skip to Main Content

Om CSR – Corporate Social Responsibility. Uppspårat på nätet vecka 8

CSR – Corporate Social Responsibility (företags samhällsansvar) är ett omfattande begrepp. Det innefattar förhållningssätt och beteenden mot människor, men också gentemot djur, natur och miljö. Vad som sker i fjärran länder har betydelse, liksom vad som händer i vårt eget land. Uppspårat illustrerar med inslag från såväl Öst som Väst. Det handlar om textilarbetare i Bangladesh och om olika sätt att behandla försökshundar, i Sverige och i USA. Som avrundning får en avdankad miljöpartist och en svensk expert på CSR komma till tals.

Corporate Social Responsibility

Sofie Nordström är en CSR-konsult som arbetar med ett projekt för att förbättra villkoren för textilarbetare i Bangladesh. Hon fick uppslaget till projektet, då hon som företagskonsult regelbundet besökte textilfabriker i landet:

During my four years of living in Bangladesh I visited textile factories and plants in order to, for CSR reports and annual reports, investigate if and how codes of conduct and CSR programs makes an impact on working conditions, on awareness and on attitude. I did see a positive change and it made me realize that business driven initiatives make a difference.

Social Entrepreneurship Forum

Den moderna nationen Bangladesh föddes ur ett inbördeskrig för lite drygt fyrtio år sedan. Civilbefolkningen betalade ett högt pris, i blod och svält, lidande och död. Den indiske musikern Ravi Shankar bad sin vän George Harrison om hjälp med att samla in pengar till de nödställda. Resultatet blev The Concert for Bangladesh, som väckte uppseende och gav genklang världen över. Från konserten, en av Harrisons mest gåtfulla och själfulla kompositioner, Beware of Darkness. Sången innehåller rader, vilka kan stå som motto för CSR i alla sammanhang:

… beware of greedy leaders; they take you were you should not go …

[hr]

Vilket ansvar tar AstraZeneca för sina försöksdjur, de beaglehundar som inte längre behövs i verksamheten i Sverige? Hur påverkas inställningen till företaget och dess produkter, hos allmänheten och i samhället? Aftonbladet berättar om situationen:

När AstraZeneca lägger ner sin forskningsverksamhet i Södertälje skickas företagets försökshundar till England. Labbhundarnas öde har engagerat tusentals människor på Facebook och nu planerar både svenska och engelska djurrättsaktivister aktioner för att rädda jyckarna.

Aftonbladet

Djurrättsalliansen menar, att valet för AstraZeneca i grund och botten är enkelt:

Antingen kan AstraZeneca följa vår föreslagna linje att omplacera alla hundarna till kärleksfulla och kunniga hem. Eller så skeppar de över hundarna till fortsatta plågsamma djurförsök i ett land som har ännu sämre djurskydd för sina försöksdjur än vad Sverige har.

Djurrättsalliansen

Det amerikanska Beagle Freedom Project har som övergripande mål att rädda och finna nya hem för beaglehundar som använts i laboratorieförsök. Allt sker inom lagens ramar och i samarbete med de forskningsinstitutioner som friger hundarna.

Organisationen är öppen med att det kan vara en stor utmaning att hjälpa dessa hundar anpassa sig till ett vanligt liv. Men:

With time, patience, play, companionship, love – and most of all, freedom – these dogs will learn how to become dogs, and their transformation will be amazing.

Beagle Freedom Project

Beagle Freedom Project är en gren av Animal Rescue, Media & Education (ARME). Här är en inspelning av när medlemmar ur ARME hämtar beaglehundar, som frigivits av ett forskningslaboratorium. Det är rörande bilder på vuxna hundar, som för första gången i sitt liv får se solen och sätta sina tassar på en gräsmatta.

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=IFtJeKojFfI&

[hr]

Birger Schlaug, avdankad politiker med miljöprofil, samtalar med Per Grankvist, författare till boken CSR i praktiken. Samtalet ingår i Kunskapskanalens serie En bok, en författare. Upplysande och underhållande om hållbarhet. Väl frågat, väl förklarat.

Allt fler företag inser att de kan öka sin lönsamhet och konkurrenskraft genom att bidra till en hållbar utveckling. Drivkraften att ta sociala och miljömässiga hänsyn är inte nödvändigtvis moral utan lönsamhet.

Kunskapskanalen – en bok, en författare

 

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök