skip to Main Content
Årskrönika över Blåeld Akademien Del 1

Årskrönika över Blåeld Akademien del 1

Den 1 februari skapades Blåeld Akademien. Det var i samma veva som vi fick flytta in i våra nya lokaler i Farsta, så det här blir alltså den första årskrönikan över verksamheten. Från att ha varit en ganska liten organisation, har vi nu vuxit till ett både större och stabilare företag. Det som vi i huvudsak sysslar med i akademien är att ge de deltagare som söker sig till oss ett professionellt stöd i jobbsökandet och en möjlighet till en sysselsättning eller anställning i något av våra sociala företag.

Vi förnyas och utvecklas ständigt i Akademien. Dataundervisning, språkträning i svenska för våra utländska deltagare, samhällskunskap och något som vi kallar för Talets Konst. Det sistnämnda ämnet är mycket omtyckt och populärt av våra deltagare. En del har inte så lätt att uttrycka sig muntligt, då är det bra om det finns möjligheter att uttrycka sig på annat vis, vilket många har gjort.

Hur har det då avlöpt i Akademien? Blev det som man hade hoppats på och tänkt sig? För både deltagare och de anställda?Jag frågade först Mahmoud Shadbakhsh som undervisar i Talets Konst. Han skulle gärna se mer aktiviteter med hantverk av olika slag. Vi hade ett välbesökt vernissage för några veckor sedan, med verk som våra deltagare hade målat. Det var flera av besökarna som ville köpa, men verken var inte till salu: Tyvärr. Men nästa utställning kommer att ske om cirka ett halvår, och då kanske några har satt ett pris på sitt konstverk.

Lars (Larsa) Lindblad tillhör den övre hierarkin i Akademien. Jag fick en liten pratstund även med honom. Han har tillhört oss i Blåeld sedan tiden Princess Hall, och har ännu inte tröttnat. Han jämförde sitt arbete med att det var som att “hoppa in i en torktumlare”. Det har hänt mycket under den korta tid som vi har befunnit oss i Farsta.

Gunnar Liljegren är namnet på en av våra ledare. Han håller i en intressant del av undervisningen, nämligen så banalt som allt pappersarbete som arbetssökande får ta del av. Inte bara det förresten, han delar även med sig av sin egen bakgrund, och tar med deltagarna på en rad spännande utflykter, eller vad tycks om att gå på en rättegång, besöka riksdagshuset samt många andra instutitioner.

Kathrine Weil heter våran coach här på Blåeld. Hon sysslar mestadels med att assistera våra deltagare när det gäller att skriva sitt c.v. som gärna ska se både  inbjudande och säljande för just den personen. Men även uppförande och klädsel kan vara avgörande vid en intervju.

Leila Syriani, som enligt deltagarna har en ängels tålamod, undervisar i datakunskap, och har nu även börjat lära ut arabiska till de som vill och är nyfikna på det språket, för tänk att det är ett av de större språken i världen. Leila kommer från Libanon och ställer även upp som tolk när det behövs. Jörgen Sandberg, heter svenskläraren. Han dubbelarbetar kan man väl säga, för han är också chefredaktör för du&nu. Judith Lindblad är en av våra verksamhetsledare som också är Lasse Reuterbergs högra hand, med allt vad det innebär och den sistnämnda är mannen som styr och ställer över oss här i Farsta.

Blåeld växer så det knakar, vi finns inte bara i Farsta utan även i Alby, Södertälje, ett cateringkökmed tillhörande konferensanläggning på Princess Hall, som ligger mittemot Berwaldhallen. Västra Götaland är en avdelning för sig, men jag hoppas att det även ska kunna serveras årskrönikor från de övriga avdelningarna.

I del 2 av årskrönikan kommer jag att berätta om hur det har gått för våra deltagare i akademien.

 

Back To Top
×Close search
Sök