skip to Main Content
Min Personliga åsikt Om Den Sociala Företagsmässan

Min personliga åsikt om den Sociala Företagsmässan

Sociala företagsmässan (Skoopi) har haft en utställning på Kulturhuset i dagarna . Bland utställarna märktes att det fanns både fantasi och uppfinningsrikedom. “Karins Döttrar”, driver ett bed&breakfeast i Göteborg, gratistofflorna som gästerna fick ta med sig lämnades ofta kvar. Då tvättades dom och färgades och såldes för det ringa priset av 50 kronor. Ett lyckat exempel på återanvändning.

Det fanns även en utställare som hette “Blå Vägen städ&service”. Om namnet klingar bekant så är det en biverksamhet i den ekonomiska föreningen “Spånga Blå Band“, som startade i januari 2008. De började sitt samarbete med Svenska Bostäder när de började att utbilda städare. De får genomgå städutbildningar och sedan erbjuds de praktikplatser. Det är en jämn tillströmmning av personal och för närvarande är det 60 anställda, både på hel/deltid och timmar. Enligt Erik Renberg, som jag fick min pratstund med, finns det planer på att även öppna ett tvätteri.

“Kos glasverkstad” pratade jag också med en stund. Det var väldigt vackra glasföremål han hade skapat, och det av återvunnet fönsterglas. De hade även konferensverksamhet, men maten levererades från olika cateringkök, så jag gav honom en av Blåelds flygblad. Kanske en ny kund för Blåeld Catering.

Utställningshallen var blandad, det fanns allt från fårskinn till ett skrangligt bord, några broschyrer och den obligatoriska skålen med karameller. Men rolig att gå och titta i.

När det gäller föredragen blev jag besviken. Är det någon av våra läsare som kan skillnaden mellan: Companionplatser, utvecklingsplatser, arbetsintegrerande företag, eller fas3, eller som det numera heter, sysselsättningsplats? Om någon kan svaret så hör gärna av er. Den jag frågade, Ragnar Andersson, moderator, kände inte heller till det.

Ett annat av samtalen som jag lyssnade på var hur man ska förfara med personer som har (eller haft) en  psykisk funktionsnedsättning. Det fanns ett exempel som Cecilia Broryd (Försäkringskassan) tog upp, patienter som var inlagda på mentalsjukhus, som ålades att städa sjukhuset för svältlöner, skulle äntligen få komma ut i ett arbetsliv, på något kooperativ kanske, och arbeta efter egen förmåga. Cecilia påpekade att det fanns gott om pengar för att ombesörja en sådan form av anställning. Vilka blir det då som städar, billigast blir det om man tar in någon från fas 3.

Jag delade ut några broschyrer för Blåeld, i synnerhet till de som överhuvudtaget inte med ett ord nämnde den höga arbetslösheten som råder och den låga ersättningen som vi får. De som känner mig lite bättre vet vad jag menar.

 

Back To Top
×Close search
Sök