skip to Main Content
Om Pensionsålder Och Arbetslivet I Omvärldsbevakningen Vecka 17

Om pensionsålder och arbetslivet i omvärldsbevakningen vecka 17

Pensionsåldern skall höjas, enligt förslag från Pensionsåldersutredningen. Det är dock få arbetsgivare som är intresserade av äldre arbetskraft – kan den knuten lösas utan svärdshugg? Att ha ett jobb ger inte bara pension med tiden, det är också en av grundstenarna för människors lycka. Det har emellertid visat sig att en del personer maskar på jobbet. Hur kan då företag och samhälle fungera? Statsvetaren Peter Santesson tror sig ha funnit ett svar.

Och vad är det som händer på kafékedjan Le Pain Francais i Göteborg?

Pensionsålder

Pensionsåldersutredningen föreslår höjd riktålder för ålderspension, i tre steg. 66 år 2019, 67 år 2022 och 68 år 2034. Torsten Thunberg på SPL kommenterar utredningen i en lång och informativ artikel:

Regeringen tillsatte i april 2011 en utredare för att föreslå hur man ska få folk att arbeta längre. Annars skulle pensionsnivåerna bli för låga, försörjningsbördan för yngre generationer orimlig och välfärdens finansiering hotad.

Strategisk Påverkan & Lärande (SPL)

Ladda ned: Pensionsåldersutredningen

Svenska Dagbladets Ivar Arpi skjuter på sin ledarblogg in sig på vad han kallar “den svenska ungdomsvurmen”:

Det finns en märklig vurm för ungdom i Sverige, mer elakartad än i andra länder. De studier som gjorts på åldersdiskriminering visar att äldre troligen diskrimineras mer än någon annan grupp i arbetslivet, mer än till exempel dem som diskrimineras på grund av etnicitet.

Svenska Dagbladet ledarblogg

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har påbörjat en stor revision av de bolag som anlitats för att hjälpa arbetslösa, erfar Sveriges Television. Företaget Personalstrategerna hamnade omedelbart i skottgluggen:

I avvaktan på utredningen stoppar man nu också tillflödet för en av tjänsterna, arbetslivsinriktad rehabilitering, hos en av leverantörerna, Personalstrategerna. Enligt myndigheten är bakgrunden en kombination av tidigare klagomål och de nya medieuppgifterna.

Sveriges Television

Göteborgsposten har i en artikelserie granskat kafékedjan Le Pain Francais, som av Arbetsförmedlingen fått hjälp med en stor mängd anställningar av personal med lönesubventioner. Regeringens särskilda utredare Anne-Marie Qvarfort anar ugglor i mossen, trots den lokala Arbetsförmedlingens försök till förklaringar:

Tvärtom är just det stora antalet bidragsanställda på Le Pain Francais en indikation för henne att det kan vara ett solklart fall på överutnyttjande – precis det som hennes utredning ska sätta stopp för.

GP: Regeringens utredare dömer ut arbetsförmedlingen

GP: Arbetsgivare kräver personer med bidrag

GP: Det gäller att välja rätt sällskap vid kafébordet

Arbetslivet

En undersökning pekar ut arbete som en av de fem viktigaste faktorerna för lycka, skriver SvD Näringsliv:

Tre av fyra uppger sig vara ganska eller mycket lyckliga enligt den senaste Wise Happiness-undersökningen. En av de viktigaste faktorerna visar sig vara att jobba och arbetssökande är minst lyckliga jämfört med alla andra.

Svenska Dagbladet Näringsliv

Sociologen Roland Paulsen har lagt fram en avhandling om människor som bara använder hälften av sin arbetstid åt att jobba, berättar Dagens Nyheter. I stället ägnar de sig åt privata aktiviteter på sin arbetsplats. Det kan förefalla som ett mysterium att dessa personer kommer undan med sitt beteende, men Paulsen menar att det inte är så svårförklarligt, trots allt:

Vi tillskriver ofta arbetsplatsen en rationalitet som den inte har. Det stämmer att många, ofta de sämst betalda, hårdbevakas och upplever intensifiering av arbetslivet. Men det är inte en verklighet som drabbar alla. Vad vi ser är också hur det blir viktigare att se ut som att man är produktiv och energisk än att verkligen vara det.

Dagens Nyheter

Människor maskar på jobbet – och ändå fungerar organisationen. Hur kommer det sig? Statsvetaren Peter Santesson har på sin webbplats inslag.se begrundat det dialektiska paret individers inkompetens vs organisationers kompetens:

Gåtan är följande: trots att alla organisationer i det moderna samhället till övervägande del är uppbyggda av bristfälliga personer, presterar organisationerna som helhet förvånansvärt väl.

inslag.se

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”40px”] [symple_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%” float=”none”] Se även Uppspårat på nätet min omvärldsbevakning i tidningen Du&Nu där jag presenterar material från andra webbplatser. Fokus ligger på socialt företagande, men också andra områden av närliggande intresse bevakas
[/symple_box]

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök