skip to Main Content

Om Fair Trade, globalt samhällsentreprenörskap och återkomster. Uppspårat på nätet vecka 20

Det bjuds såväl entreprenörskap som samhällsentreprenörskap i en internationell utblick, i denna upplaga av Uppspårat. Läsaren får glimtar från Kina, Indien, Afrika och Latinamerika, ett svep från höger till vänster på en ordinär världskarta. Dessutom: Fair Trade på Plattan. Äntligen.

Till syvende och sist: Comeback – det är aldrig försent att göra ett nytt försök. Eller är det?

 

Samhällsentreprenörskap i Stockholm

Fair Trade på Plattan – betyder det att tjuvahedern fått en välbehövlig renässans? Nja, kanske inte. Men sedan några veckor finns det ett välsmakande föredöme vid Sergels Torg. Barista Fair Trade Coffee  har öppnat en servering, för folk och rövare i Stockholms City. Än så länge är det take-away som gäller, men med solens och värmens ankomst kan vi förvänta oss bord, stolar och parasoller i den smålummiga idyllen.

Barista Fair Trade Coffee är Skandinaviens första etiska coffee shop koncept. Sedan starten 2006 har man idag 17 helägda coffee shops från Malmö i söder till Umeå i norr. Allt som går är Fairtrade och det mesta är ekologiskt.

MyNewsDesk: Barista Fair Trade Coffee

 

(Social) Entrepreneurship around the World

Schwab Foundation har förärat individer och organisationer från Brasilien, Mexico och Peru “Latin America Social Entrepreneur of the Year Awards”. I Brasilien och Mexico är det utbildningsinsatser som premieras; i Peru ekologiskt hållbar turism i regnskogen, där intäkter från turismen även kommer lokalinvånarna till del.

Social entrepreneurs are an integral community of the World Economic Forum and an increasingly sought after one. A growing number of corporations see income inequality and environmental problems like climate change as fundamental threats to their long-term growth. Many governments are starting to rethink the way they deliver goods and services that improve social outcomes.

Schwab Foundation: Latin America Social Entrepreneur of the Year Awards

Också i Afrika har Schwab Foundation utsett “Social Entrepreneurs of the Year”. I år är det insatser i Sydafrika, Nigeria, Uganda och Kenya som uppmärksammas och belönas. En cykelmodell designad särskilt för afrikansk terräng; utbildning genom dataspel för mobiltelefoner; ett dörr-till-dörr-projekt med försäljning av livsnödvändiga varor och tjänster och ett projekt för att hjälpa fattiga småbönder att kraftigt öka produktiviteten och förtjänsten från åkerlappen – det händer många intressanta och positiva saker i Afrika.

To improve education and health standards, and eradicate poverty, we need entrepreneurial solutions. Governmental plans and actions have to be complemented by innovative ideas taking into account local conditions.

Schwab Foundation: Africa Social Entrepreneurs of the Year

Utvecklingen i Afrika går på många håll fort och den rör sig i positiv riktning. Trots det domineras den svenska mediebilden av kontinenten fortfarande av konflikter, fattigdom och katastrofer, vilket Sveriges Televisions utrikeskorrespondent Erika Bjerström är kritisk emot:

Många afrikaner är oerhört trötta på den ensidiga rapportering som media lyfter fram.

OmVärlden: Afrika

20 samhällsentreprenörer i Indien har tilldelats anslag om 100 000 dollar var. Pengarna kommer från World Bank Group och fördelas av India Development Marketplace. De anslagna medlen skall användas till att utvidga och utveckla entreprenörernas innovativa affärsmodeller i delstaterna Madhya Pradesh, Chhattisgarth och Jharkhand.

Through its India Development Marketplace initiative, the World Bank Group has identified scalable, replicable and financially sustainable projects for support.

These organizations have developed business models to expand access to basic services such as livelihood and employment, education, women and child welfare, agriculture, energy, healthcare and financial services.

ThinkChange India

I Peking träffas entreprenörerna gärna på kafé. Lokusen får roller som diskussionsforum, inspirationskällor och arbetsplatser.

Kaféet Garage ska fungera som alternativ till ett kontor, varför det här finns skanner, skrivare och andra datortillbehör att använda till självkostnadspris. Här finns foton, jobbannonser och information om gästernas projekt. En 3d-skrivare står och arbetar i ett hörn, en produkt från företaget PP3DP, som ofta jobbar från Garage.

InternetWorld

 

Tema: Comeback

Det är aldrig försent att ta nya tag. Eller att ge upp för gott.

Jag funderar på en comeback …

Svenska Dagbladet: Berglin

Uppspårat bjuder på den fina gamla Baby Come Back, med The Equals. Etno chic, med modernt mångkulturellt inslag (trummisen).

Kulturanalytisk problematisering: Bekräftar scenarrangemanget den utbredda föreställningen att vita män har rytmen i blodet – eller förstärker det en förlegad och fördomsfull postkolonial stereotyp?

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök