skip to Main Content
Om Arbetsmarknadspolitik, Dödsintyg Och (arbets)livets Mening I Omvärldsbevakningen Vecka 11

Om arbetsmarknadspolitik, dödsintyg och (arbets)livets mening i omvärldsbevakningen vecka 11

Medel öronmärkta till lönebidrag för funktionshindrade används inte, utan betalas tillbaka till statskassan, rapporterar Sveriges Television.

Skall det bli möjligt att kunna få a-kassa, utan att behöva uppfylla arbetsvillkor? Diskussioner förs, bland politiska partier och fackliga företrädare. Svenska Dagbladet informerar.

Försäkringskassan vill se läkarintyg på när dödssjuka människor förväntas avlida, eller hur stor risken är att de kommer att dö. Saknas sådant intyg anses de ha arbetsförmåga och sjukpenningen kan dras in, uppger Sveriges Television.

Statsvetaren Peter Santesson begrundar livets och arbetslivets mening på sin blogg inslag.se.

Funktionshindrade i arbete

Stora summor pengar, avsedda till lönebidrag för att underlätta för funktionshindrade att få arbete, kommer inte till användning. Det rör sig om många miljoner kronor som inte utnyttjas, berättar Sveriges Television:

Om de miljonerna användes på ett konstruktivt sätt, då skulle det vara till nytta för väldigt många människor som i dag befinner sig i ett utanförskap.

Sveriges Television

Arbetsmarknadspolitik

De senaste decenniernas samhällsförändringar har påverkat många utsatta människors försörjningsmöjligheter till det sämre. Utvecklingen ställer stora krav på samhället, inte minst på kommunerna. Malin Ackerman, projektledare inom Lycksele kommuns arbetsmarknadsenhet, för fram tankar om behov av utökat samarbete mellan viktiga samhällsaktörer, i en debattartikel i Folkbladet:

Det krävs att kommunerna organiserar sig för att möta denna förändring så att fler får del av statens resurser. Att roller och ansvar mellan samhällets aktörer klargörs, på nationell och lokal nivå, i syfte att allas gemensamma resurser används för den enskildes bästa.

Folkbladet

Det har börjat föras en diskussion bland rikspolitiker och fackliga företrädare, om möjligheterna att få a-kassa utan att först ha uppfyllt ett arbetsvillkor, skriver Svenska Dagbladet. En sådan utveckling skulle innebära att en människa inte skulle behöva söka försörjningsstöd på grund av arbetslöshet. Det finns dock varnande röster, bland annat hos Saco:

Det är jätteviktigt att man kommer ihåg vad a-kassan är, det ska vara och förbli en omställningsförsäkring som ger skydd mellan två arbeten. Flyttar man över ett försörjningsansvar in i a-kassan blir det ett helt annat tryck.

Svenska Dagbladet

Arbetslinjen

Försäkringskassan lär ha begärt uppgift om när en cancersjuk människa förväntades avlida, meddelar Sveriges Television. Försäkringskassan menar dock att det rör sig om en vanlig prövning av arbetsförmågan:

Det enda det handlar om är att bedöma arbetsförmågan och för det behöver vi ett läkarintyg.

Sveriges Television

Meningen med (arbets)livet

Statsvetaren Peter Santesson funderar i ett inlägg på sin blogg inslag.se över en krönika av Fredrik Virtanen i Aftonbladet. Virtanen skriver i kåseriform om arbetslivets prövningar och förutsättningar. Tankarna i krönikan finner föga nåd inför Santessons granskande ögon:

Nej men snälla Virtanen, detta ekorrhjul som du tycker är en sådan pest är det helt vanliga livet som det i olika former har sett ut för människan sedan Adam dömdes att arbeta i sitt anletes svett.

inslag.se

 

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök