skip to Main Content
Om Jobbcoacher, Arbetsmarknad Och Arbetsförmedlingen I Omvärldsbevakningen Vecka 50

Om jobbcoacher, arbetsmarknad och arbetsförmedlingen i omvärldsbevakningen vecka 50

Arbetslösheten beräknas öka kraftigt de kommande åren, till följd av de sämre tider som är att vänta. Industrin lär komma att drabbas särskilt hårt. Nå, allt hopp är kanske inte ute. Det finns trots allt lediga jobb inom andra branscher, varav en del dock verkar svåra att besätta.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering har presenterat en rapport med resultaten av jobbcoachningen vid Arbetsförmedlingen. Som helhet har coachningen haft små effekter, visar utredningen. Kommentarerna i media är mestadels kritiska.

Arbetsförmedlingen är en kär och återkommande gäst i spalterna, denna vecka i tvenne inslag. Den privata arbetsförmedlingen är redan här, hävdar en arbetsförmedlare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Och kanske lika bra det, eftersom statsvetaren Bo Rothstein i en annan debattartikel, i tidningen Expressen, anklagar den offentliga Arbetsförmedlingen för exempellöst paragrafrytteri och vill utkräva ansvar av såväl arbetsmarknadsministern som Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Arbetsmarknad

Arbetslösheten beräknas öka med 40 000 personer under de kommande två åren, rapporterar SVT. Siffrorna kommer från Arbetsförmedlingen, som förklarar skeendet med den försämrade konjunkturen:

Företagen räknar med en svag efterfrågan på varor och tjänster och är försiktiga med att anställa, och även offentliga arbetsgivare är återhållsamma med rekryteringen.

Sveriges Television

Samtidigt som konjunkturen försämras och arbetslösheten ökar, finns det ändå lediga jobb – som få är intresserade utav. Expressen har gjort en granskning av förhållandena:

Behovet av undersköterskor, busschaufförer, skogsarbetare och telefonförsäljare är stort. Trots det har arbetsförmedlingar och bemanningsföretag runtom i landet svårt att fylla de lediga platserna.

Expressen

Jobbcoacher

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har studerat effekterna av jobbcoachningen vid Arbetsförmedlingen. Resultatet presenterades i en rapport i början av december månad.

TCO-tidningen konstaterar att jobbcoachningen inte blivit någon större succé:

Jobbcoachning hjälper vissa, men har totalt sett en begränsad effekt på övergången till arbete, särskilt för män och långvarigt arbetslösa. Den slutsatsen drar IFAU.

TCO-tidningen

Piteå-Tidningen finner få ljuspunkter i rapporten från IFAU, men är likväl vänliga nog att låta arbetsmarknadsminister Hillevi Engström komma till tals med en optimistisk kommentar:

Det är glädjande att det finns positiva effekter med jobbcoacher. Deltagare som går hos en coach får mer hjälp än de som inte går hos en coach och är även mer nöjda.

Piteå-Tidningen

Aftonbladets reporter anlägger ett polemiskt tonfall i sin betraktelse över IFAU:s rapport och tror inte att de uteblivna resultaten kommer att leda till några förändringar av politiken:

För regeringen Reinfeldt spelar det knappast någon roll. Jobbcoacherna är en ideologisk fråga, precis som utförsäkringen av sjuka och den urholkade a-kassan.

Coacherna förväntades helt enkelt bidra med lite tåga till ett passiviserat folk. I regeringens värld är människor inte arbetslösa på grund av strukturförändringar på arbetsmarknaden, och inte på grund av sviktande konjunkturer. De är arbetslösa för att de inte anstränger sig tillräckligt, och för att trygghetssystemen tillåter denna lättja.

Aftonbladet

Arbetsförmedlingen

Den privata arbetsförmedlingen är redan här, skriver arbetsförmedlaren Fredrik Willén i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Artikeln är ett försök att kasta ljus över den diskussion om behovet av privata arbetsförmedlingar som förts under hösten:

Det som slår mig som arbetsförmedlare är hur okunniga många är kring hur Arbetsförmedlingen fungerar idag. När man säger att man vill privatisera arbetsmarknadspolitiken, vet man då inte om att hundratals olika aktörer redan idag agerar just som “arbetsförmedlare” på Arbetsförmedlingens uppdrag?

Svenska Dagbladet

Exempellöst paragrafrytteri – ansvar måste utkrävas, ryter statsvetaren Bo Rothstein i en debattartikel i Expressen, sprungen ur en chockartad inblick i Arbetsförmedlingens handläggningsförfarande kring vissa invandrares nystartsjobb:

Att stänga av dessa människor från fortsatt arbete går stick i stäv med de av riksdagen fastslagna målen för både integrations- (och) arbetsmarknadspolitiken men likväl görs det. För detta måste nu ansvar utkrävas av såväl arbetsmarknadsminister Hillevi Engström som Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Expressen

 

Foto: BrianScott (CC)

Jörn Bäckström

Redaktör för Blåeld Medias omvärldsbevakning. Universitetsexamen i systemvetenskap. Akademiska studier i psykologi och filosofi, företagsekonomi och IT-management. Yrkeserfarenhet från arkiv, bibliotek och museum. Frilansat för Svenska Dagbladet och Lidingö Tidning. Överlevare och ögonvittne.

Back To Top
×Close search
Sök