skip to Main Content
Benny Haag – Inte Mer än Fullt Tack!

Benny Haag – Inte mer än fullt tack!

De orden är titeln på Benny Haags föreställning som beskriver hans år som alkoholist. Benny Haag var inbjuden som gästföreläsare på Blåeld i Farsta. Inte bara vi i Farsta, utan även deltagare och personal från Alby, Södertälje och Skövde ville se och höra Benny Haag. Liksom inbjudna från arbetsförmedlingen.

Det Benny hade att säga och berätta om är ett ganska skrämmande ämne. Alkoholismen. Vi har väl alla någon person i den närmsta kretsen som är drabbade av denna sjukdom. Alkoholen kallas även för människans bästa vän, vilket kanske kan stämma, men man får inte låta den vännen ta över och styra ditt liv. Benny beskrev både livfullt och engagerat när han till slut kom till insikt att det inte gick längre, i dubbel bemärkelse. Han berättade om sin uppväxt i Farsta, om sitt liv med fru och barn, samt när man arbetar i en sådan bransch som han, så är det vanligare än man tror att det kopplas av efter en föreställning med ett glas eller två eller tre… Det gäller nog samtliga yrken som har med kreativitet att göra. Men det tog slut (och nu använder jag hans egna ord), när han hade suttit på toalettstolen, halsat en halvflaska Absolut, sedan trillat omkull och slagit i huvudet. Utanför dörren stod hans femåriga dotter och knackade på dörren, pappa pappa, vad gör du där inne, är du sjuk? Jag är hungrig. Han vacklar ut, häller upp alldeles för mycket makaroner, och blandar med alldeles för lite vatten, lägger sig på sängen och slumrar till. Vaknar av en tjock rök, och att en livrädd dotter som försöker skaka liv i honom så han ska vakna. Han raglar upp, ut i köket, och hittar en gul makaron fastbränd i kastrullbotten, och ger sig själv ett heligt löfte. Aldrig mer.

Detta hände den 25:e juni 2002 och det löftet har han hållit. Dagen efter sökte han upp Maria beroendecentrum och fick komma i kontakt med en alkoholläkare som har stöttat och hjälpt honom att bli en OA, en Offentlig Alkoholist. Eller Farstafyllot som nyktrat till.

Men. Visste du att Benny Haag utbildar sig till alkohol och drogterapeut och har ett år kvar? Visste du att alkoholistvården kostar samhället 63 miljarder årligen? Visste du att Benny Haag uppträder på Scalateatern med  “Ingenting är möjligt”? Om inte, vet ni det nu.

 

Back To Top
×Close search
Sök