skip to Main Content
Gilla Jobbet Men Ogilla Mässan.

Gilla Jobbet men ogilla mässan.

Jag besökte Älvsjömässan den 24/10. Namnet på den var Gilla Jobbet. Bakgrunden och tanken med den var att inrikta sig till olika arbetssituationer, både vad det gäller miljö,säkerhet och stressituationer som kan uppstå i de flesta yrken och på många arbetsplatser. Den inbjudan som jag hade erhållit gällde mig som skyddsombud, men det var dåligt med både seminarier och utställningar för oss.

Men själva mässan var en besvikelse, illa organiserad och dåligt med information trots att de enligt egen utsago hade haft fyra år på sig att planera tillställningen. Det var många funktionärer, men få av dom kunde besvara mina frågor. Ett seminarium rörde Skyddsombudens arbete och erfarenheter, jag frågade en funktionär om vägen till salen, han sa si, och en annan sa så, med motiveringen att de hade fått byta lokal, nej sa han, det var inte dom, jo sa hon, och så vidare. Det slutade med att seminariet hann börja med en fullsatt lokal.

En annan fråga som jag ställde var varför inte Unionen deltog, men den frågan kunde ingen svara på. Eftersom jag tidigare har varit skyddsombud inom restaurangbranschen så hade jag faktiskt vissa förväntningar på ett seminarium, eller utställning rörande ett restaurangkök som är en av många farliga arbetsplatser, men icke då! Det närmaste jag kom var något som kallades för webbverktyg, de visade en kort sekvens på en tv-skärm rörande en stressig situation i en hotellreception som ibland kan inträffa. Men det hände just när den stora invigningen gick av stapeln. Sedan visades inte den filmen något mer.

Vad mera då? Överhuvudtaget var det inte särskilt mycket som rörde skyddsutensilier som bör och ska finnas i både restaurangkök, matsalar men även i omklädningsrum och entréer. Det mesta rörde sig om hur man hanterar stress på sin arbetsplats. En annan monter kallades för Operera med design. Personligen tyckte jag att skylten var i lyxigaste laget, och en av utställarna medgav att det kunde kanske sticka folk i ögonen. På min fråga om det inte vore bättre att hitta andra lösningar inom sjukvården som skulle gynna både reparationer och säkerhetsanordningar fick jag inget riktigt svar.

Vid en disk erbjöds man en guidad visning. Jag trodde att det gällde hela mässan, det trodde även en av chefsfunktionärerna, men efter en längre stunds väntan fick jag reda på att det bara var i en av de mindre utställningssalarna som man fick en privat  guidad visning. Äntligen Måndagsmorgon hette den, och handlade om att trivas på jobbet. Nackdelen var det var så många seminarier som vävdes in i varandra, och eftersom jag inte kan klona mig själv så blev det varken hackat eller malet. Lappar med varning för asbest delades också ut. Fast det är 30 år sedan den produkten totalförbjöds i Sverige.


Det var arbetsmarknadsminister Hillevi Engström som invigningstalade. Hon berättade lite om sin egen bakgrund som polis, och att hon i sin tjänstgöring där även hade varit skyddsombud. När Blåeld hade sin organisation på Princess Hall var Hillevi där på ett möte tillsammans med de flesta förmedlarna på arbetsförmedlingen. Jag hade en liten pratstund med henne då, och fick en ny chans på mässan. Vid vårt samtal på Princess Hall tog jag upp kostnaden för sl-kort när det gäller arbetslösa och Fas-3:are, att vi betalar fullt pris, varför kan inte även vi få rabatt som studenter och pensionärer? Jag ställde samma fråga en gång till, och fick svar att hon “var glad att jag påminde henne om det…”

Det enda positiva var gratis garderob, kaffe, samt fri lunch, (smörgåsar).

Back To Top
×Close search
Sök