skip to Main Content
Omvärldsbevakning Special: Almedalen 2013

Omvärldsbevakning special: Almedalen 2013

Det behövs fler jobb, visar en rapport från TCO, många fler jobb. Det lutar åt att just frågan om jobben blir skiljelinje i kommande års valrörelse. Men har partierna några verkningsfulla lösningar att komma med? Knappast, säger en talesman för Reforminstitutet. Att Arbetsförmedlingen skall ordna saken är det få som tror. Möjligen verkets generaldirektör, som dock äskar mer tid för att få ordning på sitt fögderi; en 10-15 år eller så.

200 000 arbetslösa och sjuka får söka ekonomiskt stöd hos socialen, eftersom trygghetssystemen inte räcker till. Rör det sig om systemfel eller är det en politisk avsikt? Situationen för de mest oönskade på arbetsmarknaden förefaller vara densamma, under Almedalsveckan som under resten av året. Hopplös, men inte förtvivlad. Eller kanske tvärtom, fast i värre fall både och.

Avslutningsvis: Gammal är äldst. Vad det nu är för glädje med det.

Arbetsmarknadspolitik

Sverige behöver skapa minst 400 000 nya jobb de närmaste tio åren för att klara välfärden och sysselsättningen, skriver Dagens Nyheter. Uppgifterna hämtas ur en rapport från TCO, med siffror som visar att jobbskapandet idag inte är tillräckligt stort för att bryta utanförskapet och massarbetslösheten:

Det handlar om att vi behöver en uppdaterad jobbpolitik som håller uppe och skapar efterfrågan i ekonomin så fler jobb skapas. Det handlar också om att möta utmaningarna vi står inför: klimatomställningen, konkurrenskraften och inte minst om att ta hand om gamla och sjuka och se till att den kommande generationen får en god utbildning.

Dagens Nyheter: Sverige behöver 400 000 nya jobb

Hämta rapporten: Sverige behöver 400 000 fler jobb

Moderate finansministern Anders Borg och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson är överens om i vart fall en sak: valet 2014 kommer att handla om arbetslösheten. Bedömningen görs av SydSvenskans krönikör Olle Lönnaeus:

Borg talar i sin argumentation helst om sysselsättning, medan Andersson föredrar att diskutera arbetslöshet.

Anders Borg vill sänka skatterna ytterligare för att stimulera ekonomin, Magdalena Andersson lyfter fram satsningar på utbildning.

SydSvenskan: M och S överens om valfrågan

Reforminstitutets Stefan Fölster är bekymrad över att inget av de stora partierna förefaller ha lösningar som kan fungera på några års sikt, vad gäller arbetslösheten. Uppfattningen framfördes under ett samtal i SVT, efter Socialdemokraternas och Moderaternas ekonomisk-politiska seminarium i Almedalen:

En tolkning som Fölster gör av varför partierna inte har några snabba lösningar är att båda försöker vara ett parti för alla och därför törs man inte lansera förslag som någon kan vara emot.

Sveriges Television: “Man står mer eller mindre naken”

Arbetsförmedlingen är den myndighet som allmänheten har lägst förtroende för. I en ny mätning från Sifo som Svenska Dagbladet tagit del av rasar förtroendet ytterligare. Generaldirektören för verket, Angeles Bermudez-Svankvist, lyfter dock blicken mot horisonten:

Det pågår projekt med att byta ut en ålderdomlig it-plattform och det svåra läget på arbetsmarknaden påverkar förtroendet bland de jobbsökande. Om vi får 10-15 år på oss – då kommer vi att ligga mycket bättre, för då sjunker också arbetslösheten och då blir det arbetskraftsbrist.

Svenska Dagbladet: Förtroendet rasar för Arbetsförmedlingen

Systemfel?

Mer än 200 000 svenskar tvingas till socialkontoren trots att de egentligen inte hör hemma där. De flesta är arbetslösa och sjuka som inte får ersättning från välfärdssystemen, rapporterar Dagens Nyheter:

Försörjningsstödet, eller socialbidraget som det kallades tidigare, är tänkt att vara det allra yttersta skyddsnätet när alla andra möjligheter är uttömda. Men nu kommer helt nya grupper till socialkontoren.

Dagens Nyheter: 200 000 sjuka och arbetslösa tvingas till socialen

Hämta rapporten: Försörjningsstödets framtid

Ålderdom avstår Almedalen

I en defaitistiskt hållen krönika berättar Aftonbladets Eva Franchell om varför hon avstår från Almedalen i år. Hon saknar lust och ork att anpassa sig till den ungdomliga norm som numera råder på redaktionen:

Åldersdiskrimineringen är bara en annan form av samma gamla förtryck. Visste ni att en majoritet svenska arbetsgivare tycker att personer över 60 inte hör hemma på arbetsmarknaden? För ett år sedan kom Trygghetsrådet med en undersökning som visade att åldersfixeringen på svenska arbetsplatser har ökat.

Aftonbladet: Är bara en annan form av förtryck

[symple_divider style=”solid” margin_top=”40px” margin_bottom=”20px”]

Foto: Region Gotland

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök