skip to Main Content
Självförtroende Och Självkänsla Med Lars Lindblad

Självförtroende och självkänsla med Lars Lindblad

Så har det blivit dags att presentera vår tredje anordnare för våra läsare. Hans namn är Lars Lindblad, född i Solna, och numera långpendlare då fru och två söner bor i Landskrona. Han har läst Beteendevetenskap och Statskunskap och också genomgått Försvarshögskolan. Efter studierna tjänstgjorde Lars utomlands i de oroliga delarna av världen, bland annat i Libanon, Liberia och Bosnien. Men han har även arbetat på finansbolag, bland annat Svenska Finans.

Hur blev det då Blåeld tillsammans med Lasse Reuterberg? Till att börja med har de två herrarna känt varandra i 7-8 år, sedan de var delaktiga i ett projekt vid namn “Vuxenkontraktet“. Det är en arbetsmetod för grundskolan som framför allt vänder sig till barn i mellanstadiet. Den ger information till vuxna rörande barn och de faror som den nya tekniken med datorer, internet och mobiltelefoner kan innebära.

Förutom att Lars jobbar med administration så undervisar han även i Blåeldakademien i Farsta. Ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat går under namnet “Självförtroende och självkänsla”. Jag satt med och lyssnade på ett av hans föredrag och han talar med känsla och engagemang. Ämnet berör många av oss som är inskrivna i Fas 3. Ett exempel är att ingen vill vara vän med en fattig, eller att fattigdom är lika med ohälsa. Motsatsen är att människor som trivs är en resurs i samhället och att få ingå i ett sammanhang är positivt.

Vi fick lyssna på en radioinspelning som kallades ett program om osäkerhet. Det handlade om vad man i dagligt tal kallar det “sociala arvet”. Ett välkänt begrepp som innebär att det tar tre generationer för folk att komma längst ner på stegen. Det behöver inte betyda att personen ifråga är brottsligt lagd eller har befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt. Den som myntade uttrycket var Gustav Jonsson, mera känd som Skådoktorn, som kunde påvisa att de barn som vårdades där ofta hade föräldrar som haft eller fortfarande hade sociala svårigheter.

Visste ni för övrigt att Lars Lindblad på sin fritid skriver deckargåtor med kommissarie Evert Bäckström som huvudperson? Vem den personen är vet alla som kan sin Leif GW Persson. Och anledningen till att det blev Bäckström var att Lars ansåg honom som den mest trovärdiga av alla kommissarier i bokformat. Men han tog kontakt med Persson innan han började skriva, för att be om hans tillstånd. Det har blivit början till ett nära samarbete som har innefattat åtskilliga möten. Vilket magasin är det då som Lars skriver i och för? Den heter Tattersall och utkommer med 4 nummer per år, och finns att köpa hos varje välsorterade  tidningshandlare. Men för er vars intresse jag har väckt så går det bra att googla fram Lars Lindblad, bloggportalen.se, “Landskrona från sidan”. Där finns många små skrifter, noveller och essäer att läsa.

Peter Englund, Svenska Akademins ständige sekreterare, har Lars också samarbetat med. För en del år sedan sökte Peter någon eller några personer som kunde bistå med resarcharbete rörande snöns betydelse i världshistorien. Englund är ju känd som en noggrann person och för att använda hans egna ord, en “lustskrivare”, så det är ju självklart att han la ut ett sådant ämne till specialister. Orsaken till att det blev just Lars som fick uppdraget var att han hade svarat på en av Peter Englunds efterlysningar via mejl, och till sin förvåning fått ett positivt svar. Boken som ska komma ut under namnet “Snöns Kulturhistoria” är dock inte klar än, men ett kapitel, “Jägarna i snön”, finns att läsa på Englunds hemsida. Det är tänkt att den ska vara uppbyggd av korta kapitel, där varje kapitel är en berättelse ur den historiska verkligheten, där snön spelar en viss roll. Ett exempel är den berömde filosofen Descartes, hans funderingar om snö och själens odödlighet som kom på skam när han drog på sig en förkylning i Stockholm som tog hans liv. Snön även är en förutsättning för handel och samfärdsel, och vetenskapligt behandlas snöflingans uppkomst i några kapitel.

Enligt Peter Englund kommer detta mastodontverk att bestå av 150-200 kapitel, så det tar nog sin tid innan det blir klart. Men det roliga är ju att Lars Lindblad får frottera sig med det litterära etablissemanget. Eller hur?

Back To Top
×Close search
Sök