skip to Main Content
Omvärldsbevakning Special: Civilsamhället

Omvärldsbevakning special: Civilsamhället

Blåeld Media tar upp allvarliga ämnen i denna omvärldsbevakning om civilsamhällets betydelse. Glesbygdsproblem. Hemlöshet. Prostitution. Mobbning. Äldres sociala isolering. Folkhemmet som vi en gång drömde det, är icke mer. Det finns ett ökande behov av engagerade medborgare.

Vi illustrerar med bärkraftiga, stämningsfulla och i livets slutskede stapplande framställningar av tillvarons vedermödor och glädjeämnen.

Behovet av engagerade människor

Hållbarhetsexperten Per Grankvist intresserar sig för hur hållbarhetsfrågor och engagemang förändrar de sätt olika delar av vårt samhälle, bland annat civilsamhället, fungerar på:

Genom att utgå från individernas personliga drivkrafter, snarare än vad som är enklast att administrera ur organisationens perspektiv, kan man få fler att arbeta för sin sak och med en högre grad av engagemang.

Kulturekonomi: Samhället behöver fler engagerade medborgare

Glesbygd

Den svenska glesbygden blir alltmer gles och i samband med det blir det allt svårare att få fram hjälp vid till exempel olyckor. Därför finns det ett stort behov av att civilbefolkningen ska gripa in frivilligt när det kommer larm:

Elisabet Nilsson och maken Urban bor i en by utanför Sundsvall och de har utbildats av Räddningstjänsten för att hantera hjärt-startare och släcka bränder, för att kunna vara först på plats vid en olycka.

Sveriges Radio: Frivilliga på landsbygden hjälper räddningstjänsten

Vad göra, om de långväga grannarna inte hinner kallas till assistans? Be en bön och ta björnen i famn?

Hemlöshet

Många kommuner bryter mot lagen och struntar i viktiga verktyg mot hemlöshet. Det hävdar Stockholms Stadsmission i en ny rapport:

Det är lag på att alla kommuner ska ha antagit egna riktlinjer för bostadsförsörjning under den här mandatperioden. Riktlinjerna ska visa kommunernas ambitioner med bostadspolitiken. Men det är bara 18 av de 51 kommunerna i rapporten som följer lagen.

Dagens Nyheter: Så kommer vi aldrig att lösa hemlösheten

Hämta rapport: Hemlös 2013

Stockholms Stadsmission

Prostitution

Elise Lindqvist har själv levt ett liv i missbruk och prostitution. I dag arbetar hon som volontär bland prostituerade kvinnor i Stockholm. Hennes dröm är en bättre framtid för kvinnorna på Malmskillnadsgatan:

Det jag längtar efter, och ber om, är ett hus – en herrgård – för en krona. Huset ska vara utrustat med många rum så att alla tjejer som kommer dit får ett eget rum. Det ska ligga utanför staden, i en lantlig miljö, med en vacker skog runt omkring och med ett kök där kvinnorna kan laga mat och umgås som kvinnor. Där skulle de få utveckla sina talanger, utbilda sig och få hjälp att börja ett nytt liv.

Världen idag: Hon ger prostituerade nytt liv

S:ta Clara kyrka: Malmskillnadsgatan

Kärleken, liksom dess mer eller mindre torftiga substitut, kommer i många skepnader och stämningslägen:

Mobbning

Var tionde elev i årskurs 3-6 mobbas, enligt en undersökning från organisationen Friends. Många av de drabbade utsätts för kränkningar i skolan:

Vi ser att det vanligaste är verbal mobbning – taskiga ord och kommentarer. Utfrysning är också vanligt, men även fysiska kränkningar, misshandel och slag. Det är högre bland yngre elever, en tredjedel av kränkningarna handlar om fysiska kränkningar.

Svenska Dagbladet: Så ser du tecknen på att ditt barn mobbas

Svenska Dagbladet: Chatt med Friends om mobbning

Friends

Äldreomsorg

Trelleborgs kommun hoppas att frivilliga skall ställa upp för att göra livet lite lättare för kommunens äldre. Det kan röra sig om att hjälpa någon att komma ut och handla, att vara följeslagare till frisören eller bara en stunds sällskap:

Det kommer att bli fler och fler äldre. Kommunen kommer inte att kunna klara att hantera detta på egen hand. Det är därför vi behöver hjälp av frivilliga.

Trelleborgs Allehanda: Frivilliga söks som sällskap åt äldre

Trelleborgs kommun: Frivilligt arbete och organisationer

Hasse Alfredsson, numer en gammal man, var på rymmen från ålderdomshemmet redan 1964:

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök