skip to Main Content
Fasan Och Helga Von Pitbull Skriver Om Fas 3 Och Blåeld

Fasan och Helga von Pitbull skriver om Fas 3 och Blåeld

Susanna Svensson skriver i bloggen Fasan ett inlägg med titeln Sociala företag om hur den här allt vanligare företagsformen kan snedvrida konkurrensen.

Jag har under de senaste två veckorna surfat runt på massor av sidor som beskriver olika sociala företag och när det gäller dessa som fas 3 anordnare får jag intrycket att det visserligen är bättre än bluffmakare, som ex media copy och jobbfabriken. De verkar ha en större andel deltagare som får riktiga jobb efter fas3 tiden och riktiga jobb räknar jag här lönebidragsjobb, nystartsjobb och liknande eftersom att man på dessa får en avtalsenlig lön. Problemet kvarstår dock hur snedvrider detta konkurrensen på den öppna arbetsmarknaden.  Några sådana projket kan man läsa om här.  https://blaeld.org/ juridisk rådgivning, cafeér och catering är några av projekten som resulterat i några få riktiga tjänster.

I kommentarerna till inlägget deltar även Blåelds verksamhetschef Lasse Reuterberg.

Helga von Pitbull hakar på i ämnet och skriver på sin egen blogg ett inlägg med titeln Förtjänar arbetslösa ett jobb

Jag läste en kommentar från Lasse Reuterberg, verksamhetschef för Blåeld, angående fas 3 på bloggen FASAN. Så här skriver han bl.a: “Många med mig har med all tydlighet genom åren lärt oss att ett arbete är ingenting man får utan att man måste förtjäna det. Vad vi än tycker så äger vi inte rätten att bedöma om vi förtjänar ett arbete utan den rätten har alltid den som ska betala för arbetet.”

Det han skriver tillhör en svunnen tid. Så är det inte idag. Nu för tiden får man arbete genom kontakter och har man inte det så är det andra premisser som gäller.

Det är bara bra att det blir en debatt, och att fas 3 får uppmärksamhet. Jag kan hålla med er, som har hamnat hos anordnare som bara vill tjäna pengar på deltagarna. Handläggarna på Af som inte bryr sig. Alla kan ju inte haft lika stor tur som jag själv, både med handläggare och anordnare. 

Det som vi alla är överens om är den skandalöst låga ersättningen. Det har inte blivit någon “löneökning” sedan fas 3 startade 2009, och det lönar sig ju heller inte att gå ut i strejk som andra yrkeskategorier brukar hota med. För det är ju skillnad på anställda och deltagare. Att det har blivit en sån reaktion av det som skrivits tycker jag bara är positivt; det bevisar att det fortfarande finns folk som orkar bry sig. Men hör gärna av er med förslag om ni har någon annan form av “sysselsättning” för oss arbetslösa att lägga fram, och hur man då ska erhålla en anständig betalning.

För er som inte har hört eller läst om det så kommer en manifestation vid namn “Solrosupproret” att gå av stapeln måndagen den 9 april, annandag påsk mellan 15-16:30 på Medborgarplatsen i Stockholm. Det gäller fas 3. Väl mött för er som har något att säga.

Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Malmö, Norrköping och Umeå kommer också att ställa upp. Googla på Solrosupproret om ni vill få reda på mera, tid, lokal och fakta.
[hr]

Foto: kennymatic ( CC BY 2.0 )

 

Back To Top
×Close search
Sök