skip to Main Content
Om Socialt Entreprenörskap, Sysselsättningsfasen Och Arbetsmarknadspolitik I Omvärldsbevakningen Vecka 3

Om socialt entreprenörskap, sysselsättningsfasen och arbetsmarknadspolitik i omvärldsbevakningen vecka 3

Veckans omvärldsbevakning inleds med en bokrecension. Ämnet för verket i fråga är socialt entreprenörskap.

Riksdagsledamoten Monica Green (S) och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) debatterar sysselsättningsfasen i GT. Två debattartiklar som tydliggör skillnaderna mellan regeringen och det största oppositionspartiet, vad gäller uppfattningar om vilka insatser långtidsarbetslösa människor kan tänkas behöva för att komma åter i arbete.

Medan debattens vågor går höga, anvisas allt fler till sysselsättningsfasen. Närmare 35 000 människor rymdes inom åtgärden i december 2012, uppger Sveriges Television.

Svenska Dagbladets ledarblogg kritiserar arbetsmarknadsministern och chefer på Arbetsförmedlingen, för att de alltför lättvindigt avfärdar relevant kritik. I detta fall ämbetsverkets bristande effektivitet vad gäller arbetsförmedling.

 

Socialt entreprenörskap

Entreprenören Björn Söderberg har skrivit en ny bok om socialt entreprenörskap: “Det enda som räknas – socialt entreprenörskap på riktigt”. Boken recenseras på Mötesplats Social Innovation:

Den röda tråden är socialt entreprenörskap – där fokus alltså ligger på innovativa och nya idéer som löser samhällsproblem, genom företagsformen och med fokus på samhällsvinst mer än att maximera den monetära vinsten.

Mötesplats Social Innovation

Sysselsättningsfasen

Monica Green, riksdagsledamot (S), riktar hård kritik mot sysselsättningsfasen (tidigare fas 3) i en debattartikel i GT och kräver att programmet avskaffas:

Vi socialdemokrater vill avskaffa Fas 3 och ersätta den med utbildning och riktiga jobb. Den som vill studera skall kunna göra det med bibehållen ersättning.

GT

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) besvarar kritiken i samma publikation. Engström menar att Green har fel i det mesta, kanske rent av i allt, och varnar för att socialdemokraternas politik utgör ett hot mot sysselsättningen:

Att som Monica Green och S lansera halvfärdiga idéer utan några lösningar på hur de långtidsarbetslösa ska få en sysselsättning är oseriöst. De som står utan arbete behöver en regering som stärker Sveriges konkurrenskraft och får jobben att växa till.

GT

Sydsvenskan granskar i en lång och välmatad artikel sysselsättningsfasen ur olika aspekter och låter såväl anordnare, deltagare, politiker som arbetsförmedlare komma till tals:

På Arbetsförmedlingen är tjänstemännen luttrade vad gäller kritik mot politikernas program mot långtidsarbetslöshet. Alliansregeringens Fas 3 är långt i från det första. På 1990-talet införde Carl Bildts borgerliga regering “ALU-jobb”. När Ingvar Carlssons S-regering tog över blev det “API-arbeten”. I början av 2000-talet lanserade arbetsmarknadsminister Mona Sahlin “aktivitetsgarantin”.

Sydsvenskan

Allt fler långtidsarbetslösa hamnar i sysselsättningsfasen. Detta trots att en majoritet i riksdagen sommaren 2011 uppmanade regeringen att stoppa anvisningen av nya deltagare till åtgärden. Sveriges Television redovisar statistik:

Men nu visar SVT:s siffror att verkligheten blev tvärtom. Allt fler hamnar i Fas 3. 34.540 personer i december, vilket är nästan 5.000 fler än för ett år sedan.

Sveriges Television

Arbetsmarknadspolitik

Arbetsmarknadsministern, liksom ämbetsverkets chefer, tar alltför lätt på relevant kritik av Arbetsförmedlingens bristande effektivitet. Det anser Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet:

Men problemet med AF kvarstår likväl. Effektiviteten är förskräckligt låg och varken ansvarig minister eller AF:s ledning förmår annat än himla med ögonen när statistiken diskuteras.

Svenska Dagbladet

 

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök