skip to Main Content

Om innovationslabb och socialt företagande. Uppspårat på nätet vecka 24

Antalet sociala företag i Sverige växer, företeelsen prisas men på sina håll höjs också ett och annat varnande finger. Ett innovationslabb för människor som vill driva samhällsförändrande företag har genomförts. Men vad går dessa samhällsentreprenörer i gång på, hur mäter man resultaten av deras verksamheter och vad rör sig i huvudet på en Nobelpristagare? Frågorna besvaras, i vart fall i någon mån, längre ned i texten.

Kulturell avrundning: Edvard Persson, som klarar sig bra ändå.

Socialt företagande

Antalet sociala företag i Sverige ökar stadigt och är nu uppe i minst 300, rapporterar Sveriges Radio:

I Borås har det första sociala företaget, lunchrestaurangen Guldkanten, nyligen startat.

I sina hemländer har flera av kvinnorna som jobbar där aldrig lärt sig läsa och skriva, men här har de blivit betydligt duktigare på svenska genom kundkontakter, menyer och recept.

Sveriges Radio: Allt fler sociala företag i Sverige

Angered socialkontors satsning på att stötta socialt företagande har belönats med stora sociala företagsfrämjarpriset. Priset delades ut av Coompanion Göteborgsregionen i samarbete med tre konsortier för socialt företagande i Göteborg:

Socialkontoret i Angered har visat engagemang, uthållighet och nytänkande vad gäller att stödja sociala företag. Engagerade anställda följer individer och företag i hela utvecklingen.

Starta eget.se: Socialarbetare prisas för företagsfrämjande

Varning för de sociala företagen, är rubriken till en ledare i Norran där skribenten Sakine Madon uttrycker oro över att fenomenet socialt företagande skall leda till osund konkurrens:

För politiker och tjänstemän kan det vara lätt att glömma att kärnan i ett företag är att skapa vinst. Sociala företag låter i mina öron som offentligt stöttade projekt som bedriver företagsverksamhet.

Kommunen ska ägna sig åt det som marknaden inte ordnar – inte försvåra för regionens företag som kämpar för sin överlevnad.

Norran: Varning för de sociala företagen

 

Innovationslabb

SE Forum har genomfört sitt första innovationslabb under tre dagar, den 24-26 maj. Labbet var en kreativ workshop för människor som vill gå från att ha en idé om hur man förändrar samhället, till att driva samhällsförändrande företag. Deltagaren Linnea Börjars delar med sig av sina erfarenheter från helgen:

Jag och min kompanjon Anna kom till innovationslabbet med en idé om att utbilda researrangörer i hållbarhet, men under lördagens kreativa övningar med gästföreläsaren Joe Coppard ändrades fokus mot att i pod-format informera resenärer om hur de kan resa mer medvetet. På söndagen var vi tillbaka i ursprungsidén men hade stor nytta av utsvävningarna när vi till slut skulle summera vår affärsidé i ett iscensatt möte med VD:n på ett resebolag.

SE Forum: Reflektioner från SE Innovationslabb

 

Samhällsentreprenörskap

Organisationerna Ashoka och Reach for Change är ute på en turné i Sverige. De har mött hundratals engagerade samhällsförändrare och frågat vilka problem det är som triggar dem:

Högst upp på listan hamnar arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet. På delad andra plats kommer miljöförstöring och ojämlikt samhälle. Skolmiljö och barns rättigheter anses också vara prioriterade områden i behov av nya lösningar.

Ashoka Scandinavia: Nya entreprenörer triggas av samhällsutmaningar

Hur vet vi att resursinvesteringarna i samhällsentreprenörer ger positiva och varaktiga effekter? Hur bör resurserna investeras, för att leda till önskvärda samhällsförändringar? Meningsfulla svar på frågorna kräver mätmetoder. Ett rundabordssamtal i Stockholm samlade ledande aktörer från olika slags svenska organisationer, till samtal om att mäta samhällsförändring:

Huvudsyftet med samtalet var att diskutera hur vi kan bygga en rörelse i Sverige där det visar sig att allt fler sociala investerare och samhällsentreprenörer inte längre nöjer sig med att enbart mäta output (hur mycket pengar de investerar eller hur många personer en välgörenhetsorganisation har hjälpt), utan väljer att proaktivt söka lösningar som producerar varaktiga och positiva samhällsförändringar – och mäter dessa, det vill säga “impact”.

Mötesplats Social Innovation: Att mäta samhällsförändring

I mitten av april träffades fredspristagaren Muhammad Yunus och Chalmersforskaren Karl Palmås i Stockholm för att prata om socialt företagande:

Samtalet inleddes med att Muhammad Yunus lyfte fram sin definition av “social business” där han förklarade det som företag som enbart existerar för sociala ändamål med bekämpandet av sociala problem som övergripande mål, och som inte ger någon som helst ekonomisk vinning till ägarna.

Chalmeristbloggen: Forskare i samtal med nobelpristagare om socialt företagande

 

Sommar, sommar, sommar

Det här är det sista Uppspårat på nätet före sommaruppehållet. Som avrundning bjuder vi på en nostalgitripp till den tid då Sveriges välstånd byggdes, under andra förutsättningar än dagens och med en annan syn på tillvaron.

 

Ha en riktigt skön sommar – Uppspårat på nätet är tillbaka i augusti.

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök