skip to Main Content
Fas 3 Och Arbetsmarknadspolitik I Omvärldsbevakningen Vecka 9

Fas 3 och arbetsmarknadspolitik i omvärldsbevakningen vecka 9

Antalet deltagare i sysselsättningsfasen beräknas öka mer än väntat de närmaste åren. Regeringen har satt Statskontoret till att utreda varför människor som varit arbetslösa i flera år, har varit arbetslösa i flera år. Med den informationen på handen, skall Arbetsförmedlingen kunna rusta de långtidsinskrivna för arbetsmarknaden. Vem vet, kanske går då antalet inskrivna i sysselsättningsfasen ned?

Sysselsättningsfasen, ja. Från Älvsbyn rapporteras resultat. Människor har gått från fas till avlönat arbete.

I Sandviken gör de arbetslösa kraftfulla insatser, i träningslokalen, och i Norrland växer skogen tät. Det senare är bra, såtillvida att det ger Arbetsförmedlingen  möjlighet att tillsammans med Skogsstyrelsen skapa sysselsättningsplatser och arbetstillfällen inom de så kallade gröna näringarna.

Sysselsättningsfasen (fas 3)

Antalet deltagare i sysselsättningsfasen beräknas öka mer än väntat. Arbetsförmedlingen har reviderat prognosen i en ny rapport till regeringen. Så många som 47 000 arbetslösa beräknas vara inskrivna i Jobb- och utvecklingsgarantins sista steg under 2016. Siffrorna redovisas av Arbetet:

Så sent som i oktober 2012 trodde Arbetsförmedlingen att höjdpunkten skulle bli 37 000 inskrivna i fas 3 under 2014 och 2015.

Arbetet

Statskontoret har fått i uppdrag av regeringen att utreda vilka de individuella skälen är, till att människor hamnar i långtidsinskrivning hos Arbetsförmedlingen. Inriktningen på utredningen är mot deltagare i sysselsättningsfasen:

Det är viktigt att få fördjupad kunskap om de olika individuella orsaker som finns till långtidsarbetslöshet, inte minst för att Arbetsförmedlingen ska kunna bidra till att rusta arbetssökande så att deras möjligheter till att få ett arbete förbättras.

Regeringskansliet

Regeringen kommer inte i nuläget att göra något åt att ett antal deltagare i sysselsättningsfasen inte är berättigade till aktivitetsstöd, utan tvingas söka försörjningsstöd. Det är besked från arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, skriver Arbetet:

Regeringen väntar in den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Det dröjer två år innan den kommer med förslag.

Arbetet

Jobbcentralen i Älvsbyn visar att det finns möjligheter för människor att gå från sysselsättningsfasen till arbete. Piteå-Tidningen berättar om Mona Jensen, som fick arbete vid Jobbcentralen efter ett par år i sysselsättningsfasen:

Jag har alltid gillat att baka, det är ett arv från min mamma. Här får jag hålla på med det jag är bra på och till och med göra det som anställd. Jag skulle inte vilja byta arbetsplats, här känner man sig delaktig i företaget och som en i gänget.

Piteå-Tidningen

Arbetsmarknadspolitik

Hofors kommun bör köpa en handelsträdgård och göra det till ett utbildningscentrum för långtidsarbetslösa. Det anser chefen för kommunens verksamhet för personer som lever på försörjningsstöd, skriver Arbetarbladet:

Stefan Carlehäll tänker sig att rusten av lokalerna och området delvis kan fungera som utbildning och sysselsättning för de som skrivs in hos Centrum för arbete.

Arbetarbladet

Fysisk träning för att mäkta med tillvaron som arbetslös och orka ta sig vidare till jobb eller utbildning. Ett arbetsmarknadsprojekt i Sandviken, finansierat med ESF-medel. Kommunens idrottsliga stolthet Sandvikens IF är kontrakterat att leda träningen. Gefle Dagblad har besökt träningslokalerna:

Fyra gånger i veckan går ett 100-tal långtidsarbetslösa i Sandviken till Sandvikens IF:s lokaler på Jernvallen för att träna. Träningen ska i kombination med olika studieinsatser ge deltagarna en stabilare grund att stå på.

Gefle Dagblad

Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen har inlett ett samarbete, avsett att skapa 1 500 jobb för långtidsarbetslösa inom de gröna näringarna. Aktiviteten är hög, inte minst i norra Sverige.

Överenskommelsen innebär att Arbetsförmedlingen matchar och anvisar personer från jobb- och utvecklingsgarantin till Skogsstyrelsen. De får sedan maximalt sex månaders sysselsättningsplats hos Skogsstyrelsen, med kortare utbildningsinsatser vid behov, i form av arbetsmarknadsutbildningar. Detta följs av ett års anställning med förstärkt särskilt anställningsstöd.

Norrbottens-Kuriren

Hela Hälsingland

Folkbladet

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”] [symple_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%” float=”none”] Se även Uppspårat på nätet min omvärldsbevakning i tidningen Du&Nu där jag presenterar material från andra webbplatser. Fokus ligger på socialt företagande, men också andra områden av närliggande intresse bevakas
[/symple_box]

 

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök