skip to Main Content
Sommarkrönika. Omvärldsbevakning Våren 2013

Sommarkrönika. Omvärldsbevakning våren 2013

Med en Internetuppkoppling och något av den moderna informationsteknologins underverk i handen, är hela världens mediaproduktion bara ett par knapptryckningar bort. Det har vi på Blåeld Media tagit fasta på, med en regelbundet återkommande omvärldsbevakning där vi väljer ut och länkar till olika alster från andra webbplatser. Det kan vara inslag från mediesajter, myndigheter, tankesmedjor, debattforum, bloggar eller politiska organ.

Avsikten med omvärldsbevakningen är att bjuda läsekretsen på aktuella och relevanta texter, fakta och åsikter inom Blåelds intresse- och verksamhetsområden. Dessa områden innefattar långtidsarbetslöshet och sysselsättningsfasen, arbetsmarknad och arbetsmarknadspolitik.

Ambitionen är att finna och presentera en balanserad och representativ mix. Eftersom media-, fakta- och åsiktsutbudet är mycket stort, handlar det ofta om att välja bort. Många röster blir hörda, men långt ifrån alla – det har vi inte resurser för och läsaren inte tid till.

På Blåeld Medias systersajt Du&Nu publicerar vi regelbundet omvärldsbevakningen Uppspårat på nätet, med inriktning mot socialt företagande, samhällsentreprenörskap, kultur och ekonomi.

De bägge bevakningarna publiceras alternativa veckor och förhoppningen är att de skall komplettera varandra.

Tendenser våren 2013

Debatten om sysselsättningsfasen var livlig under årets första månader. Här är två röster från deltagare: en som är nöjd med sin lott och en som inte alls är glad över situationen.

Under våren minskade mediernas intresse för sysselsättningsfasen efter hand. Istället gled fokus över mot andra problemkomplex inom arbetsmarknadspolitiken.

Ett av dessa var frågan om olika typer av lönesubventioner, undanträngningseffekter på arbetsmarknaden och Arbetsförmedlingens kontroll (eller brist på kontroll) av de företag som tog emot anställda med kraftiga subventioner. I Göteborg utmärkte sig kafékedjan Le Pain Francais negativt och i Falkenberg var det problem för instegsarbetare att få ut lönen.

Ett annat intresseområde för media var de omfattande kostnader samhället har för Arbetsförmedlingens tjänsteleverantörer och oklarheten om vad skattebetalarna (och de arbetslösa) egentligen får för pengarna. Även här ifrågasattes Arbetsförmedlingens kontroll. Sveriges Television startade en granskning med rubriken Arbetslösa – en ny miljardindustri.

Situationen för invandrare på arbetsmarknaden har fått gott om utrymme i medierna under första halvåret 2013, vilket förstås avspeglar sig i vår omvärldsbevakning. Den 11 februari ägnades rent av hela bevakningen åt temat Invandrare på och utanför arbetsmarknaden.

Äldre personer och människor med funktionsnedsättning är två grupper som har det ännu svårare på arbetsmarknaden än utomeuropeiska invandrare. Trots detta svåra underläge behandlas dessa grupper styvmoderligt av media, vad gäller rapportering om arbetslöshet och dess kostnader för individ och samhälle. Enstaka undantag finns, som den här ledarbloggen i Svenska Dagbladet och detta inslag i Sveriges Television.

Arbete och hälsa är en återkommande rubrik i vissa media; tyvärr skrivs det sällan något om kopplingen mellan arbetslöshet och ohälsa.

Politikerna har inte lösningen – det är upp till dig själv

De politiska utspelen inom arbetsmarknadspolitiken under 2013 förbigås här med tystnad. Det finns nämligen skäl att tro att det inte är så lätt för politiker och experter att komma på effektiva lösningar, för att rå på den omfattande arbetslöshet som fått fotfäste i Sverige de senaste två decennierna.

Ledande forskare inom området anser att arbetsmarknadspolitiken som bäst har en marginell inverkan på arbetslösheten. Då är det kanske inte så konstigt, om den ena satsningen efter den andra på sin höjd ger mediokra effekter. Dagens Nyheter summerade resultaten för Alliansregeringen i början av året.

En bister men nödvändig slutsats av Dagens Nyheters redovisning, är att alla vi i sysselsättningsfasen själva får ta i efter förmåga för att komma ur vår arbetslöshet, var och en för sig eller tillsammans hos en bra anordnare.

Kulturkrock

Året låg ännu i sin linda då musikern Nike Markelius, en gång känd som trummis i new wave-bandet Tant Strul, skrev en lång och emotionellt laddad debattartikel i Dagens Nyheter om sina upplevelser av Jobb- och utvecklingsgarantin.

Texten fick stort genomslag och skattades högt av arbetsmarknadspolitikens belackare, men mötte också kritik, bland annat för sin subjektiva karaktär. Men var inte just det en av huvudpoängerna med skildringen – att åskådliggöra hur individen känslomässigt kan uppleva sin utsatta och maktlösa position, ställd inför yttringarna av samhällets och politikens förkvävande och destruktiva krafter?

Tillfälligt avbrott

Har du som är långtidsarbetslös inte råd med något annat i sommar, prova då det här: sätt på dig rejält slitna kläder (borde inte vara svårt att hitta sådana i byrålådan); dundra sedan in till stan, gå några vändor över Kungsträdgårdens grus, låt solen värma din frusna själ och känn dig för en kort stund som rebell. Unna dig en glimt av livet.

 

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök