetsmarknaden en lång tid, säger Jenny Thimell från Krami Göteborg.

Vårt Göteborg: Krami Göteborg fick fint pris

Det sociala företaget Oden och Frejas ekonomiska förening driver hunddagis i Vaggeryd. Verksamheten startade 2012 och är öppet i stort sett året om:

Innan Lotta Holmgren öppnar den gröna grinden in till hunddagiset är det tyst. Men när hon öppnar den och går in börjar ett tiotal hundar skälla.

– Man blir positivt utskälld varje gång man kommer hit. Många tror att de alltid skäller. Men oftast är det lugnt, säger hon.

Jönköpings-Posten: Skäll på jobbet en del av vardagen

Människans bästa vän

Nöjesmassakern. Gösta Engström. Vårstädning:

De här, de e rolig sketch de.

 

Arbete och ohälsa

Det nya sjukförsäkringssystemet skulle minska sjuktalen. Så skedde också till en början och sjukskrivningarna minskade mellan åren 2002 och 2010. Men nu vänder siffrorna uppåt igen, skriver Arbetet:

Sedan de hårdare reglerna infördes 2008 har 86 000 personer utförsäkrats. 9 000 har utförsäkrats för andra gången, enligt de senaste siffrorna från april i år.

Av de sjukförsäkrade är drygt hälften tillbaka i sjukförsäkring efter tre månader på Arbetsförmedlingen. Bara var tionde fick jobb, i åtta fall av tio subventionerade jobb.

Arbetet: Sjuktalen högre än 2008

En ny undersökning från Arbetsmiljöverket visar att små företag i kommunikationsbranschen är sämst av alla företag på arbetsmiljöarbete, skriver Dagens Nyheter. Det handlar bland annat om webbyråer, datakonsulter och nyhetstjänster:

– I den här branschen saknas det både kunskaper om regelverket på arbetsmiljöområdet och verktyg för att jobba förebyggande. Problemen är inte heller lika uppenbara som inom industrin, där människor skadas plötsligt, säger Ulf Strandberg på Arbetsmiljöverket.

Stressrelaterade sjukdomar är ett växande arbetsskadeproblem. Samtidigt är de ofta både långvariga och kostsamma för arbetsgivarna. En utbränd medarbetare kostar i genomsnitt arbetsgivaren cirka 400 000 kronor i produktionsbortfall, enligt Arbetsmiljöverket.

Dagens Nyheter: 400 000 kronor – kostnaden för en utbränd medarbetare

Arbetsmiljöverket: Se upp för de dolda farorna på arbetsplatsen

Tack för allt

Brasse Brännström:

Alltså, dom potentiella skaderiskerna har minskat alldeles avsevärt …

 

Valet 2014 – vallöften

Centerpartiet har i sitt valmanifest slagit fast, att sysselsättningsgraden bland människor med funktionsnedsättning behöver öka. Ett av flera förslag om hur detta ska gå till, är att göra det enklare att starta sociala företag:

– Det finns många ideella krafter som vill starta den här typen av verksamhet, som har som främsta syfte att ge medlemmarna sysselsättning. Men problemet är att kapitalet inte finns. Därför tycker vi att möjligheten att finansiera socialt företagande med riskkapital borde öppnas upp, säger Anders W Jonsson, Centerns gruppledare i riksdagen samt ordförande i socialutskottet.

Svenska Dagbladet: Så ska fler funktionsnedsatta få jobb

En miljardsatsning från Socialdemokraterna är tänkt att skapa mellan 11 000 och 25 000 nya jobb i skogsnäringarna fram till 2020, berättar Arbetet:

Skogsmiljarden ingår i S-programmet för att nyindustrialisera Sverige. Pengarna ska gå till forskning, utveckling och pilotanläggningar för att ta fram nya produkter. Projekten ska samfinansieras av staten och industrin.

Biobränslen, textilier och nya produkter som kan ersätta olja i plaster och kemikalier ska utvecklas.

Arbetet: S satsar på skogsjobb

Regeringen och oppositionen vill båda göra nya satsningar på Arbetsförmedlingen, skriver Svenska Dagbladet:

Regeringen ska utöka anslaget med 300 miljoner under de kommande två åren, medan Socialdemokraterna vill starta om verksamheten helt och hållet.

– I sitt arbete måste arbetsförmedlarna ha kontakt med arbetsgivare. Förmedlarna menar att de har för lite tid och resurser för att hinna med det också och inte bara träffa arbetssökande, säger Linda Norberg, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

– Arbetsförmedlingen ska vara en matchningsspecialist som jobbar nära företagen med deras behov, först då blir Arbetsförmedlingen relevant både för företag och för de arbetslösa, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg.

Svenska Dagbladet: Kapplöpning om Arbetsförmedlingen

Make love – not war

Under veckorna fram till valet kommer omvärldsbevakningens kulturredaktör att bistå läsekretsen med budskap om Peace, Love and Understanding. Förhoppningen är att kulturinslagen skall fungera som en mentalhygienisk motvikt till det politiskt betingade våldet i Sverige.

Från Concert for George i Royal Albert Hall, den 29 november 2002. Billy Preston med ensemble framför My Sweet Lord:

I really want to see you, I really want to be with you …

 

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök