skip to Main Content
Om Framgångsexperter Och Pessimistkonsulter I Omvärldsbevakningen Vecka 41

Om framgångsexperter och pessimistkonsulter i omvärldsbevakningen vecka 41

Det bjuds en varierad kompott i veckans bevakning: en kvarts miljon lågkvalificerade jobb anses behövas; olika former för finansiering av samhällsentreprenörer avhandlas; upplevelsedesign kan skapa situationer som ger oss alibi för att spela andra roller; ett företag i Skåne fick nya kunder genom sitt arbete med CSR; entreprenörskapets kultur diskuteras; en framgångsexpert varnar för suspekt anonymitet på nätet.

I finalen stämmer pessimistkonsulten felan i moll.

Arbetsmarknad

Det behövs en kvarts miljon nya jobb för lågkvalificerad arbetskraft, anser Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson. Dessa jobb skulle ge de mest utsatta på arbetsmarknaden en chans att komma ur sin arbetslöshet:

De grupper som har svårast att få jobb – utomeuropeiskt födda, funktionsnedsatta, äldre och lågutbildade – har ökat undan för undan. Nästa år beräknas dessa utgöra omkring två tredjedelar av de arbetslösa, 280 000 personer.

Svenska Dagbladet: En kvarts miljon enkla jobb behövs

Samhällsentreprenörskap

Alla former för att finansiera samhällsentreprenörskap behövs, menar Pernilla Bard, grundare av Social Initiative. Hon utvecklar tanken i en krönika på Mötesplats Social Innovation:

Sanjeev som jag träffar på Butterflies kockskola för gatubarn i Delhi bryr sig inte om vem som finansierar hans skola. För honom är det viktigaste att lärarna gör allt vad de kan för att motivera honom att gå klart och att skolan sedan skapar förutsättningar för honom att hitta ett arbete.

Mötesplats Social Innovation: Alla behövs – samtidigt

Kulturekonomi

Mångsysslaren Johanna Koljonen (känd som journalist, författare och programledare) intresserar sig bland annat för upplevelsedesign. I en intervju med Kulturekonomi berättar hon om denna företeelse:

Upplevelsedesign är egentligen det samma som interaktionsdesign, fast frikopplat från kravet att interaktionen måste ske mellan en människa och en digital skärm. Det är att designa situationer, tjänster, kulturupplevelser eller processer för människor som har fysiska kroppar och sociala sammanhang. I stället för ett interface pratar man om “designable surfaces”, om allt det du kan kontrollera i situationen för att skapa ramar och möjliga beteenden.

Kulturekonomi: Ett alibi hjälper människor att mötas

Corporate Social Responsibility

Översättningsföretaget Globalscandinavia har kunnat utveckla sin verksamhet och förbättra sin position på marknaden genom arbete med Corporate Social Responsibility. Om detta skriver Johanna Semneby på Strategisk påverkan & Lärande:

Vi vill vara ett hållbart företag och ta vårt sociala ansvar. Det garanterar jobben för de anställda samtidigt som vi gör en insats för samhället och kan leverera tjänster av hög kvalitet vilket i sin tur leder till att våra kunder blir framgångsrika och kan anställa fler.

Strategisk påverkan & Lärande: Arbete med CSR gav företag 43 nya kunder

Entreprenörskap

Under årets Bok&Biblioteksmässa i Göteborg samtalade Entreprenörskapsforums Pernilla Norlin med Caroline Wigren-Kristoferson från Lunds universitet om vad som utmärker en entreprenöriell kultur:

Kulturen utgörs av lager av normer och värderingar, både uttalade och outtalade, som påverkar människors beteende. Kultur existerar på olika nivåer, t ex nationell, regional, inom familjen och på våra arbetsplatser.

Ett exempel på en utpräglad entreprenöriell kultur är den berömda Gnosjöandan, som enligt Caroline Wigren-Kristoferson har sitt ursprung i en historisk kyrklig anda, där hårt arbete, samarbete och lojalitet till familjen förväntas av samhällets medlemmar.

Entreprenörskapsforum: Entreprenörskapets kultur – Gnosjö, IKEA och Draknästet

Karriär

Framgångsexperten Annika R Malmberg intervjuas i InternetWorld om sin syn på framgång och karriär:

Mycket kommer också handla om hur väl man tar sig fram i den digitala världen. Att vägra Facebook (eller andra aktuella sociala medier-forum) är korkat, det är som att ställa sig utanför utvecklingen. Man måste förstå att om man ställer sig utanför sociala medier och en potentiell arbetsgivare googlar ditt namn utan att hitta någonting alls så blir man misstänksam. Det är viktigt att framställa sig som en vettig människa på nätet.

InternetWorld: En myt att karriär bara är för vissa

Framgångsexperter och optimistkonsulter i all ära – för de gravt långtidsarbetslösa kan det vara att pessimistkonsultens molltoner harmonierar bättre med det allmänna stämningsläget:

Så det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall …

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök