skip to Main Content

Om kulturekonomi och likabehandling på arbetsmarknaden. Uppspårat på nätet vecka 14

Svensk kulturekonomi hävdar sig väl internationellt. Uppspårat exemplifierar med mode och musik. I övrigt om det sociala företaget Siljansnäsresursen, en ny guide till offentlig finansiering och tankar om entreprenörskapets risker kontra belöningar. Dessutom om likabehandling på arbetsplatser som mål, samt medlen att nå dit.

 

Socialt företagande

Lina Hastegård drabbades av en hjärntumör som barn. Spåren från sjukdomen har gjort att hon haft svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Men en arbetsträningsplats i det sociala företaget Siljansnäsresursen ledde till fast anställning och möjlighet att skaffa egen lägenhet. Lina berättar själv i Dalatidningen:

Att jobba varierat med allt från djur till städning är bra. Det blir inte monotont. Sen är det väldigt bra med den sociala biten.

Dalatidningen

 

Likabehandling på arbetsmarknaden

Tema Likabehandling har under några års tid arbetat med att samla och sprida lärande exempel från socialfondsprojekt som arbetar för lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet. Nu vill temagruppen gå vidare till det bredare perspektivet “likabehandling”:

Här ligger vår största utmaning i individperspektivet som vilar på att individer ska anpassa sig till system som inte är till för alla. Vi menar att det är systemet som ska förändras för att passa alla individer.

Strategisk Påverkan & Lärande (SPL) – Tema Likabehandling

 

Offentlig finansiering

Webbplatsen Verksamt.se har fått en ny guide för offentlig finansiering, meddelar Tillväxtverket:

Vi har listat de statliga aktörer som erbjuder bidrag, lån och riskkapital. Men även organisationer som hjälper till när man är intresserad av att söka finansiering på ett eller annat sätt. Guiden ska förhoppningsvis göra det enklare för företagen att hitta till rätt aktör och rätt stöd.

Tillväxtverket

Guide till offentlig finansiering

 

Entreprenörskap

Svenska Dagbladets ledarskribent P J Anders Linder har skrivit en krönika om steget från lönearbete till att starta eget företag. Linders uppfattning är att villkoren för entreprenörer i Sverige är alltför dåliga och inte uppmuntrar risktagande, något som på sikt blir till förfång för samhället. Krönikan framhåller också betydelsen av erfarenhet och kunskap:

Det är en illusion att ungdomar är de bästa entreprenörerna. Den största potentialen finns hos de medelålders som byggt upp kunskap och erfarenhet. Men hur ska vi få dem att våga när hoppet om belöning är så svagt?

Svenska Dagbladet

 

Kulturekonomi

Svenska modeföretag har varit framgångsrika internationellt under det senaste decenniet. Lisbeth Svengren Holm, professor i Fashion Management vid Textilhögskolan i Borås, intervjuas i Kulturekonomi. Professor Holm vill dock inte beteckna utvecklingen som något svenskt modeunder:

Sverige har inte haft så många stjärnor i den internationella modevärlden och därför uppmärksammas det självklart när det blir nästan som en våg av företag som lyckas internationellt. Att de lyckas är dock resultatet av hårt arbete och bra timing snarare än ett under.

Kulturekonomi mode

Ladda ned rapporten: Internationell tillväxt i svenska modeföretag

De svenska kulturskolornas betydelse för framväxten av ett ekonomiskt bärkraftigt kulturskapande, är ämnet för en artikel i Kulturekonomi. Tobias Nielsén exemplifierar med den svenske låtskrivaren och producenten Johan “Shellback” Schuster, som nyligen tog emot regeringens musikexportpris:

Det är en historia om vikten av kulturell infrastruktur och att talanger kommer från hela landet, även om de dras till Stockholm och, i det här fallet, till slut Hollywood. Historien visar också på vikten av dedikation och träning, men också på betydelsen att få tillträde till lärare som kan vägleda samt lokaler.

Kulturekonomi musik

Johan “Shellback” Schuster har, bland mycket annat, skrivit och producerat låten Raise Your Glass för Pink tillsammans med Max Martin.

So raise your glass if you are wrong in all the right ways

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök