skip to Main Content
Om åldersdiskriminering Och Socialt Företagande I Omvärldsbevakningen Vecka 42

Om åldersdiskriminering och socialt företagande i omvärldsbevakningen vecka 42

Höstens första partiledardebatt var bitvis hetsig. Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) ansatte varandra om arbetslöshet och regeringsduglighet. I övrigt: Stunden är nu kommen för mången arbetslös att för första gången lämna digital rapport om sitt jobbsökande till Arbetsförmedlingen. En 35-årig kvinna nekades anställning med motiveringen att hon var för gammal. Sociala företag kan ses som mötesplatser, hävdar en professor; under en rundtur i Göteborgsregionen fick resenärerna möta sociala företag på plats.

Partiledardebatt

Söndag den 6 oktober möttes samtliga ledare för riksdagspartierna i en TV-sänd debatt. Stämningen var laddad mellan de två huvudopponenterna, Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S), skriver Dagens Nyheter:

Alliansens valstrategi blir att argumentera för att regeringen sänker skatterna för vanligt folk medan oppositionen vill lägga pengarna på bidrag.

– Ta nu en kväll Stefan Löfven, läs igenom din motion, gå igenom de förslag ni har. Det är inte en jobbpolitik, det är åtgärdspolitik, det är gammal dålig ams-politik som kostar många miljarder. För att klara det höjer ni skatterna, sa Fredrik Reinfeldt i den stundtals hätska debatten.

Socialdemokraterna kommer under 2014 argumentera för att det nu är nog med skattesänkningar och att pengarna behövs till annat.

– Jag hör vad du säger Fredrik Reinfeldt. Är det dålig politik att flytta en människa som går i fas3, som målar om en stol som redan är ommålad? Att ta den människan och säg hjälp till i äldrevården? Är det dålig politik?

Dagens Nyheter: Stundtals mycket irriterad stämning

Arbetslöshet

Stefan Löfven har lyckats flytta fokus i jobbfrågan så att själva frågeställningen gynnar Socialdemokraterna, hävdar Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmunson:

När det gäller att administrera arbetslöshet är nämligen S oöverträffade. De erbjuder höga ersättningsnivåer i a-kassan, omfattande program inom arbetsmarknadspolitiken och pysselsättning.

Borgerligheten har nu ett år på sig att baxa tillbaks frågeställningarna dit de hör hemma. Inte för att det blir enklare att debattera mot vänstern, vilket det i och för sig blir, utan för att problemen måste lösas. Vänstern erbjuder bara en återvändsgränd.

Svenska Dagbladet: Så styr Stefan Löfven debatten

De två första veckorna i oktober var det dags för 150 000 arbetslösa att skicka in sin första aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen, rapporterar Sveriges Television:

Tanken är att de arbetslösa ska vara mer aktiva i sitt jobbsökande och den som inte lämnar in rapporten riskerar att bli av med sin ersättning. Men det nya kontrollsystemet får kritik.

– Det känns ju meningslöst. Varför ska jag söka jobb jag inte kan få? undrar Ronnie Lundin, arbetssökande på Gotland.

Sveriges Television: Ronnie tvingas söka jobb han inte kan få

Åldersdiskriminering

Arbetsgivare som anställer personal som är under 26 år får rabatt på arbetsgivaravgiften. Detta har lett till en undanträngningseffekt som IF Metall vill klassificera som åldersdiskriminering, berättar Arbetet:

Florentina Ichert hade arbetat som montör på Volvo personvagnar men blev arbetslös i industrikrisen 2009. När bemanningsföretaget Adecco sökte 330 personer, främst montörer, för uthyrning till Volvo lastvagnar tänkte hon att det skulle vara något för henne.

Men trots att hon var kvalificerad var företaget inte intresserat. Anledningen var att hon fyllt 35 och därmed var för gammal. Adecco ville bara anställa personer under 26 år för att få rabatt på arbetsgivaravgiften.

Arbetet: 35 år och för gammal – facket går till AD

Socialt företagande

GRAF-projektet (Göteborgsregionen Arbete Funktionsnedsättning) har genomfört en bussrundtur bland regionens sociala företag:

Det första stoppet på rundturen var MG Pall i Mölndal, ett pall-företag som handlar med träemballage. Företaget är en del av Basta – ett socialt företag som erbjuder rehabilitering för före detta missbrukare.

På eftermiddagen gick bussen till Jordhammars Handelsträdgård i Stenungsund. En handelsträdgård som blev ett socialt företag 2012, bildad av 13 deltagare från EU-projektet Jordhammars Växtkraft.

GR Arbete Funktionsnedsättning: Bussrundtur bland regionens sociala företag

Sociala företag kan ses som mötesplatser i olika bemärkelser. Professor Bengt Johannisson från Linnéuniversitetet docerar i en krönika på Mötesplats Social Innovation:

Forskningen visar att traditionella, kommersiellt inriktade, företag ser mässor som oerhört viktiga vattenhål. Där testar man idéer och hämtar inspiration, där öppnar och visar man upp sig och lär av andra, där bryts vardagens enformighet och vaksamhet på grannen. På mässan som en mötesplats både konkurrerar och samarbetar man, små som stora företag.

Frågan är hur sociala företag kan organisera sådana mötesplatser, kanske då både permanenta och ännu mer inriktade på ett ömsesidigt givande och tagande.

Mötesplats Social Innovation: Socialt företagande som mötesplats

Höstkänning

Ola Magnell:

Ljuset flyr och natten kommer till oss … skuggor smyger längs en esplanad …

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök