skip to Main Content
Reportage Om Blåeld I Tidningen Arbetsmarknaden

Reportage om Blåeld i tidningen Arbetsmarknaden

Tidningen Arbetsmarknaden har varit ute hos Blåeld i Huddinge och intervjuat deltagarna och Lasse Reuterberg för en artikel om fas 3. Här följer ett citat från artikeln:

“I Huddinge håller fem deltagare på att förvandla en nedsliten lokal till en attraktiv mötesplats. Fas 3-projektet drivs av Blåeld, en ideell verksamhet inom nykterhetsorganisationen Blå Bandet. En av dem, Gunnar Liljegren, berättar: – Just nu snickrar vi och målar lokalen, som ska innehålla ett café, en mötesplats och ett socialt företag som jag startar: Pro Cive Medborgarassistans. Det finns en massa medborgare som inte vet hur man ska bära sig åt för att ansöka om eller överklaga beslut från socialtjänsten och försäkringskassan. Då ska vi kostnadsfritt hjälpa dem med det.

Gunnar Liljegren tillhör dem som tycker att fas 3 är vettigt.
– Detta hade aldrig kommit till stånd annars, så jag tycker att det är bra att fas 3 finns. Men jag tycker inte om när det sitter ideella föreningar och har 40 stycken fas 3:are som försäljare. Det blir ett utnyttjande.

Har fas 3-platsen ökat dina chanser att få jobb?
– Definitivt. Här kan jag genomföra min idé, som föddes för 15–16 år sedan då jag själv befann mig i missbruk.

Verksamhetsansvarige Lasse Reuterberg berättar att Blåeld redan har anställt nio tidigare fas 3:are.
– Vi anställde en i dag, en kille som är nästan 60 år, och han började gråta. Det är betalningen för oss, tycker jag, att se en person som i princip har gett upp men som i stället får ett jobb.

Lasse Reuterberg är nöjd sånär som med deltagarnas ersättning.
– Anordnarpengen är tillräckligt stor men ur deltagarperspektivet är ersättningen inte bra. Det försätter ju folk i en jättesvår sits. Klarar man inte vardagsekonomin påverkar det ens möjligheter att komma tillbaka.”

Hela artikeln kan läsas här: Många deltagare är nöjda trots allt.

Back To Top
×Close search
Sök