skip to Main Content
Om Fusk, Parfym, Popkultur Och Radikala Grepp I Omvärldsbevakningen Vecka 43

Om fusk, parfym, popkultur och radikala grepp i omvärldsbevakningen vecka 43

Anställningsbidrag missbrukas och anställda fuskar på jobbet – betänkliga saker händer i Folkhemmets efterföljare. Svenskt Näringsliv hävdar att Socialdemokraterna helt måste lägga om kurs ifall Sverige skall få Europas lägsta arbetslöshet med dem vid makten. Parfymers eteriska väsen, popkulturens instängda värld och medvetna konsumenter som handlar medvetslöst är andra ämnen för veckans spaning.

Då som nu, nu som då: The Who kan vara lika aktuella idag som för fyrtio år sedan, med monumentalverket Quadrophenia.

Arbetsmarknadspolitik

Socialdemokraterna måste vara beredda till radikala grepp, om de menar allvar med sitt mål att Sverige skall ha lägst arbetslöshet i Europa 2020. Det menar ledande företrädare för Svenskt Näringsliv i en debattartikel i Dagens Nyheter:

Det är alldeles klart att det krävs långtgående politiska och näringslivsvänliga reformer för att en så stor sysselsättningsexpansion ska kunna äga rum i vårt land.

Att sätta upp ett djärvt mål förtjänar respekt. Men för att målet ska kunna nås krävs en ekonomisk politik i en helt annan viktklass än den som hittills har presenterats av oppositionen.

Dagens Nyheter: S-målet kräver djärva tag på arbetsmarknaden

Fackförbundet Unionens medlemstidning Kollega har i en serie artiklar granskat de anställningsbidrag som finns att tillgå och hur dessa bidrag missbrukas av oseriösa arbetsgivare:

Men där det finns pengar att tjäna finns det också risk för missbruk. Enligt regeringens utredare kan missbruket med olika former av anställningsbidrag röra sig om miljardbelopp.

Trots att det finns krav på att facket ska tillfrågas är det inte ovanligt, enligt Unionens ombudsmän, att Arbetsförmedlingen ofta struntar i fackets rekommendationer och att facket inte ens alltid blir informerade.

Kollega: Stort missbruk av anställningsbidrag

Kollega: Utredning av missbruk kan leda till lagskärpning

Kollega: Arbetsförmedlingen missar kontrollen med facket

Kollega: Lönebidrag – statlig diskriminering

Vanor och ovanor i arbetslivet

Tidningen Chef har låtit företaget Novus genomföra en undersökning om fusk på jobbet. Resultatet blev en karta över vilka beteenden som tolereras och vilka som kan leda till ett allvarligt samtal med chefen:

Drygt hälften av cheferna har någon gång konfronterat en medarbetare som fuskat med sin arbetstid. Men de ser också mellan fingrarna. Att skicka privata mejl, ringa privatsamtal med tjänstemobilen och gå till läkaren på arbetstid tycker majoriteten av cheferna är okej, visar undersökningen.

Chef: Fusk på jobbet – vad tillåter svenska chefer?

Svenska Dagbladet listar fjorton dåliga vanor, vilka kan orsaka problem på jobbet och i värsta fall kosta anställningen:

Det är inte troligt att du skulle få sparken för en enstaka dålig vana. Men den samlade effekten av fler dåliga vanor kan med tiden leda till att man blir av med jobbet.

Svenska Dagbladet: 14 dåliga vanor som kan kosta dig jobbet

Kulturekonomi

Emma Stenström tar i en krönika i Kulturekonomi bland annat upp sitt ambivalenta förhållande till företaget Lululemon. Företaget ifråga borde väcka känslor av olust hos medvetna konsumenter, men istället köper dessa av hjärtats lust:

De är helt enkelt för jävliga på många sätt – och ändå älskar vi medelklass, medelålders och “medvetna” kunder dem. Hur fascinerande är inte det? Och hur viktigt är det inte att förstå?

Kulturekonomi: Affärskonstnärer och andra figurer

Dofter och vällukt är diffusa och kortlivade uppenbarelser – samtidigt som de kan ha oanad kraft att väcka känslor och frammana minnesbilder. Den process genom vilken vi skapar mening utifrån doftintryck är flytande och i ständig förändring. Professor Claus Noppeney samtalar med DASH Magazine om parfymer och hur de ges mening, på sin väg från konceptuell födelse till butikshylla:

In terms of social sciences, scent and the sense of smell are highly under-researched and, as a discipline, perfumery is a closed shop: Very few people have really, empirically, worked on perfumery.

Above all, we wanted to understand how the encoding of a perfume´s meaning is organised by imagery.

DASH Magazine: The Diffusion of Meaning

Popkultur

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson ägnar sig åt kulturbryderier; han tycker sig vara fast i populärkulturens modernistiska bubbla. Gudmunson läser Andres Lokko och finner även denne instängd i en bubbla, än snävare:

Lokko hade sina formativa tonår i Mod revival-vågen runt 1980. Allt han skriver hör på ett eller annat sätt ihop med den tidsramen.

Politiskt betyder detta att historien slutade med Margaret Thatcher. Hon nämns förbluffande sällan, men Lokko återkommer gång på gång till hennes era, oavsett politisk frågeställning eller tidpunkt.

Det är ett Marvel-universum för mods. Det finns inget utanför, inget före, och inget efter.

Svenska Dagbladet: Popkulturen är en parentes

Modsrörelsens musikaliska flaggskepp The Who replikerar här på Per Gudmunsons ledare ovan. Om repliken bekräftar eller motsäger Gudmunsons tes, lämnas till var och en att själv avgöra:

I am a man who drives a local bus; I take miners to work, but the pits all closed today …

… and people die from being old or left alone because they’re cold …

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

Foto: Abode of chaos (CC)

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök