skip to Main Content
Om Avsättningen Av Arbetsförmedlingens Generaldirektör I Omvärldsbevakningen Vecka 35

Om avsättningen av Arbetsförmedlingens generaldirektör i omvärldsbevakningen vecka 35

Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, har tvingats avgå. Regeringen blev till slut tvungen att ta konsekvenserna av den kritik som Arbetsförmedlingens styrelse riktat mot generaldirektören. IFAU har kommit med en rapport om utfallet av Jobb- och utvecklingsgarantin. Jusektidningen ser problem i att kontakter väger tyngre än meriter på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen

“Angeles Bermudez-Svankvist avslutar sitt uppdrag som chef med omedelbar verkan”. Det beskedet kom från arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vid en presskonferens i går, söndag.

Engström ville inte gå in på vilka omständigheter som gjort att Bermudez-Svankvist tvingas lämna sin post. – Vi har gjort en sammantagen bedömning av läget och den situation som råder är ohållbar.

Sveriges Television: Avslutar sitt uppdrag med omedelbar verkan

Trots den bryska avpolletteringen säger sig Angeles Bermudez-Svankvist vara stolt över sina insatser som generaldirektör för Arbetsförmedlingen:

Det har varit fantastiska år att leda Arbetsförmedlingen. Myndigheten har genomgått stora förändringar under mina drygt fem år. Jag har med stolthet burit mitt uppdrag och fullföljt uppdragsgivarens utbudsstimulerande reformpolitik.

Svenska Dagbladet: Bermudez-Svankvist: Jag är stolt

Dagens Nyheters politiska kommentator Maria Crofts ger här sin förklaring till vad som ligger bakom regeringens beslut att entlediga Angeles Bermudez-Svankvist:

Både Arbetsförmedlingen och generaldirektören personligen har utsatts för mycket kritik. Angeles Bermudez-Svankvist har fått bottenbetyg i fackets interna undersökningar. Arbetsförmedlingen kommer längst ned bland myndigheterna när folket får säga vad de tycker. Till och med Riksrevisionen har uttalat kritik mot Arbetsförmedlingen.

Dagens Nyheter: Det är klart att det är ett bakslag för regeringen

Arbetsmarknadspolitik

Strax före midsommar publicerade Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) en rapport om Jobb- och utvecklingsgarantin:

De flesta i jobb- och utvecklingsgarantin har deltagit i coachning och kartläggning men färre har fått hjälp med arbetsgivarkontakter. Många i fas 3 är nöjda med sin sysselsättningsplats.

IFAU: Pressmeddelande

Hämta rapporten: Jobb- och utvecklingsgarantin – vilka deltar, vad gör de och vart leder det?

Viva resurs är Umeå kommuns specialister på att upptäcka och utveckla resurser. Här får många som har svårt att komma in på arbetsmarknaden stöd att studera, praktisera eller arbetsträna:

Vi jobbar med människor, miljö och hälsa i alla våra ca 20 olika verksamheter. De som praktiserar här stannar ofta i två till nio månader, max tre år, innan de går vidare till jobb, studier eller en annan åtgärd.

Umeå kommun: Viva resurs – möjligheternas marknad

Arbetsmarknad

På den svenska arbetsmarknaden väger kontakter ofta tyngre än enbart meriter, ett fenomen vars följder Jusektidningen söker överblicka:

Sju av tio jobb tillsätts via kontakter. Men vad får vi för samhälle där det är viktigare att känna rätt personer än att ha de bästa kunskaperna?

Jusektidningen: Meriter väger lätt

 

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök