skip to Main Content
Om Medborgarlön Och Arbetsmarknadens Bottenskikt I Omvärldsbevakningen Vecka 23

Om medborgarlön och arbetsmarknadens bottenskikt i omvärldsbevakningen vecka 23

Medborgarlön – argument för och argument emot, i vår omvärldsbevakning. Arbetsmarknadsministern vill begränsa möjligheterna för arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret och LO vill begränsa arbetskraftsinvandringen. Timbro Medieinstitut tvivlar dock på att det förekommer så mycket fusk som LO hävdar.

Vid foten av pyramiden: Etableringsreformen. Crossroads. Och Thåström.

Medborgarlön?

Det är hög tid att börja titta på alternativ till den misslyckade arbetslinjen, skriver Lennart Fernström, aktiv i medborgarlönsrörelsen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

Ett sådant alternativ är medborgarlön, även kallat basinkomst. En villkorslös medborgarlön som går att leva på och som betalas ut regelbundet till alla har många fördelar. För dem som idag står utanför arbetsmarknaden ger medborgarlön en trygghet och frihet från myndigheternas påfund. För dem som lönearbetar och har svårt att hinna med sina liv ger medborgarlön en möjlighet att jobba mindre.

Svenska Dagbladet: Medborgarlön istället för meningslösa jobb

Medborgarlön till alla skulle vara en mycket kostsam reform, replikerar Joacim Olsson, vd för Skattebetalarnas Förening, i samma publikation:

Även om vi för att finansiera reformen avskaffar förtidspension, A-kassa, sjukförsäkring, barnbidrag, föräldrapenning, studiestöd, studielån, bostadsbidrag och socialbidrag så kommer medborgarlönen att kosta över 500 miljarder kronor.

Motargumentet mot det ovanstående brukar vara att “Sverige är ett rikt land”. Men en av de viktigaste anledningarna till att vi är rika är att de flesta av oss jobbar.

Svenska Dagbladet: Sverige är rikt för att de flesta jobbar

Arbetsmarknad

Antalet utdrag ur belastningsregistret har ökat kraftigt de senaste tio åren. Nu vill arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) minska möjligheterna att begära utdrag vid anställning, rapporterar SVT:

Vi vill att människor ska komma tillbaka till arbetsmarknaden, kanske inte till alla yrken vissa kräver mer av vandel, till exempel om man jobbar med barn eller med säkerhet inom finanssektorn. Men väldigt många jobb skulle passa personer alldeles utmärkt även om de någon gång har gjort en dumhet och dömts för den. När man har sonat sitt brott ska man få en andra chans.

Sveriges Television: Minister vill minska rätt till registerutdrag

LO vill begränsa den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen till många LO-yrken, skriver Dagens Nyheter. Det gäller bland annat städare, byggjobbare och restauranganställda, där konkurrensen om de lediga jobben redan är stor:

Två av tre arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES återfinns i dag i branscher där Sverige inte lider av någon allmän arbetskraftsbrist, till exempel i gatukök, pizzerior, krogar samt städföretag. Här råder tvärtom en mycket stor konkurrens om jobben på den svenska arbetsmarknaden.

Dagens Nyheter: LO vill hejda jobbinvandring

Timbro Medieinstitut hävdar att såväl Dagens Nyheter som Sveriges Television okritiskt förmedlat uppgifter om fusk som inte beläggs, i sin rapportering om LO:s förslag till minskad arbetskraftsinvandring. En brist i rapporteringen som kan få konsekvenser, enligt institutet:

Spelar det då någon roll om det är lite fel? Ja, behovet av och stödet för att ändra reglerna i grunden blir självklart större om det förekommer omfattande fusk. Är fusket mindre omfattande kan det kanske lösas genom mindre justeringar eller ökad kontroll. Dessutom förmedlas här en ogrundad bild av ett laglöst näringsliv där fusk och hänsynslöst utnyttjande tillhör vardagen.

Timbro Medieinstitut: DN och SVT brister i källkritik om LO-rapport

Vid foten av pyramiden

Endast tre procent av nyanlända asylsökande fick ett jobb utan statliga subventioner efter att ha deltagit i etableringsprogrammet, rapporterar Sveriges Radio/Ekot:

Det är tufft, det är svårt att konkurrera. Personer som inte har någon erfarenhet från svensk arbetsmarknad eller från långt bakåt i tiden och måste konkurrera med andra sorteras ofta sist i kön.

Sveriges Radio/Ekot: Ytterst få i jobb efter etableringsreform

Sveriges Radio/Ekot: Så gick det med etableringsuppdraget (grafik)

Omkring 500 hemlösa EU-migranter som har kommit till Sverige för att jobba, befinner sig för närvarande i Stockholm. Gruppen ökar, men den står utanför alla system och saknar kunskap om hur det svenska samhället fungerar. Det här är något som projektet Crossroads vill råda bot på, skriver Johanna Senneby på Strategisk Påverkan & Lärande (SPL):

I Crossroads ger vi information och rådgivning om Sveriges arbetsmarknad, bostadsmarknad, myndigheternas krav och EU-migranternas rättigheter. Vi har också kurser i svenska, engelska, data och jobbsök. Vi har en datasal där deltagarna själva kan söka information och hålla kontakt med myndigheter och sina familjer.

SPL: Fler EU-migranter kräver fler Crossroads

Joakim Thåström tolkar Hoola Bandoolas Keops Pyramid:

Jag är en av dom som slavar på kung Keops pyramid, det är vi som jobbar nere invid foten.

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”40px”] [symple_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%” float=”none”] Se även Uppspårat på nätet, min omvärldsbevakning i tidningen Du&Nu där jag presenterar material från andra webbplatser. Fokus ligger på socialt företagande, men också andra områden av närliggande intresse bevakas [/symple_box]

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök