skip to Main Content
Om Byte Av Arbetsmarknadsminister, Statsbudgeten Och Fas 3 I Omvärldsbevakningen Vecka 39

Om byte av arbetsmarknadsminister, statsbudgeten och fas 3 i omvärldsbevakningen vecka 39

För en månad sedan fick Arbetsförmedlingens generaldirektör kliva åt sidan; nu stuvas det om också på regeringsnivå och Elisabeth Svantesson blir ny arbetsmarknadsminister. Dagens Industris ledarskribent PM Nilsson anser att ett regeringsbärande parti bör förstå värdet av en bra a-kassa. Finansminister Anders Borg har hittat reformutrymme i budgeten; säkert glädjande för vissa grupper, men TCO anser att det behövs öppenhet om prioriteringarna för den ekonomiska politiken.

Och så ska det satsas ytterligare resurser i sysselsättningsfasen.

Arbetsmarknadspolitik

Elisabeth Svantesson (M), fram till nu ordförande i Riksdagens arbetsmarknadsutskott, blir alliansregeringens nya arbetsmarknadsminister:

Den nya arbetsmarknadsministern är nationalekonom och riksdagsledamot från Örebro. Innan hon 2006 valdes in i riksdagen var hon doktorand i nationalekonomi vid Örebro Universitet.

Arbetet: Svantesson blir arbetsmarknadsminister

SvD Näringsliv träffade Elisabeth Svantesson för en intervju, strax innan hon blev utnämnd till ny arbetsmarknadsminister och ännu var ordförande i Riksdagens arbetsmarknadsutskott:

Integration på arbetsmarknaden är ett av Elisabeth Svantessons stora ämnen. Hon har skrivit en avhandling på temat och undersökt hur nyanländas första år i det nya landet ser ut.

– Det var tydligt att det tog väldigt lång tid för många att få en koppling till arbetsmarknaden. Då var det kommunerna som ansvarade för etableringen och insatserna berodde på var man blev kommunplacerad. Nu ligger den uppgiften på Arbetsförmedlingen, vilket inte betyder att allt blir perfekt men det finns ett helt annat fokus på jobb.

Svenska Dagbladet: Vi måste sänka trösklarna

Det finns en irriterande populism i den borgerliga retoriken kring a-kassan, menar PM Nilsson i en ledarartikel i Dagens Industri:

Förslag om höjda nivåer och höjda tak framställs som en bidragslinje och ställs i motsats till alliansens arbetslinje. En slagfärdig poäng kanske, men ett regeringsbärande parti som Moderaterna bör förstå värdet av en bra a-kassa.

Dagens Industri: Irriterande populism

Ekonomisk politik

Regeringen satsar 24 miljarder kronor på reformer i budgeten 2014. En stor del av reformmiljarderna sätts av för att stärka hushållens ekonomi, skriver Dagens Nyheter:

Budgetutrymmet under 2014 är begränsat på grund av ökade utgifter i transfereringssystemen och fortsatt svag utveckling i omvärlden, enligt Anders Borg. Satsningar på att stärka hushållens ekonomi, tillväxt och jobb har prioriterats.

Dagens Nyheter: Begränsat reformutrymme i budgeten

Väljarna belönar en trovärdig ekonomisk politik och därför är det centralt att de politiska partierna talar klarspråk om hur man tänker sig att finansiera sina politiska reformer. Det hävdar TCO:s Roger Mörtvik och Göran Zettergren i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

Sverige står inför ett vägval där det blir nödvändigt att välja mellan att fortsätta följa det nuvarande överskottsmålet, fullfölja planerade stora skattesänkningar eller att genomföra nödvändiga investeringar i välfärd och infrastruktur. Att göra allt detta samtidigt är inte möjligt.

Svenska Dagbladet: Det krävs öppenhet om prioriteringarna

Sysselsättningsfasen

Regeringen gör en miljardsatsning på fas 3 i budgeten för nästa år, meddelar Sveriges Television:

Den här satsningen, kanske framför allt handledarstöd och arbetsmarknadsutbildning, ska ses i ljuset av den hårda kritik som har funnits mot fas 3.

Sveriges Television: Regeringen satsar på utskällt fas 3

Det är i skrivande stund oklart, om de satsningar på fas 3 som nu görs kommer att kompletteras med en fristående sysselsättningsförmedling.

Vet ni inte att det är sysselsättningsbrist?

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök