skip to Main Content
Intervju Med Vivi Lovelock Del 1

Intervju med Vivi Lovelock Del 1

Låt mig först få börja med en kort presentation av Vivi Lovelock. Hon är den person som är ansvarig för kompetensutvecklingen inom Blåeld. Det är ett stort område med många olika “arbetsplatser” som hon har att ta del av. Södertäljes secondhandbutiker, Tjejhuset samt Barnens Hus. Här i Stockholm finns vi på Princess Hall, Cateringen i Liljeholmen och på Träffpunkten i Huddinge, där även Blåeld Akademien huserar.

BAKGRUND
Hennes bakgrund till att börja med .. Född i Stockholm, men hon har avverkat halva Sverige när det gäller uppväxt och skolgång. Nio skolår på tretton år, vilket får väl ändå anses att betrakta som ett ganska svårslaget rekord. Från Kristianstad upp till Jämtland, vilket gör att hon betraktar sig som “jämtska”. Sedan blev det Tollare Folkhögskola på den Drogförebyggande Linjen som är precis som namnet antyder, att man skall förhindra missbruk av både sprit och narkotika. Anledningen till att Vivianne har valt att inrikta sina utbildningar och arbetsplatser, på enbart rörelser med alkoholfri anknytning, är att hon som tonåring var med på en fest, där en kamrat till henne avled efter att ha “supit ihjäl sig”. Denna händelse grep så Vivi hårt, så hon beslutade sig att aldrig mer dricka någon alkohol. Aldrig i livet, och det löftet har hon hållit.

ENGLAND

1996 mötte Vivi kärleken och det blev England i nio år, samt en dotter vid namn Jennifer.
I England fick Vivi prova på det mesta inom det hon hade utbildats för. Inom polisväsendet har hon fått arbeta med återfallsrehabilitering av unga kriminella, som även kan ha missbrukarproblem. Men har också varit konsulent i föreningar för vandalisering och mobbning. Men inte bara det, hon har varit krokimodell också.

TILLBAKA
Väl tillbaka i Sverige igen kan man bara spekulera i hur ödets ironi har ställt till det för oss. Vivi har arbetat som lokalvårdare på polisstationen i Östersund, och gjorde som hon brukar, sjöng och smågnolade för sig själv, en polis stack ut huvudet ur ett av rummen, och Vivi trodde att hon hade stört, men han bad henne att fortsätta sjunga, och på den vägen är det, för er som tycker sig känna igen henne, så har hon sjungit med olika dans-
orkestrar i landet.

OLIKA PROJEKT
“Orkidekampanjen” är ett annat spännande projekt som Vivi har deltagit i. Det innebar att colombianska bönder skulle odla orkidéer istället för kokain i två år, med tanken att de skulle få lika bra betalt för sina blommor, som för narkotikan. Projektet var baserat på två år, och hon kände inte till hur det hade avlöpt. Det finns ju gott om penningstarka knarkkarteller i Colombia, och vad har en stackars fattig bonde att sätta emot.
Ibland kan Vivi känna att hon saknar England, och att hon slutade hos polisen.Men framför allt, dottern Jennifer, som hon säger är bland det bästa hon gjort. Flickan bor växelvis hos sin pappa i England och hos mamma Vivi i Sverige.
Horn 247 är ett annat projekt som Vivi är stolt över. Det är ett stort allaktivitetshus utanför Kisa, och som inrymmer allt vad en tonåring kan önska, klättervägg, bio, utflykter och resor, möjlighet till att övernatta, dans med mera. Namnet kommer sig av att det är öppet 24 timmar/dag. 7 dagar i veckan, alltså alltid, och det är ungdomarna själva som driver verksamheten. Fastigheten var sliten när det såldes, men med generösa bidrag så blev det ett sådant “nöjespalats”, men under ett nyktert samarbete, vilket bevisar tesen att det går att ha roligt utan sprit. Nu kommer även ungdomarna från Kisa dit för att ha kul, tidigare var det tvärtom.
Något som Vivi kan känna ibland att hon ångrar, är att hon aldrig har haft möjlighet att lära sig att spela något instrument, exempelvis gitarr. Jag tröstade henne med att det kan hon lära sig på egen hand, ett hundratal låtar består bara av tre ackord, om än i omvänd ordning, så det är bara att köpa en gitarr med tillhörande nothäfte och så kallad manual över ackorden så kan hon bistå sitt band på nästa evenemang.
Vivianne är även politiska uppdrag, hon är nämndeman, sitter med i förvaltningsrätten i Uppsala, samt medlem i Miljöpartiet. “Våra Gårdar” är också en förening som ligger Vivi varmt om hjärtat, det är även det en organisation som kämpar för alkoholfria miljöer. Både när det gäller unga och gamla. Så Vivi delar sitt arbete mellan “Blåeld” och “Våra Gårdar”. På min fråga om det fanns någon annan bransch som lockade, tänkte Vivi en stund:”Mja, rekryteringsbranschen tycker jag verkar spännande, likaså affärsvärlden, men än så länge så stannar jag nog kvar hos er”. Tack och lov!!

Back To Top
×Close search
Sök