skip to Main Content
Success Story Sven Petrén

Success story Sven Petrén

Sven Petrén har suttit och jobbat med oss på Blåeld i Farsta i tio månader nu. I augusti börjar han ett nytt jobb i Köpenhamn på ett läkemedelsföretag. Hur gick det till? Och vilka erfarenheter har han gjort som arbetslös?

”Jag kände till firman och de annonserade ut jobbet på sin hemsida, ett jobb som alla andra, och jag sökte. Firman ligger i Danmark. Tyvärr finns den här industrin knappt kvar i Sverige. Bara förra året försvann 2000 jobb på Astra Seneca i Södertälje, dessförinnan över 1000 i Lund, också på Astra. Av nära 10 000 anställda i Pharmacia är bara knappt 100 kvar. Det är bara vad som hänt de senaste åren. Det har gått utför med läkemedelsindustrin i Sverige i 20 år. Varför? Om du frågar mig beror det på dåliga företagsledningar, som satsat på att växa och bli flashiga storbolag istället för att ta fram bra produkter. Man har tänkt annorlunda i Danmark.”

Sven har 30 års erfarenhet av läkemedel och läkemedelsnära produkter. 2008 blev han arbetslös. Nu i augusti har det gått prick fem år. Så plötsligt jobb och allting. Hur kändes det?

”Framförallt så kändes det bra med bemötandet från arbetsgivaren under intervjun, exempelvis mindre åldersfixering, inte alls som i Sverige. Jag åkte två vändor till Köpenhamn. Redan på väg ut till flygplatsen efter första mötet ringde de och ville träffas veckan efter. Det var ett lyft! Jag ska veckopendla, en till två gånger i månaden åker jag hem till familjen i Stockholm.”

Du har varit här på Blåeld i Farsta i tio månader. Vad har varit bra?

”Att jag fick rutiner igen, även om jag är bra på att passa tider – men genom Blåeld fick jag en tid att passa! Om du förstår vad jag menar. Och den sociala biten med polare att sitta och fika med. Man upptäcker hur viktigt det är med människor och umgänge när man saknat det en tid.”

Vad har varit mindre bra med tiden som långtidsarbetslös?

”Jag har haft flera olika handläggare på Arbetsförmedlingen under åren. Somliga är enkla att få tag på och få hjälp av, medan andra… Det finns till exempel en sida hos AF med jobb inom EU, som jag fick reda på bara härom veckan… Ingen handläggare under fem år har talat om för mig att sidan existerar, trots att AF vet att jag söker jobb utomlands. Ett bra exempel på hur det INTE fungerar.”

Annars? Insikter och erfarenheter du tar med dig från livet som arbetslös?

”Hur snabbt det går att anpassa sig till icke-aktivitet. Hur snabbt allt meningsfullt blir jobbigt, typ att städa. Har man inga krav på sig blir minsta krav ansträngande. Därför det jag sa om att aktiveras – så att man kommer upp ur träsket! Och när man ser att man klarar enklare krav så blir det lättare att ta på sig större krav på sikt.”

[symple_spacing size=”40px”]
Back To Top
×Close search
Sök