skip to Main Content
Om Sysselsättningsfasen, A-kassan Och SVT:s Jobbdebatt I Omvärldsbevakningen Vecka 33

Om sysselsättningsfasen, a-kassan och SVT:s jobbdebatt i omvärldsbevakningen vecka 33

I månadsskiftet juli-augusti sände SVT Nyheter en uppsättning korta inslag om sysselsättningsfasen. Temat var de tilltagande svårigheterna för olika anordnare att gå runt ekonomiskt och verksamhetsmässigt, som en följd av ökade krav och kontroller från Arbetsförmedlingens sida.

Den urholkade a-kassan var uppe till diskussion veckan efter midsommar, som förspel till seminarier i Almedalen och som bränsle till valrörelsen. Fackförbunden Kommunal och TCO var pådrivande i debatten. Bägge presenterade färska undersökningar, med siffror på försämringarna.

Stockholm har de senaste veckorna varit en het stad. Snart hettar det till på allvar i valrörelsen också. Söndag kväll den 10 augusti var det jobbdebatt i SVT, mellan de olika riksdagspartierna. Klargörande? Nja, knappast om alternativen för de som har det svårast på arbetsmarknaden.

Sysselsättningsfasen

Tjänsteleverantörer och kompletterande aktörer till Arbetsförmedlingen har fått det tuffare att klara sig ekonomiskt, enligt Sveriges Television. Fler kontroller och i vissa avseenden utökade krav sägs vara ett par av skälen till detta. En annan orsak är att en del organisationers kostnader för anställd personal och utrustning ökar med tiden, medan ersättningen från myndigheterna är oförändrad:

Mediecopys företrädare Stig Norin säger till SVT att marginalen hela tiden minskar mellan bidragen från Arbetsförmedlingen och de kostnader man får för att uppfylla myndighetens krav.

Kraven på personaltäthet och utrustning har enligt honom ökat märkbart, liksom kontrollerna från Arbetsförmedlingen, medan anordnarbidraget på 5 000 kronor per deltagare och månad inte räknats upp över huvud taget.

Sveriges Television: Krav och kontroller bakom minskade vinster

Anordnaren Prio1 i Sundsvall blev tidigt något av ett skyltfönster för sysselsättningsfasen. Det var en socialt ansvarskännande verksamhet, där långtidsarbetslösa fick sysselsättning. Men numera är verksamheten försatt i konkurs:

Enligt konkursförvaltarens berättelse har de ansvariga förklarat problemen med att man – till skillnad från andra bidragsberoende verksamheter – inte valt att spara in på lokaler och egen anställd personal.

Sveriges Television: “Svaren på samhällsproblemen finns här”

Företaget Jobbfabriken, stor aktör inom sysselsättningsfasen, har fått omsättningen halverad från 31 miljoner kronor 2012 till 15 miljoner kronor 2013. Vinsten har sjunkit från 8,8 miljoner kronor 2012 till drygt 300 000 kronor ett år senare:

Ägaren Ivan Daza säger till SVT att konkurrensen har blivit tuffare bland Fas 3-aktörerna. Antalet deltagare hos Jobbfabriken har sjunkit från drygt 600 till ungefär 350, och därmed också pengarna från Arbetsförmedlingen.

Sveriges Television: Vinstras för Fas 3-jätte

Föreningen Stosse skulle hjälpa långtidsarbetslösa till sysselsättning inom föreningslivet. Förra året fick verksamheten dock ett hastigt slut efter en revision från Skatteverket. Det föreligger bland annat misstankar om fusk med momsavdrag, samt så kallade luftfakturor från utländska bolag:

Enligt myndigheten rör det sig om skenkonstruktioner för att komma undan skatt. Sammanlagt krävs bolaget på cirka 1,5 miljoner i skatter, avgifter och skattetillägg.

Föreningen har överklagat Skatteverkets beslut och hävdar bland annat att momsavdragen är lagliga eftersom man bedrivit annan verksamhet vid sidan av Fas 3, samt att fakturorna till de utländska bolagen varit äkta.

Sveriges Television: Skattesmäll stoppade Fas 3-verksamhet

Det kan i sammanhanget vara värt att notera att Blåelds verksamhet inom sysselsättningsfasen är solid ekonomiskt, inom ramen för nuvarande ersättningsstrukturer. Arbetsförmedlingens kontroller har klarats med glans. Här ett nyhetsinslag i SVT från början av juni:

Den ideella föreningen Blåeld har bland annat en secondhandbutik, ett lager och ansvarar för skötseln av Stortorpsparken i Trångsund. Eventuella inkomster går till välgörenhet, just nu till barn i Syrien.

Sveriges Television: Fas 3 – en miljardindustri

Blåeld Media: Intressant, angeläget och tillfredsställande. Blåeld som aktör i civilsamhället

Peace in our time?

Syrien, Irak, Ukraina, Gaza, Afghanistan, Kongo-Kinshasa och mer ändå. And you still don’t believe we are on the Eve of Destruction?

Don’t you understand what I’m tryin’ to say? Can’t you feel the fears that I’m feelin’ today?

 

A-kassan

Arbetare har drabbats hårdare än tjänstemän av förändringarna i a-kassan. Det visar en granskning som tidningen Kommunalarbetaren låtit utföra:

När regeringen stramade åt a-kassan 2007 infördes flera begränsningar. Förändringarna missgynnade dem med osäkra anställningar och deltider, något som är vanligare inom LO-yrken.

För dem som växlar mellan arbetslöshet och anställning får regelverket ett stort genomslag.

Det beror bland annat på att regeringen ändrat hur ersättning beräknas. I stället för att ersättningen beräknas på sex månaders arbete, beräknas den på 12 månaders arbete. Det innebär att den som jobbat heltid i sex månader och haft korta inhopp de följande sex månaderna, får betydligt lägre ersättning idag.

Kommunalarbetaren: Kommunalarna är a-kassans förlorare

TCO:s ordförande Eva Nordmark kräver att Moderaterna och Socialdemokraterna ska tala klarspråk om vad de vill göra för att reparera a-kassan, i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

Sedan 2001 har det högsta beloppet, det så kallade “taket” i försäkringen legat stilla. Det innebär att den högsta ersättning man kan få om man blir arbetslös, oavsett vad man har tjänat innan, är 14 960 kronor före skatt. Det är mycket svårt att klara sig på detta idag.

För tio år sedan låg Sverige högt bland OECD-länderna på listan över nettoersättning i arbetslöshetsförsäkringen. Idag har vi halkat efter rejält. Sverige har idag den lägsta ersättningen i Norden och en av de lägsta i hela Europa.

Svenska Dagbladet: Hur ska ni reparera a-kassan, Reinfeldt och Löfven?

Hämta rapport: De arbetslösas tappade köpkraft

Valrörelsen – jobbdebatt

Aktuellts politiska kommentator Margit Silberstein gör ett försök att fånga huvudpunkterna i riksdagspartiernas jobbdebatt, söndag den 10 augusti:

På ett övergripande plan går skiljelinjen vid att Alliansen satsar mer på att subventionera företagens kostnader för att fler ska anställas.

De rödgröna, framförallt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, vill höja skatter och avgifter och använda pengarna till mer personal i till exempel vården och skolan.

A-kassan var uppe för en hastig diskussion. Det visade sig att alla partier utom Moderaterna vill höja a-kassan. Socialdemokraterna ligger lågt med hur mycket och när a-kassan ska höjas. Svaret lär komma i valmanifestet i slutet av augusti.

Sveriges Television: Lika het som svenska sommaren

Den mer ambitiöse mediakonsumenten kan beskåda jobbdebatten i sin helhet på SVT Play, fram till den 9 september. Debatten kommer in på sysselsättningsfasen efter 1 timme och 14 minuter. Avsnittet inleds med ett inslag om Blåelds Abbas Shokrolahi.

SVT Play: Val 2014 – Jobbdebatten

Hot in the City

Huvudstaden fick till slut några riktigt varma sommarveckor. Skönt på stranden i solen och vattnet, men i innerstaden rådde andra villkor:

All around, people looking half dead. Walking on the sidewalk, hotter than a match head.

But at night it’s a different world …

 

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök